Poveste de Succes AMGEN: Programul “Leading without authority” a castigat premiul de excelenta al Brandon Hall Group!

Leading without authority – pentru ca asa se numeste programul dezvoltat impreuna cu Amgen – se refera la capacitatea cuiva de a-i conduce pe ceilalti, folosind alte parghii (abilitati, mentalitate, colaborare, valori, etc) decat autoritatea conferita de o pozitie formala de management. Liderii inspirati, fie ca au rol de specialisti sau conduc echipe, sprijina potentialul si amplifica performanta celor cu care lucreaza. Programul, structurat sub forma unei calatorii de invatare, a castigat premiul de excelenta al Brandon Hall Group la categoria “Cel mai bun program unic sau inovator de invatare si dezvoltare”! Un articol adaptat de colega noastra, Alexandra Culicovschi, Senior Consulting Associate & Product Development Manager Human Invest.

Pornind de la aceasta filozofie, Amgen, una dintre cele mai importante companii independente de biotehnologie din lume, impreuna cu colegii nostri din US de la Blanchard au colaborat pentru a crea programul de dezvoltare “Leading Without Authority” (Cum sa conduci fara autoritate formala).


Blanchard® and Amgen Win Bronze Brandon Hall Group Excellence Award for Best Unique or Innovative Learning and Development Program!


Programul, structurat sub forma unei calatorii de invatare, a castigat premiul de excelenta al Brandon Hall Group la categoria “Cel mai bun program unic sau inovator de invatare si dezvoltare”!

 

“Programul a fost conceput pentru a le oferi account managerilor abilitatile necesare pentru a conduce si influenta echipele crossfunctionale intr-o organizatie matriciala“, spune Betty Dannewitz, Solutions Architect in cadrul Blanchard. “Account Managerii nu sunt liderii directi ai echipelor, asa ca a trebuit sa punem lumina pe dimensiunea leadership-ului de a conduce si de a-i influenta pe altii atunci cand nu exista o structura de raportare directa.”

Echipa mixta de lucru (Amgen si Blanchard) a folosit principiile design thinking pentru a crea calatoria de invatare ‘Leading Without Authority’. Este o abordare inovatoare, modulara, pentru a antrena si a pune in aplicare competentele necesare, consecvent si sustenabil in timp. Programul a fost structurat in 8 module (sprinturi), online, asincrone, disponibile pe platforma Degreed si organizate gradual din punct de vedere al invatarii.

Structura modulara le-a permis participantilor sa acceseze continutul in ritmul lor propriu si astfel cu mai putine intreruperi in programul lor obisnuit. Dupa webinarul initial de lansare in care le este prezentata platforma Degreed, participantii au la dispozitie 16 saptamani pentru a parcurge cele 8 module. Pe platforma sunt disponibile instrumente de rafinare a abilitatilor, ghiduri de lucru si materiale aditionale pentru a sprijini a o schimbare sustenabila de comportament.

“Integrarea invatatarii in fluxul de lucru obisnuit a fost importanta pentru beneficiarii programului de dezvoltare. Platforma Degreed ne-a permis sa construim o experienta de invatare care sa ii implice pe participanti, adaptandu-se in acelasi timp la programul lor incarcat de lucru. In plus, toate materialele de invatare se afla intr-un singur loc, ceea ce face accesul facil si creste eficienta”, spune Dannewitz.

Echipa de design a integrat cele mai bune practici de transfer a invatarii:  pentru practica si feedback – sesiuni virtuale de lucru, facilitate de un trainer; un plan de reflectie si de actiune pe care participantii il pot impartasi cu managerul lor si construirea unei dimensiuni de comunitate, prin incurajarea conversatiilor continue intre colegi, sprijin si indrumare.

Implicarea managerilor participantilor in procesul de invatare in programul “Lleading without authority” este esentiala pentru a sprijini adoptia noilor abilitati si comportamente. Pentru a asigura acest sprijin, managerul primeste un document de lucru (Brosura pe scurt) cu detalii despre activitatile de invatare si temele cheie ale modulelor, iar apoi discuta cu participantul reflectiile si planurile acestuia de actiune. Participantul se intalneste cu managerul sau pentru o astfel de conversatie (de impartasire a progreselor si de sprijin) dupa fiecare sprint.


Continutul Programului Leading Without Authority  


Continutul Blanchard inclus in calatoria Leading Without Authority, a constat din urmatoarele programe:  
 • SLII® ii invata pe participanti cum sa ofere stilul de leadership potrivit fiecarui membru al echipei cu care lucreaza, pe masura ce acesta parcurge sarcinile si cum sa conduca prin conversatii care creeaza parteneriat si ii ajuta pe oameni sa progreseze.
 • Prin Self Leadership participantii si-au explorat convingerile limitative si au invatat cum sa le gestionez constructiv, si-au identificat sursele de putere, pentru a-si creste proactivitatea si sentimentul de progres. 
 • Building Trust ii invata cum sa construiasca increderea cu membrii echipei si cum sa reconstruiasca increderea atunci cand aceasta a fost afectata. Participantii exploreaza un model simplu, dar eficient de construire a increderii si reflecteaza la relatiile lor de lucru.
 • Conversational Capacity® ii sprijina pe participanti sa ramana curiosi si deschisi intr-o conversatie, mentinand un dialog constructiv, axat pe invatare, atunci cand apar subiecte dificile sau conflicte. Acest lucru le permite sa ia decizii in cunostinta de cauza si sa gaseasca cele mai bune solutii, chiar si sub presiune. 
 • In modulul dedicat adaptarii la schimbare (Adapting to Change) participantii au explorat cum sa abordeze cu incredere ritmul din ce in ce mai alert al schimbarii, concentrandu-se pe a fi atenti, implicati si valorificand curiozitatea, curajul si rezilienta.
 • Team Leadership ii invata pe participanti sa recunoasca stadiul de dezvoltare al echipelor cu care lucreaza si sa foloseasca stilul de leadership potrivit pentru a le sprijini sa rezolve mai repede problemele care apar, sa ia decizii mai bune si sa-si atinga obiectivele, cultivand in acelasi timp colaborarea si creativitatea. Prin definirea contractului echipei (Team Charter) participantii invata cum sa stabileasca liniile directoare si regulile de baza pentru a se asigura ca echipele comunica in mod constructiv si functioneaza eficient.

Impactul Programului Leading Without Authority


Strategia de masurare a impactului programului, definita inca din faza de design, a presupus utilizarea unor chestionare atat inainte de program, cat si dupa implementare, pentru a avea o imagine comparativa.  Cateva dintre cele mai importante rezultate mentionate de Amgen sunt: 
 • o crestere medie de 32,6% a nivelului de cunostinte si de competente al participantilor pe cele 16 teme cheie din parcursul de invatare. 
 • 100% dintre participanti au evaluat gradul de satisfactie cu privire la program cu Bun si Foarte bun si au considerat ca noile cunostinte ii vor ajuta sa conduca echipe cross functionale. 
 • 92% dintre participanti au considerat ca instrumentele, conceptele  si resursele abordate in cadrul programului au fost utile si relevante pentru rolurile lor si recomanda programul altora ca fiind valoros si cu impact.

Un sondaj implementat la aproximativ 90 de zile incheierea programului a generat urmatoarele rezultate. 100% dintre participanti au indicat ca noile abilitati au avut un impact pozitiv asupra relatiei lor cu echipa sau echipele cu care lucreaza. 100% au afirmat ca au fost capabili sa aplice noile comportamente la locul de munca. 96% au apreciat ca avut o imbunatatire (in diferite grade) a competentelor.

Cele 3 concluzii si lectii principale rezultate in urma implementarii programului “Leading Without Authority” si impartasite de Amgen includ: 

 1. Participarea prin nominalizare (fata de cea obligatorie pentru toata lumea) promoveaza implicarea si angajamentul fata de invatare atat pentru participant cat si pentru managerul lui. 
 2. Un parcurs de invatare modular este o abordare eficienta. Sprinturile in ritm propriu, oportunitatile de colaborare, aplicarea imediata si elementele de sustenabilitate functioneaza toate in mod coerent pentru a construi noi competente pentru un impact imediat si viitor.
 3. Existenta unor sponsori din echipa de leadership si implicarea managerilor sunt esentiale pentru a demonstra ca initiativa este o prioritate si ca sprjinirea succesului participantilor este importanta. 

Considerand implementarea programului si rezultatele obtinute ca fiind un success, compania intentioneaza sa creasca numarul de participanti invitati sa ia parte la aceasta experienta si ia in considerare posibilitatea de a deschide aceasta oportunitate pentru roluri suplimentare in cadrul organizatiei!