Fizica Altfel: Cred ca suntem in acea etapa in care exista multe imbunatatiri, dar ele trec frecvent neobservate si neapreciate!

Programul Fizica Altfel al Centrului de Evaluare si Analize Educationale (CEAE) este una din cele mai ample si mai longevive initiative non-guvernamentale de transformare din sistemului romanesc educational! Cand a inceput programul in 2011, CEAE a realizat ca e nevoie sa castige mai intai increderea profesorilor in misiunea proiectului si in propria lor capacitate de adaptare. Apoi, sa creeze o comunitate de invatare, sa incurajeze profesorii sa colaboreze mai bine si sa se exprime liber si fara teama de a se simti judecati intre ei. Cum a contribuit Human Invest in cei 10 ani de cand este partener? Un interviu pe care l-am acordat recent CEAE.

Read More

Imbunatatire continua. Care sunt modalitatile de baza prin care organizatiile pot dezvolta o cultura a preocuparii proactive a angajatilor pentru imbunatatire continua?

Intr-un articol viitor voi trece in revista parghiile de leadership pe care le-ar putea folosi orice organizatie pentru a stimula preocuparea proactiva a angajatilor pentru imbunatatire continua. Pe de alta parte, conform unui sondaj global recent facut de partenerii nostri Blanchard, factorii care inhiba dezvoltarea unui mindset si a unor competente specifice necesare sunt volumul mare de lucru, sprijinul real slab al conducerii superioare pentru imbunatatirea continua, frica de esec si o cultura organizationala cu aversiune la risc. Care sunt modalitatile de baza prin care organizatiile pot dezvolta o cultura a preocuparii proactive a angajatilor pentru imbunatatire continua?

Read More

Noutati in leadership: cu ce ne intoarcem de la intalnirea anuala Blanchard Global Partner Meeting, San Diego, US – Noiembrie 2023?

Noutati in leadership. Suntem norocosi ca de 20 de ani avem alaturi de noi compania globala de training in leadership development Blanchard, una din cele cu cea mai inalta reputatie din acest domeniu. Suntem parteneri cu un brand care inoveaza si diversifica constant, construieste programe pentru o multitudine de medii de lucru (avem deja acces la instrumente cu AI si VR pentru participanti). Blanchard este un brand care aduce impreuna oameni diferiti din peste 40 de tari, care invata si lucreaza impreuna! In foto, sunt alaturi de colega noastra Georgeta Bora, Operations Manager si Richard Pound, VP Blanchard Global Indirect Sales. Cu ce noutati ne intoarcem de la intalnirea anuala Blanchard Global Partner Meeting, San Diego, US – Noiembrie 2023?

Read More

Executive Leadership Program (ELP) Open Session din 25 Octombrie in cateva imagini

Pentru a reusi, liderii de succes de rang superior trebuie in primul rand sa inteleaga mai bine cine sunt, sa se cunoasca foarte bine pe ei insisi. Asta inseamna sa-si cultive valorile si sa conduca pentru a sustine scopul comun. In al doilea rand, ei trebuie sa stie cum sa se ridice deasupra circumstantelor si cum sa-i inspire pe altii sa urmareasca scopul comun. Ei trebuie sa stie cum sa-si puna in valoare calitatile si competentele pentru a construi aliante, parteneriate si cooperare in intreaga organizatie.

Read More

High Potential Leaders. Ce au de castigat si care sunt costurile managerilor care vor sa faca eforturi reale de leadership?

High Potential Leaders. In discutiile pe care le am cu nenumarate companii din multe domenii despre instruirea si sprijinirea managerilor, tema urmatoare a inceput sa apara parca mai frecvent in ultimul timp: “tot mai putini din angajatii nostri isi doresc pozitii manageriale prin care sa conduca si sa dezvolte oameni si echipe. Care este motivul? Cum putem face mai atractive rolurile de leadership? Cum sa le deschidem apetitul pentru cresterea si dezvoltarea oamenilor si a echipelor, pentru cresterea succesorilor lor sau cresterea unor noi generatii de lideri?”

Read More

Alin Abalasei, Sameday: Promovam o cultura a invatarii din greseli, nu cautam vinovati

L-am cunoscut pe Alin Abalasei la preluarea mandatului sau actual de Country Manager Sameday Romania. Am pregatit impreuna un workshop pentru echipa locala de management pentru a o sprijini sa se alinieze cat mai bine si cat mai repede in ambitii si asteptari reciproce. Mi-au placut curajul, calmul si transparenta prin care Alin a conturat in workshop felul in care vrea sa conduca echipa. A povestit echipei cum vrea sa construiasca o cultura bazata pe valori solide si a invatarii din greseli, plecand de la valorile, experientele si lectiile care ii definesc leadership-ul personal. Dupa 9 luni, l-am invitat sa ne impartaseasca aici din progresele pe care le-a realizat in rolul lui.

Read More

Motivatia Optima ne aduce semnificatie, sens si rezilienta

Cum sa trecem la Motivatia Optima? Motivatia este in centrul a tot ceea ce facem, dar nu toate motivatiile sunt la fel! Pentru a avea sentimentele de semnificatie si de sens pe care le cautam, rezilienta de care avem nevoie, trebuie sa stim sa ne alegem motivatiile potrivite. Calitatea vietii profesionale si personale este determinata de calitatea motivatiilor reale pe care le avem!

Read More

Echipa de senior leadership are probleme de EGO? Cum sa le abordati prin team-coaching!

Presiunile regionale si globale din perioada prin care trecem, provocarile locale, preocuparea scazuta pentru “self-awareness” si egourile care sufera ale unor manageri pot degrada chiar si cea mai productiva echipa de senior leadership! EGO-urile afectate erodeaza intentiile constructive, fac sa infloreasca conversatiile defensive in echipa, blocheaza gasirea unor solutii simple si scad productivitatea echipei. Un astfel de EGO – “in deficit” – adica fie mandrie exagerata, fie frica exagerata sau o combinatie dintre ele, distorsioneaza imaginea liderilor asupra importantei propriilor lor idei si blocheaza echipa! Cum ai putea aborda prin team-coaching astfel de atitudini intr-o echipa de senior leadership?

Read More

Manifest pentru sustinerea liderilor cheie: cine sunt, de ce sa-i sprijinim si cum sa o facem?

Fara lideri cheie sustinuti si bine pregatiti, o organizatie este cu fata la trecut, nu la viitor. Fara ei in preajma si prezenti, oamenii depun minimul de efort, au un angajament scazut, isi directioneaza energia de la scopul comun spre interese individuale. Fara ei, oamenii mimeaza implicarea si de aceea initiativele si proiectele esentiale se misca cu greutate, consuma si risipesc inutil resurse sau se sting in liniste. Liderii cheie conteaza azi mai mult ca oricand! Cum sa ii valorizam cel mai bine? Cum sa-i sprijinim pentru a nu face implozie sub presiunea vremurilor si a celor mai dificile proiecte in care sunt implicati?

Read More

Echipa nu functioneaza asa cum ar trebui? 5 actiuni pe care trebuie sa stii sa le faci!

Echipa care nu functioneaza da multe dureri de cap managerului ei! Va spun insa din experienta ca foarte multi manageri nu stiu ce sa faca cand se intalnesc cu o astfel de situatie. Multi se lamenteaza, sunt indignati, dau vina pe calitatea oamenilor sau pe conditiile de munca oferite de organizatie, pe alti sefi. De cele mai multe ori acesti manageri sunt defensivi intr-o astfel de situatie. Adica, fie devin agresivi si autoritari, incercand sa solutionexe in forta situatia in care se afla echipa, fie sunt pasivi – solidarizandu-se si victimizandu-se odata cu aceasta sau prefacandu-se ca problema nu exista. Ce ar trebuie sa faca insa un manager intr-o astfel de situatie?

Read More
Leadership Point of View Autenticitate

Nivelul de wellbeing este determinat de motivatiile pe care le alegi!

Cum iti alegi motivatiile de care ai nevoie? Avem mereu o motivatie pentru care facem ceea ce facem. Participarea la o sedinta care ni se pare stupida, o intalnire de lucru pe care o abia asteptam, o prezentare in fata unui grup sau o intalnire unu-la-unu cu un membru al echipei, si asa mai departe – pentru toate activitatile avem o motivatie. Care motivatii ne aduc insa angajament, satisfactii, energie pozitiva si proaspata, si care motivatii ne scad nivelul de wellbeing?

Read More

Wellbeing prin Servant Leadership: Misiunea noii generatii de manageri de la toate nivelurile!

Organizatiile arata deja foarte diferit fata de cum le-a cunoscut societatea in ultimii 50 de ani. In toata aceasta perioada miza principala a managementului a fost sa creeze valoare pentru actionari. Acum, managerilor de la toate nivelurile li se solicita sa continue sa aiba o preocupare mare pentru productivitate, eficienta si profitabilitate, la care sa adauge preocuparea pentru teme noi, precum wellbeing-ul celor pe care ii conduc! De ce practicile Servant Leadership sunt tot mai cautate in ultimii ani pentru asta?

Read More

Andreea Stanescu, LSEG Romania: Misiunea liderilor seniori este de a inspira!

Andreea Stanescu este General Manager London Stock Exchange Group Romania (LSEG Romania). Vocea si tonul Andreei mi-au atras atentia prin felul in care si-au lasat amprenta la deschiderea unui program de leadership construit impreuna. Am simtit in interventia ei generozitate si pragmatism deopotriva, autenticitate si forta, modestie si viziune strategica. Este motivul pentru care am invitat-o sa fie co-facilitator in programul nostru open Executive Leadership Program (ELP) si sa realizam un al doilea interviu pe blogul nostru. De ce este esential sa sustinem liderii cheie din senior managementul organizatiilor?

Read More

Team Leadership: Echipa ta iti va da dureri de cap daca nu tii cont de aceste 5 lucruri!

Conducerea unei echipe de profesionisti nu iese nimanui atunci cand este facuta la intamplare. Cu atat mai mult atunci cand vine vorba de echipe de seniori care lucreaza de mult timp impreuna. Cand vremurile sunt bune si economia este pe o panta ascendenta, cand moralul e bun si rezultatele vin relativ usor, cand disponibiltatea de cooperare este naturala – lucrurile sunt mai simple si merg mai mult de la sine. Dar astfel de perioade vin si pleaca repede. Care sunt 5 lucruri esentiale de care sa tii cont pentru ca echipa ta sa nu-ti dea dureri de cap?

Read More

„Societatea noastră are așteptări exagerate de la profesori, vrem să facă minuni și să nu greșească niciodată”

În această perioadă, există o concurență puternică între companii pentru atragerea de talente și menținerea lor în cadrul organizației, mai ales într-o țară afectată de exodul masiv al absolvenților valoroși peste hotare. Când vorbim despre recrutarea de tineri profesori, sistemul de educație este în competiție, deși pare să nu o realizeze, cu un număr mare de firme din diferite domenii, care duc politici active și atractive de recrutare. 

*Articol publicat pe Republica.ro

Read More

Ai profilul potrivit pentru Executive Leadership Program (ELP)? Afla din acest articol!

In peste 20 de ani in care am dezvoltat programe interne de leadership pentru clientii nostri am cunoscut un numar imens de lideri cheie, din toate domeniile si intr-o varietate mare de roluri. La liderii cheie din senior managementul organizatiilor ne-am gandit atunci cand am construit Executive Leadership Program (ELP)! Ca sa cunoastem mai bine acest profil ne-am adresat noua, apoi si lor o serie de intrebari. Ce fel de program open de leadership si-ar dori si de ce? Care sa fie temele centrale? Cum sa fie structurat? Ce tip de spatii de lucru ar dori? Pe cine si-ar dori sa aiba alaturi in grupele de lucru si cine sa le fie facilitatorii? Ai profilul potrivit pentru ELP? Afla din acest articol!

Read More

Liderii cheie: 5 responsabilitati esentiale de leadership

Liderii cheie ai organizatiei isi cunosc responsabilitatile de leadership pe care le au? Dana este de putin timp CEO-ul organizatiei locale a unei companii internationale si traieste acum in Romania. A fost directorul regional al unui mamut multinational, a locuit in afara tarii, dar a dorit sa se intoarca in Romania. Atat domeniul nou, cat si tema reconstructiei unei organizatii dupa multi ani in care aceasta fusese “confiscata” si “luata pe persoana fizica” de fostul CEO a facut ca misiunea care i s-a oferit sa i se para foarte interesanta. Contextul local pe care l-a gasit si conversatia pe care am avut-o cu ea cand mi-a solicitat sfatul, m-a inspirat sa scriu acest articol. Cum construiesti o noua generatie de lideri cheie?

Read More

Liderii cheie de la toate nivelurile conteaza azi mai mult ca oricand!

Liderii cheie sunt cei care dau forta si vigoare unei companii! Indiferent de nivelul in care se afla in organizatie, ei stiu sa construiasca claritate chiar si in vremuri tulburi, aduc coerenta, aliniere si eficienta in munca operationala de zi cu zi. Liderii cheie sunt cei care stiu sa dezvolte sustinere pentru prioritatile organizatiei si intaresc loialitatea oamenilor buni. Liderii cheie conteaza azi mai mult ca oricand! De ce spun asta?

Read More

Lideri in transformare: de ce Executive Leadership Program este esential in 2023

Mulți lideri își petrec o bună parte din zile în meeting-uri cu alți oameni – și totuși, ei se pot simți, uneori, izolați. Însă Executive Leadership Program, creat de profesioniștii de la Human Invest, oferă o oportunitate de conectare, de învățare și de dezvoltare alături de alte persoane aflate în poziții cheie în companiile lor. 

*Articol publicat pe wearehr.ro.

Read More

Iulia Nartea, Stericycle: Am inteles ca parcursul pana la succes, experientele acestui parcurs, invatarile, trairile sunt mult mai valoroase decat tinta finala

Iulia Nartea este Country Manager la Stericycle si este alaturi de noi intr-o discutie sincera, despre ce a insemnat parcursul unui rol de CEO, despre experientele invatate si despre ce presupune sa conduci o echipa executiva, dar si despre ce presupune viata managerilor dintr-o organizatie.

Read More

Sabin Gilceava, Fondator Leverage: Noi credem ca negocierea este o abilitate relevanta pentru orice lider, dar si in viata de zi cu zi

Sabin Gilceava este fondatorul Leverage si are o experienta de peste 30 de ani in vanzari, negociere, training si consultanta. Imbunatatirea claritatii si a empatiei intr-un program de dezvoltare a competentelor de negociere ajuta orice lider sa creeze o echipa solida, bazata pe incredere si rezultate. Despre acest lucru ne vorbeste si Sabin in interviul de astazi.

Read More

Viața la 40+ în companii. De la angajații în situații vulnerabile, la managerii greu de clintit, care creează o cultură toxică.

„Etapa de vârstă 40 – 50 ani este etapa în care energia personală este la nivelul cel mai de jos din întreaga viață. Căutăm mai mult confort și mai multă stabilitate, simțim confuzie si nesiguranță în ceea ce privește viitorul, în locul ambițiilor de creștere vrem să conservăm cât mai bine statu-quo-ul și să optimizăm cât putem de mult eforturile. Ne preocupă mai mult prioritățile personale decât cele profesionale, suntem blocați în întrebări de tipul “dacă acum nu, atunci când””, spune Viorel Panaite, Managing Partner al companiei Human Invest.

*Articol publicat pe Republica.ro

Read More

Servant Leadership – complementar programelor noastre SLII si First-time Manager

“Mentalitatea de servant leadership este despre a pune accentul pe ceilalti mai degraba decat pe tine”, spune Ken Blanchard, fondatorul Ken Blanchard Companies (KBC). Ca parte a cercetarii pentru una din cartile lui recente “Servant Leadership in Action”, Ken Blanchard a studiat atat mentalitatea, cat si setul de abilitati de care au nevoie liderii care vor sa adopte autentic abordarea de leadership orientata catre ceilalti.

Read More

Puterea regretului – Cum sa mergi inainte privind in urma, de Daniel Pink

Inspirata de cartea “Puterea regretului – Cum sa mergi inainte privind in urma” de Daniel Pink, pe care am citit-o anul trecut, dar si de o conversatie recenta pe tema aceasta, vreau sa va propun la inceput de an o calatorie inapoi, trecand experientele profesionale ale anului trecut prin lentila regretului. Pare incitant? Care ar putea fi beneficiile acestei lentile? Ce lectii de viata le-ar putea aduce celor care au curajul sa stea in aceasta emotie? 

Read More

Alinierea directorilor la o viziune comuna pentru claritate, Servant Leadership pentru eficienta in implementare si Self Leadership pentru responsabilitate individuala

Cand ma uit inainte catre 2023, vad un an al realismului si al satisfactiilor venite din sensul pe care il dam reusitelor noastre (si nu din rezultatele cantitative mai mari pe care am fi tentati sa ni le dorim). Aspiratiile pline de vanitate de tipul “am devenit cel mai mare” sau “sa devenim cel mai mare” si-au pierdut deja din atractivitate, le-am inteles capcanele si costurile, au devenit desuete. Pentru ca sunt aspiratii care nu aduc bucurii reale angajatilor! Sunt aspiratii care nu ii incarca cu energie proaspata, nu ii mobilizeaza, nu le intretine vitalitatea sau disponibilitatea de efort. Sunt aspiratii care nu fac dintr-o organizatie un angajator cautat. Ce ai putea face pentru a incepe cu dreptul acest an si pentru a construi angajamentul celor din echipa si din organizatia ta?

Read More

Norocosi cu un 2022 plin de recunostinta!

In 2022 am primit cred cele mai multe multumiri de la clientii nostri de cand imi aduc eu aminte! Nici nu am mai auzit si nici nu am mai primit in scris parca niciodata asa de frecvent mesaje de tipul: “Multumesc pentru tot ajutorul pe care ni-l dati!” sau “Impactul sprijinului vostru ne-a depasit asteptarile”! Ce a fost diferit in acest an?

Read More

Leadership development 2023: teme prioritare

 Inca din lunile octombrie si noiembrie ale acestui an am inceput sa primim solicitari pentru programe de leadership development cu desfasurare in anul viitor. Unele brief-uri sunt foarte lungi si complexe, in care solicitantii doreau adevarate programe de MBA care ar fi trebuit sa se intample pe parcursul a 5 – 6 zile. Nimic mai risipitor! Abordarea noastra este intotdeauna simpla, eficace. Lucram din aproape-in-aproape, construind impreuna cu partenerii nostri directi in ritmul in care evouleaza real sistemele si oamenii cu care lucram. Nu cum am vrea noi sa evolueze sau cum ne imaginam noi ca vor evolua! Gasiti in acest articol temele prioritate de leadership development 2023, asa cum le vedem noi.

Read More

Angi Ionescu: Daca ascultam cu atentie ce ne spun noua organizatiile si angajatii acestora, intelegem ca azi un manager trebuie sa invete sa fie lider, nu doar un coordonator

Angi Ionescu este Fondator si CEO la Clinica The Mind. In serviciile lor folosesc tot ce s-a dovedit valoros in domeniul psihologiei si psihiatriei. Metodele lor de tratament sunt la cele mai inalte standarde profesionale internationale. Am stat de vorba cu Angi despre cum ne putem mentine sanatatea mentala si emotionala, despre capacitate de care avem nevoie pentru a progresa si pentru a face fata acestor ani care au adus multa presiune. 

Read More

Filozofia Servant Leadership – ce este si ce nu este?

Vremurile dificile dezvolta accelerat creativitatea oamenilor! Gasim abordari inedite si incitante, experimentele se fac in avalansa si iau locul practicilor traditionale, iar unele linii rosii de netrecut vreodata sunt date uitarii. Cand Robert K. Greenleaf a construit si a promovat in epoca moderna (mijlocul anii ’70) filozofia Servant Leadership a generat o adevarata revolutie organizationala! Prin acest lucru el a accelerat aparitia conversatiilor despre semnificatia muncii si autonomia in munca, despre rolul acestora in cresterea productivitatii si loialitatii angajatilor, in cresterea performantei organizationale. Ce este si ce nu este servant leadership?

Read More

Florin Grama: Climatul si mediul de lucru intr-o organizatie constructiva conduc la o implicare mai mare a angajatilor in producerea rezultatelor

Florin Grama este Director Business Services la Euromaster Group. Lansat in 2015, Euromaster Business Services este centrul de servicii partajate al Euromaster Group (Michelin Group) si ofera servicii de contabilitate, controlling, business intelligence, supply chain, data management, servicii de control intern si suport IT&SAP pentru toate entitatile Euromaster. L-am ascultat pe Florin vorbind in panelul conferintei despre cultura organizationala pe care Human Synergistics a organizat-o in aceasta toamna. Mi-au atras atentia vocea lui calda si tonul colaborativ cu care a vorbit despre transformarile dificile pe care le-a condus cu succes in mandatul sau si de aceea l-am invitat sa ne spuna mai multe despre beneficiile unei culturi organizationale constructive.

Read More