Calitatea leadership-ului fiecarui angajat determina nivelul sentimentului de apartenenta din echipa

Sentimentul de apartenenta este pentru mine acelasi lucru cu sentimentul de afiliere si conectare autentica. “Casa ta este acolo unde te simti ca acasa”, spune o vorba din popor. *Un material scris pentru Business Magazin, editia ianuarie 2022

Unele din cele mai solide si apreciate cercetari recente pe aceasta tema sunt cele ale lui Edward Deci & Richard Ryan, in paradigma lor “Self-determination theory”. In sinteza, angajatii spun ca au un sentiment de apartenenta (“relatedness”, numit de cei doi) atunci cand stiu sa-si regaseasca scopul personal in scopul comun si misiunea echipei sau a organizatiei din care fac parte. Atunci cand se simt conectati la “ceva mai mare” decat ei – la scopul comun al echipei sau al organizatiei, in acest caz. Atunci cand se simt in siguranta, conectati cu cei din jur si relevanti pentru acestia: atunci cand simt ca vor sa aiba grija de altii si sa simta ca si cei cu care lucreaza le pasa de ei.

Ce lucruri simple ar putea face managerii sa cultive sentimentul de apartenenta in munca remote?

Read More

Viata in organizatii 2022: 5 intrebari si teme de leadership pentru inceputul anului

Intram intr-un an care ne readuce aminte ca sunt putine lucruri pe care le putem controla! Organizatiile au putine solutii pentru a obtine un nivel optim de implicare a angajatilor. Forta de munca este obosita psihic si emotional dupa presiunile, incertitudinile si schimbarile de directie din 2020 si 2021.

Reconfigurarile, achizitiile si restructurarile din aria organizatiilor mari au devenit stiri zilnice. Echipele se recupereaza si se aduna cu dificultate. Energia personala a oamenilor cheie din companiile antreprenoriale este si ea la un pret tot mai mare.

In acest context, care ar fi cateva din intrebarile si temele de leadership ale anului care incepe acum?

Read More

Tendinte cheie in 2022 | O discutie cu si despre leaderi si inovatie, alaturi de Richard Pound (Vice-President, The Ken Blanchard Companies)

Din conversatiile tale cu partenerii globali Blanchard, care sunt temele sau tendintele cheie pe care le vezi relevante pentru 2022?

In 2022 cred ca organizatia noastra se va indreapta acolo unde clientii nostri vor vrea sa mergem pentru a dezvolta lideri care inspira si a sustine un nivel de leadership de cea mai inalta calitate. Vom continua sa ne ascultam clientii si sa ne aducem experienta noastra legata de crearea programelor de leadership si capabilitatile noastre pentru a-i sustine in tot ceea ce isi propun.

Read More

Webinar: Becoming a Trusted Servant Leader, 26 ianuarie, ora 17:00

Webinar: Becoming a Trusted Servant Leader. Inscrie-te prin link-ul din acest articol. Valorile pe care le avem ne determina deciziile pe care le luam si felul in care (re)actionam. Liderilor carora le sunt clare valorile care ii ghideaza reusesc sa construiasca incredere. In acest webinar va invitam sa descoperiti cum ati putea intari sau reconstrui increderea in fata celor pe care ii conduceti!

Read More

Poveste de Succes LSEG Romania: Crearea unei culturi organizationale sanatoase si performante

(LSEG) London Stock Exchange Group Romania este un hub de tehnologie si operatiuni deschis in vara lui 2018. LSEG Romania deserveste cele 3 divizii ale companiei: Data & Analytics, Capital Markets si Post Trade, acoperind o gama larga de tehnologii, servicii web, cercetare, dezvoltare si functii corporate. Toate acestea sustin cultura grupului de a crea oportunitati, de a conecta profesionisti si de a oferi excelenta. LSEG Romania tocmai a anuntat ca isi creste echipa locala cu inca 100 specialisti, mai multe detalii pot fi gasite pe site-ul lor de cariere: lseg.com/careers.

Read More
Engaging Learning

Webinar: Designing Engaging Learning for a Hybrid Work Environment

Webinar Designing Engaging Learning for a Hybrid Work Environment. Inscrie-te prin link-ul din acest articol. Pana in anul 2020 doar un procent foarte mic de angajati era obisnuit cu munca remote. Mai mult – foarte putine programe de training aveau componente virtuale cu adevarat utile si atractive. Putine erau cu adevarat adecvate pentru modul de lucru hibrid. Cei 2 ani de pandemie ne-au obligat sa incepem sa gandim in aceasta directie. Am invatat enorm prin proiectele desfasurate de noi in Romania, de la colegii nostri din intreaga lume. Care sunt lectiile noastre?

Read More

E nevoie de o intreaga societate pentru a transforma institutiile publice

Felul in care functioneaza institutiile publice ale unei tari reflecta felul in care functioneaza societatea in ansamblul ei. Ma uit la cateva teme de baza. La atentia pe care o arata eticii, colaborarii interne si serviciului public. La inventivitatea si disponibilitatea colectiva de a privi in viitor, la eficienta proceselor si a protocoalelor birocratice administrative. La curajul de a actiona si la capacitatea de efort voluntar. Sunt lucruri care fac dintr-o institutie publica fie o greutate inutil de carat in spate pentru societate, fie un sprijin real pentru o viata mai buna a cetatenilor ei.

Read More

Principalele concluzii ale survey-ului L&D Trends 2022

Gasiti in acest articol principalele concluzii ale survey-ului Learning & Development (L&D) Trends 2022 realizat de partenerii nostri Ken Blanchard Companies. Aceste concluzii au fost prezentate in webinarul din 17 noiembrie care a fost gazduit de Jay Campbell, Senior Vice President (SVP) Product and Content. La aceasta cercetare au fost invitati doar specialisti L&D din intreaga lume. Raspunsurile au venit atat de la companii cu pana in 1.000 de angajati, cat si de la companii cu peste 10.000 de angajati. 

Read More

Trenduri in Leadership 2022: Invitatie Webinar, 17 Noiembrie

Ce trenduri in leadership vedem noi pentru 2022? Ce teme comune vor dori sa adreseze organizatiile anul viitor? Ce anume din leadership-ul organizatiilor le vor face mai atractive pentru oamenii buni pe care si-i doresc? Cum se vor desfasura in 2022 programele de leadership: care componente vor fi in mediul virtual si care in sala fizica de clasa? Ce elemente de tehnologie au avut impact in 2021 si care vor continua sa fie folosite si anul care vine? Va invitam sa va inscrieti la webinarul nostru din 17 noiembrie pentru a arunca deja o privire catre anul viitor!

Read More

Poveste de succes Autodesk: Abordarea situationala SLII si Self Leadership

Cum putem dubla eficienta unui program de training folosind abordarea situationala prin programele complementare SLII si Self Leadership? Ca in orice relatie, exista doua elemente in dinamica manager-angajat. De cele mai multe ori asteptarile sunt diferite. Ambele parti trebuie insa sa lucreze impreuna pentru a crea un parteneriat bazat pe incredere si productiv. In cele mai multe organizatii, accentul initiativelor de training se pune doar pe dezvoltarea competentelor de leadership ale managerilor. Multi cred ca este suficient pentru ca managerii sa motiveze, sa dezvolte si sa imbunatateasca performanta oamenilor din echipele lor. Dar ce se intampla cu subordonatii directi?

Read More

Cultura organizationala in focus – Cercetarea Nationala 2021

Sustinem Cercetarea Nationala 2021 a prietenilor nostri Human Synergistics (HS) Romania. Cercetarea isi propune sa contureze profilul de cultura organizationala a companiilor romanesti. Tema cultura organizationala a devenit mai clara pentru multi profesionisti din Romania odata cu raspandirea metodologiei HS si in tara noastra incepand din prima parte a anilor 2000. Suntem printre pionierii care au adoptat de atunci filozofia si instrumentele pe care care HS le propune. Am sprijinit si prima Cercetarea Nationala pe care au realizat-o in 2009. Vrei sa contribui si tu la aceasta a doua editie? Participarea la aceasta cercetare nu implica niciun cost financiar din partea ta! Ce trebuie sa faci si cum poti beneficia?

Read More

The Leadership Challenge – De ce chiar si firmele mici si mijlocii au nevoie de manageri cu competente de leadership?

Doar companiile mari si corporatiile au nevoie de manageri cu abilitati bune de leadership sau si firmele mici si mijlocii? Leadership-ul este esential atunci cand vorbim de evolutia oricarei companii. Leadership-ul si calitatea acestuia determina pozitionarea pe o traiectoria de crestere chiar si a firmelor mici si mijlocii implicand angajatii si motivandu-i sa participe cat mai mult si sa colaboreze mai bine pentru obtinerea progreselor urmarite.

Read More

Adapt to Change – Ce putem schimba pentru un sentiment mai bun de satisfactie la locul de munca?

Elena Marineci este Senior Consulting Associate si este parte din istoria companiei de peste 15 ani. De cand o cunoastem, cauta mereu intrebari care sa-i aduca energie proaspata, iar in proiectele sale trezeste curiozitatea celor cu care lucreaza catre perspective, unghiuri si abordari inedite. Cu totii facem acum eforturi mari sa ne adaptam la ritmul nebun al vietii de zi cu zi si am invitat-o sa ne impartaseasca felul in care ea se uita la tema asta si cum vede felul in care oamenii reusesc sa se adapteze la schimbare.

Read More

The Leadership Challenge – Construirea increderii in modelul hibrid

Florin Schiopu este COO al Profi, reteaua de retail cu cea mai mare extindere geografica din Romania. A implinit de curand 10 ani in companie, iar primul sau rol aici a fost manager de zona. Vorbeste mereu cu multa mandrie de reusitele avute in toti acesti ani alaturi de echipele din care a facut parte si ia foarte in serios tema dezvoltarii sale personale si profesionale continue, chiar si in pozitia pe care o are acum. Ne-am cunoscut cu ocazia programelor de leadership pe care le derulam pentru reteaua Profi si l-am invitat sa ne impartaseasca cum vede ele cateva din temele de actualitate din organizatii. 

Read More

The Leadership Challenge – Un nivel ridicat de angajament al echipei directoriale este o provocare continua pentru fiecare CEO

Mircea Vlah este de peste 7 ani CEO al Dumagas Transport SA – companie antreprenoriala de transporturi si logistica. Cunoscandu-ne din facultate, stiam ca Mircea este profilul de om curios, deschis si dornic sa invete mereu ceva nou. Asa este si acum! M-a surprins insa placut echipa de top management pe care o conduce direct. A fost implicata peste asteptarile mele in programul de leadership desfasurat impreuna si si-a folosit din plin suisurile si coborasurile de-a lungul anilor ca sa isi ia lectii pentru viitor. Descoperiti in interviul care urmeaza, cateva din solutiile pe care Mircea le-a gasit utile pentru a-si mentine echipa manageriala dedicata intr-un domeniu de activitate extrem de incercat!

Read More

Capacitatea conversationala ne determina capacitatea de influenta

Capacitatea conversationala este o competenta esentiala a muncii in echipa, atunci cand e nevoie de viteza mare de lucru, cu atat mai mult in cadrul proiectelor si a echipelor agile. Care sunt costurile pe care ni le aduce capacitatea conversationala scazuta? Ca sa ne bucuram cu adevarat de reusite personale si profesionale avem nevoie de anumite convingeri, de capacitatea de a purta dialog si de a interactiona intr-un anumit fel.

Read More

Poveste de succes Hella Romania: Academie Interna de Leadership

HELLA Romania, producator de talie internationala in domeniul automotive, ne-a solicitat in 2017 sa lucram impreuna la design-ul si implementarea unei Academii Interne de Leadership care sa sustina dezvoltarea managerilor, cu focus pentru managerii care au pana in 3 ani in roluri de leadership. Acest program, dezvoltat sub denumirea de Basic Leadership Program, a tintit sa asigure o serie de standarde globale (alinierea la abordarea grupului HELLA a fost esentiala) si in acelasi timp sa ofere o experienta de invatare relevanta pentru participanti, avand in vedere specificul local. In 2021 programul a continuat in mediul virtual urmarind aceeasi structura ca editiile din sala de clasa, dar in sesiuni de lucru de cate 2 ore. 

Read More

The Leadership Challenge: Studiu Gallup – Romania pe locul 1 in Europa de Est in 2020

The Leadership Challenge: Studiu Gallup – Romania pe locul 1 in Europa de Est in 2020, cu cel mai mare procent de salariati cu adevarat dedicati la locul de munca

30% din salariatii organizatiilor din Romania intervievati au afirmat in 2020 ca sunt cu adevarat dedicati si angajati la locul de munca pe care il au – cel mai mare scor din Europa de Est (regiune care a avut in 2020 o medie de 23%). Facut recent public in 2021, studiul Gallup arata ca in 2020, la nivel global, doar 20% din salariati s-au declarat cu adevarat dedicati la locul de munca. In 2019 acest procent a fost de 22%, iar in 2018 de 19%. Tot in 2020, in regiunea US si Canada, procentul angajatilor cu adevarat dedicati a fost de 34% (fata de 32% in 2019), iar in Europa de Vest de 11% (fata de 10% in 2019).

Read More

Team Leadership – Atitudinea fata de esec face diferenta

Simona Lapusan este Founding Partner & COO Zitec, companie antreprenorială romanească, model pentru multe altele din toate domeniile. A primit nenumarăte recunoașteri pentru rezultatele de business și pentru cultura organizatională pe care oamenii au construit-o și o cultivă constant. Simona încurajează transparența și cooperarea prin tot ceea ce face, e foarte preocupată să ofere cel mai bun cadru de lucru prin care echipele să se bucure de potențialul pe care îl au. 

Read More

Managementul echipei se face prin conversatii constructive

Managementul echipei ca intreg se face bine cand fiecare membru al echipei stie sa cultive si sa sustina procese colaborative. Astfel, pentru a reusi sa fie un bun team-player si sa contribuie la un climat de siguranta psihologica in grup, fiecare membru al echipei trebuie sa-si dezvolte abilitatile pentru a utiliza in viata de zi de zi a echipei conversatii constructive. Care sunt acestea? 

Read More

Team-charter-ul este fundatia oricarei echipe, asa cum Constitutia este cel mai important act al unei natiuni

Managementul echipei ca intreg solicita actiuni si conversatii diferite decat managementul oamenilor prin interactiuni “unu-la-unu”. Managerii care isi conduc bine oamenii pot esua cu usurinta in managementul echipei daca nu stiu sa faca bine ce au de facut ca echipa sa evolueze. Contractul echipei (team-charter) este unul din cele mai importante componente ale vietii echipei cu care managerii trebuie sa invete sa lucreze pentru a castiga sustinerea si implicarea echipei lor.

Read More

Managementul echipei – ce a descoperit Google?

  Managementul echipei si construirea unei echipe bune nu se intampla de la sine. Calitatea oamenilor, disponibilitatea si abilitatile lor individuale de colaborare sunt conditii necesare, dar nu suficiente pentru ca o echipa sa functioneze bine, sa fie productiva in luarea deciziilor si implicata in executia lor, iar moralul oamenilor sa fie la cote sanatoase. Care sunt factorii care influenteaza performanta unei echipe, asa cum i-a descoperit Google intr-o ampla cercetare?

Read More

Leading for Recovery – Onestitatea si flexibilitatea sudeaza echipa

 

Constantin Balan este Director adjunct Training, Directia Resurse Umane Alpha Bank Romania. Ne cunoastem de multi ani si intalnirile pe care le avem impreuna sunt mereu foarte placute. Cu o energie care inspira incredere, fire optimista si intreprinzatoare, Costi este profilul de partener pe care simti ca te poti baza, pe care il simti langa tine intr-o cursa lunga. L-am invitat sa ne impartaseasca aici cateva din experientele personale din care se inspira si lectiile care il ajuta in aceasta perioada.

Read More

Leading for Recovery – Valorile comune sunt o forta reala pentru crestere si aduc satisfactii echipei

Andreea Petrisor este Managing Director foodpanda Romania. Fie ca vrea sa recunoasca sau nu, energia ei este un motor al cresterii organizatiei din ultima perioada, iar prin natura ei optimista a castigat sustinerea celor pe care ii conduce. “Work hard, play hard” sunt cuvintele cu care as caracteriza-o pe Andreea, iar preocuparea pentru munca in echipa isi are radacini in felul in care s-a format ca profesionist. Am invitat-o sa ne povesteasca mai multe despre filozofia ei de leadership si lectiile care o ajuta sa-si conduca echipa intr-un context cu atat de multa incertitudine.

Read More

Cum sa schimbi institutiile publice. Un ghid pe care ar trebui sa il aplice orice „sef” care vrea sa fie „lider”

*Un articol semnat de Viorel Panaite pentru Republica

Institutiile noastre publice pot fi mai credibile, mai vii, mai moderne si mai relevante pentru societatea noastra atunci cand sunt conduse cu un leadership mai bun. Este un lucru firesc, dovedit in intreaga lume prin nenumarate cercetari (cateva dintre ele pot fi studiate aici).

Read More
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie si alte tehnologii similare in scopul imbunatatirii si al personalizarii continutului nostru, in vederea actualizarii traficului si a protectiei anti-spam si anti-malware, precum si impotriva utilizarii neautorziate.