Poveste de succes Wirtek: Academie de Leadership – Develop existing and future leaders

Wirtek este o companie daneza de outsourcing IT prezenta pe piata din 2001 si care ofera solutii software si produse de echipamente electronice. La inceputul anului 2021 Wirtek ne-a solicitat sa lucram impreuna pentru a crea si implementa o Academie de Leadership care sa sustina noii si viitorii manageri in rolul de leaderi de echipe functionale si eficiente.

Pornind de la aceasta solicitare, impreuna cu echipa Wirtek am construit o secventa de programe care sa permita un parcurs de invatare cat mai natural si adaptat momentului in care se afla fiecare lider. Am personalizat programul astfel incat acesta sa fie aliniat si sa cultive valorile comune si obiectivele cheie ale companiei.

Sponsorul programului a jucat un rol esential in conturarea intregului program: a oferit suport si directie in etapa de design si pregatire, a impartasit diagnoza initiala asupra nivelului de dezvoltare al participantilor si a propus directia pentru obiectivele de dezvoltare.

“Suntem intr-o etapa de crestere accelerata a organizatiei, iar pentru noi este important sa avem un grup omogen de lideri pe care sa ne bazam in acest proces astfel incat valorile si cultura in care lucram sa fie sedimentate si duse mai departe. Colegii mei au apreciat flexibilitatea in adaptarea continutului si formatului sesiunilor la nevoile individuale si ale grupului. Ei au reusit sa puna in practica imediat unelte precum SLII sau DiSC care ii ajuta sa se pozitioneze mai bine in echipa sau sa ia deciziile potrivite.” – Adina Balea, Director of Software Engineering Wirtek

Programul parcurs de participanti a inclus modulele Developing Your Leadership Point of View (in sesiunea de kick-off), The SLII Experience, DiSCovering Self and Others (Everything DiSC Management), Leadership Skills (Feedback & Building Trust) si un modul de incheiere.

Scopul Academiei de Leadership

Academia de Leadership Wirtek a fost creata si structurata pentru a sustine noii si viitorii manageri in rolul lor de leaderi de echipa, cu focus pe dezvoltarea mentalitatii si abilitatilor de leadership.

Impreuna cu echipa de proiect Wirtek am decis ca la finalul programului noii lideri sa stie cum sa ofere oamenilor lor ceea ce au nevoie si cand au nevoie, sa poarte conversatii autentice care inspira, sa stie cum sa le sustina si sa le urmareasca evolutia, sa stie cum sa priveasca ca sa vada potentialul din ei si sa ii sprijine sa obtina performanta pe care acestia o urmaresc. Am pus accent si pe mijloacele de dezvoltare a standardului personal de leadership, pe modalitati de improspatare a energiei individuale si de intarire a filozofiei conducerii prin valori si scop.

Detalii implementare

Academia de Leadership a demarat in 2021 si continua cu noi module in 2022. Anul trecut acestea s-au desfasurat pe parcursul a 4 luni cu sesiuni virtuale a cate 2 ore, desfasurate cu o frecventa de aproximativ 3-4 ori pe luna.

Primul modul din cadrul Academiei de Leadership, Developing Your Leadership Point of View le-a oferit participantilor un cadru in care au descoperit valoarea autenticitatii in rolul de leader si cum sa o exprime in viata de business de zi cu zi, cum sa se aseze in serviciul celor pe care ii conduc, cum sa interactioneze cu echipa punand in centru valori constructive, cum sa le comunica celor din jur la ce sa se astepte de la ei si ce asteptari au.

Urmatoarea componenta a Academiei a urmarit implementarea unui limbaj de leadership comun care sa aiba impact pozitiv in intreaga organizatie. Si am facut asta prin programul SLII Experience – cel mai utilizat program de leadership din lume, care i-a sprijinit pe manageri sa isi dezvolte abilitatile de leadership necesare prin care sa aiba relatii relevante si de calitate cu cei cu care lucreaza, avand astfel un impact pozitiv in jurul lor. Au practicat aici abilitatile prin care sa inteleaga si sa identifice nivelul de dezvoltare al celor cu care lucreza, si prin care sa stie cum si cand sa ofere comportament directiv sau incurajator.

Programul Everything DiSC Management, realizat in completarea si continuarea SLII, le-a oferit participantilor un nivel superior de awareness. Acestia si-au inteles mai bine propriile tipare manageriale cheie, precum si pe cele ale colegilor din organizatie si cum sa conduca in functie de aceste tipare. Participantii au inteles cum stilul si comportamentul lor de management influenteaza felul in care abordeaza procesele cheie de business si au lucrat pe cateva arii cheie: directionare si delegare, motivare, dezvoltarea celorlalti si cum sa lucrezi cu mangerul tau.

Programul le-a propus apoi participantilor sa-si exerseze competentele necesare in cateva domenii specifice de leadership de foarte mare actualitate. Primele doua pe care ne-am concentrat au fost competentele pentru feedback si pentru construirea increderii, cu ajutorul programului Giving Feedback & Building Trust.

Liderii au constientizat cat de mult ii ajuta conversatiile de feedback pentru a dezvolta talente, pentru a castiga sustinere si pentru a sustine performanta. Ei au invatat ce tip de feedback activeaza si intretine motivatia extrinseca si ce feedback activeaza si intretine motivatia intrinseca. Pentru construirea increderii, liderii au aflat ce trebuie să faca pentru a genera un nivel de incredere ridicat in randul oamenilor pe care îi coordonează, astfel incat sa poata obtine niveluri mai mari de implicare și de angajament.

“Leadership Academy a reprezentat o ocazie buna pentru ca multi dintre colegii nostri sa aiba acces la informatii interesante, pe de o parte, iar pe de alta, sa isi consolideze comportamente sau sa isi traseze noi directii in stilul de leadership.

In acest moment se simt mai increzatori deoarece detin instrumentele necesare pentru a ajuta si sustine echipa in diveresele situatii cu care se confrunta.

Suportul echipei Human Invest, disponibilitatea lor si deschiderea de a adapta cursul pe nevoile noastre au fost foarte importante in aceasta calatorie de invatare.” – Georgiana Dragnea, Human Resources Specialist Wirtek

In continuarea acestor programe, pentru anul 2022 Academia de Leadership este orientata catre exersarea intensiva si aplicarea acestor abilitati in procesele zilnice de lucru si in cadrul echipelor pe care liderii le coordoneaza.

In acest moment exploram continuarea programului prin sesiuni de coaching individual, prin interventii de tip Action Learning/ Group Coaching, prin programe in care participantii isi dezvolta ei insisi abilitati de coaching care sa ii ajute in oferirea sprijinului necesar echipelor lor (ex. Coaching Essentials) si prin continuarea dezvoltarii unor noi abilitati de leadership (ex. Conversational Capacity, Optimal Motivation).

“Am inceput aceasta colaborare vazand la partenerii nostri o deosebita deschidere pentru sustinerea liderilor interni, pentru dezvoltarea colegilor cu potential de leadership si acordarea intregului sprijin celor ce doresc sa-si dezvolte aceste abilitati.

Am apreciat ca in fiecare decizie legata de structura programului de dezvoltare au fost puse mereu pe primul plan interesele si nevoile participantilor, astfel incat ei sa beneficieze de programe de inalta calitate, personalizate pe valorile si stilul propriu de leadership.” Oana Chiper, Senior Consulting Associate Human Invest si Coordonator al acestui program.

Descarcati Povestea de Succes Wirtek in format PDF, prin acest link.

 

Ionela Moldovan

Training and Development Manager (2011 - prezent) / Orange Romania

"Orange Romania colaboreaza cu Human Invest din anul 2008 in vederea dezvoltarii de competente manageriale si de leadership. lnterventiile de invatare au avut un succes dovedit, acesta din urma nefiind bazat exclusiv pe reactia initiala participantilor, ci si pe impactul in performanta organizatiei, respectiv masura in care cunostintele devin competente care sustin obiective de business. Pentru Orange Romania, Human Invest este mai mult decat un furnizor de training, este un partener dispus sa contribuie cu valoare adaugata inainte, in timpul si dupa interventia de invatare.”

Violeta Cartis

Training Manager / Celestica Romania

“In parteneriat cu Human Invest, Celestica Romania inceput in 2010 un program de dezvoltare a competentelor manageriale adresat managerilor, team leaderilor si specialistilor cu potential de dezvoltare. Recomandam compania Human Invest, deoarece ne este si in prezent un partener de incredere pentru construirea si dezvoltarea de programe de formare profesionala si organizationala."

Radu Perianu

Comercial Director / Synevo Romania & SEE

“Relatia de parteneriat cu Human Invest este construita in timp si am apreciat tot timpul calitatea programelor oferite, cat si abordarea profesionista din timpul sesiunilor. Consideram ca SLII este un program de baza, practic si util in procesele manageriale unu-la-unu.”

Corina Petcu

HR Business Partner / NN

„Apreciem la Human Invest calitatea metodologiei propuse, intelegerea si adaptarea la contextul si nevoile colegilor din program, flexibilitatea, orientarea catre gasirea celor mai bune solutii.”

Viorica Pacurar

Director National de Vanzari / NN

„Pe tot parcursul initiativelor desfasurate impreuna, am apreciat foarte mult relatia de parteneriat si implicarea Human Invest pentru a intelege cat mai bine contextul in care ne gasim noi ca echipa, inainte de fiecare interactiune, asa incat sa plieze programul pe specificul si nevoile noastre.”

Georgiana Dragnea

Human Resources Specialist / WIRTEK

„Leadership Academy a reprezentat o ocazie buna pentru ca multi dintre colegii nostri sa aiba acces la informatii interesante, pe de o parte, iar pe de alta, sa isi consolideze comportamente sau sa isi traseze noi directii in stilul de leadership. Suportul echipei Human Invest, disponibilitatea lor si deschiderea de a adapta cursul pe nevoile noastre au fost foarte importante in aceasta calatorie de invatare.”

Alina Cimpean

Training Manager / Plexus Services Romania

„Human Invest a implementat aceste programe de leadership cu un nivel inalt de profesionalism, fiind mereu orientati catre calitate si impact in procesul de invatare. Cursurile au fost percepute ca fiind foarte utile si practice, participantii apreciind continutul si structura informatiilor. In cadrul acestui parteneriat noi am apreciat experienta trainerilor, calitatea programelor folosite, flexibilitatea si capacitatea de a raspunde nevoilor noastre, cat si buna organizare a sesiunilor.”