Self leadership, lectura si valuri (sau Self Leadership si cartea “Cum am invatat sa ma bucur de valuri” de Alexandra Heminsley)

La inceputul concediului de vara am ales la intamplare o carte din biblioteca: “Cum am invatat sa ma bucur de valuri” de Alexandra Heminsley. Mi s-a parut ca are un titlu potrivit pentru sezon si ca are o energie buna. Am descoperit cu placere in ea o calatorie frumoasa, nu mereu usoara, a autoarei catre obiectivul ei de a inota in mare si apoi de a participa la o competitie de inot in ape deschise. Nu vreau sa va stric placerea lecturii cu detaliile procesului, cateva amuzante si auto-ironice, ci mai degraba sa scot in evidenta cateva aspecte cheie care mie mi-au atras atentia si care cred ca sunt importante pentru a obtine succesul in ceea ce ne propunem.

Dincolo de povestea legata de inot, mi-a atras atentia procesul descris de ea, continuumul dezvoltarii prin care trecem cu totii atunci ne propunem sa atingem un obiectiv sau sa deprindem o abilitate. Un studiu de caz perfect pentru modelul SLII din Self Leadership.

Autoarea povesteste cum a trecut prin toate stadiile de dezvoltare – de la un incepator entuziast, apoi dezamagirea, coplesirea lucrurilor pe care trebuie sa le invete, exersare si iar exersare, pana la performanta dorita si atingerea unei stari de relaxare si de flux.

  • Sa avem un antrenor – pentru a putea invata si “dezvata” anumite comportamente avem nevoie de cineva care sa ne ghideze si sa ne sprijine. Altfel riscam sa “imitam”, sa ramanem ineficienti sau sa batem pasul pe loc. Un coach ne poate impartasi aspecte de care noi nu suntem constienti, modul in care anumite perspective sau mod de gandire ne franeaza propria evolutie, poate observa efectiv ce facem bine si ce avem de imbunatatit.
  • Sa fim constienti de punctele noastre forte si de modul in care acestea ne ajuta sau nu in situatii diferite. Daca la alergat, picioarele erau un punct forte, este posibil ca la inot sa nu te ajute faptul ca te sprijini aproape exclusiv pe ele. La fel si in tranzitii catre un rol managerial. Faptul ca in calitate de specialist ai folosit anumite puncte forte (ex. competenta tehnica, viteza in executie) este posibil ca odata promovat ca first-time manager sa ai nevoie sa folosesti alte abilitati, precum colaborarea, negocierea, construirea increderii etc. Sau altfel spus: orice punct forte folosit in exces devine un punct slab.
  • Sa fim constienti de cantitatea de informatii si comportamente care fac parte dintr-un proces de schimbare – si sa acceptam sa “descompunem miscarile” pentru a le putea deprinde. La fel si in procesele de invatare din self leadership, sa avem rabdare sa deprindem cate o abilitate pe rand. Sa o practicam suficient de mult pana cand o putem pune in practica cu usurinta si apoi sa trecem la urmatoarea. In sport se vorbeste de “memorie musculara” – cred ca putem translata acest concept si in dezvoltarea personala necesara in business.

Susan Fowler, co-autorul programului Self Leadership

 

  • Pentru a ajunge din D3 (capabil, dar precaut) la D4 (profesionistul independent) este nevoie de multa, multa practica. Mi-a placut un citat din carte al unui profesor de actorie, Konstantin Stanislavski: “Faceti ca dificilul sa devina ceva obisnuit, obisnuitul usor si ceea ce este usor, sa fie minunat.” Ea povesteste cum s-a antrenat suplimentar, pentru a-si consolida increderea si experienta. Pe abilitatile si obiectivele cheie, sa acceptam ca avem nevoie de ani de practica pana cand putem obtine un nivel ridicat de performanta.
  • In procesul de invatare – sa cauti oameni care te sprijina. Autoarea povesteste despre sotul ei, familia ei, colegi de la cursurile de inot, antrenori de inot, alte persoane carora le cerea parerea sau sugestii. Tot acest sistem de sprijin te ajuta sa treci mai usor peste momentele dificile, in care iti vine sa renunti, te ajuta „sa pastrezi ritmul” si iti ofera incurajari. In business, a fi activ in parteneriate de tip „peer-learning” sau sesiuni de tip „action learning/ group coaching” pot fi valoroase pentru a te sprijini si a-ti oferi idei pentru a progresa.
  • O persoana aflata la un nivel ridicat de performanta isi cauta mereu provocari suplimentare pentru a-si depasi limitele. Autoarea, dupa ce a inotat in mare si-a propus sa participe la o competitie intr-un rau, mergand la nivelul urmator de dificultate. Orice specialist sau manager care isi asuma responsabilitatea pentru evolutia sa personala cauta ocazii de a se antrena si perfectiona, pentru a nu intra intr-o etapa de regresie, asa cum este ea explicate in programul SLII Experience.
  • Sa ai mentalitatea potrivita de lider individual – aceea de a-ti asuma responsabilitatea pentru procesul propriu de dezvoltare si a-ti provoca convingerile limitative. „M-am modelat activ, transformandu-ma in cea care imi doream sa fiu si am simtit o usurare cand am inteles cat de mult din viitorul meu depindea in totalitate de mine si doar de mine.”

Lectura placuta si o vara cu multe valuri!

CURS OPEN: Self Leadership – Virtual Classroom

Ionela Moldovan

Training and Development Manager (2011 - prezent) / Orange Romania

"Orange Romania colaboreaza cu Human Invest din anul 2008 in vederea dezvoltarii de competente manageriale si de leadership. lnterventiile de invatare au avut un succes dovedit, acesta din urma nefiind bazat exclusiv pe reactia initiala participantilor, ci si pe impactul in performanta organizatiei, respectiv masura in care cunostintele devin competente care sustin obiective de business. Pentru Orange Romania, Human Invest este mai mult decat un furnizor de training, este un partener dispus sa contribuie cu valoare adaugata inainte, in timpul si dupa interventia de invatare.”

Violeta Cartis

Training Manager / Celestica Romania

“In parteneriat cu Human Invest, Celestica Romania inceput in 2010 un program de dezvoltare a competentelor manageriale adresat managerilor, team leaderilor si specialistilor cu potential de dezvoltare. Recomandam compania Human Invest, deoarece ne este si in prezent un partener de incredere pentru construirea si dezvoltarea de programe de formare profesionala si organizationala."

Radu Perianu

Comercial Director / Synevo Romania & SEE

“Relatia de parteneriat cu Human Invest este construita in timp si am apreciat tot timpul calitatea programelor oferite, cat si abordarea profesionista din timpul sesiunilor. Consideram ca SLII este un program de baza, practic si util in procesele manageriale unu-la-unu.”

Corina Petcu

HR Business Partner / NN

„Apreciem la Human Invest calitatea metodologiei propuse, intelegerea si adaptarea la contextul si nevoile colegilor din program, flexibilitatea, orientarea catre gasirea celor mai bune solutii.”

Viorica Pacurar

Director National de Vanzari / NN

„Pe tot parcursul initiativelor desfasurate impreuna, am apreciat foarte mult relatia de parteneriat si implicarea Human Invest pentru a intelege cat mai bine contextul in care ne gasim noi ca echipa, inainte de fiecare interactiune, asa incat sa plieze programul pe specificul si nevoile noastre.”

Georgiana Dragnea

Human Resources Specialist / WIRTEK

„Leadership Academy a reprezentat o ocazie buna pentru ca multi dintre colegii nostri sa aiba acces la informatii interesante, pe de o parte, iar pe de alta, sa isi consolideze comportamente sau sa isi traseze noi directii in stilul de leadership. Suportul echipei Human Invest, disponibilitatea lor si deschiderea de a adapta cursul pe nevoile noastre au fost foarte importante in aceasta calatorie de invatare.”

Alina Cimpean

Training Manager / Plexus Services Romania

„Human Invest a implementat aceste programe de leadership cu un nivel inalt de profesionalism, fiind mereu orientati catre calitate si impact in procesul de invatare. Cursurile au fost percepute ca fiind foarte utile si practice, participantii apreciind continutul si structura informatiilor. In cadrul acestui parteneriat noi am apreciat experienta trainerilor, calitatea programelor folosite, flexibilitatea si capacitatea de a raspunde nevoilor noastre, cat si buna organizare a sesiunilor.”