Poveste de succes: Program de dezvoltare pentru echipa de management Eberspaecher Controls din Cluj-Napoca
Grupul Eberspächer este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori si furnizori de sisteme din industria auto. Companie de familie, grupul Eberspächer dezvolta solutii inovatoare in tehnologia de evacuare, management termic si electronica auto pentru diferite tipuri de vehicule. In vehiculele clasice si in mobilitatea electrica, componentele si sistemele Eberspächer asigura nu doar confort sporit si siguranță mai mare, ci si un mediu mai curat. Pentru utilizarea hidrogenului ca purtator de energie, Eberspächer e un deschizator de drum pentru tehnologii viitoare.
Am cunoscut echipa manageriala Eberspaecher Controls Ro in 2023, cand ne-a invitat sa lucram impreuna pentru a crea si implementa un program de dezvoltare pentru ei. Am agreat obiectivele programului, pornind de la contextul echipei, punctele forte pe care putem construi si prioritatile de dezvoltare. Am construit impreuna o suita de 3 workshopuri personalizate, cu elemente de facilitare de procese de echipa, coaching de echipa si training, care sa adreseze faza de dezvoltare a echipei si a membrilor ei.
Eram o echipa noua de management, formata intr-un interval scurt de timp din mai multi colegi foarte motivati, dar cu experiente, mai ales de leadership, foarte diferite, cu membrii mai vechi, dar si mai noi in echipa. Mai mult, sub presiunea activitatii zilnice suntem mereu angrenati in activitati diverse, fara a mai avea insa timp sa reflectam la “De ce”-ul nostru si la imaginea completa a muncii noastre.
Ne-am dorit un program de training care sa ne aduca la un nivel similar de informatii despre management si leadership, care sa ne ofere cadrul pentru reflectie la “De ce”-ul nostru si la diferitele tipologii umane si cum aceste diferente influenteaza rezultatele. Ne doream instrumente comune pentru o mai buna conlucrare in echipa de management si instrumente de lucru cu echipele noastre.
Ciprian Toma, Head of Research & Development
Scopul programului de dezvoltare
Programul de dezvoltare a echipei manageriale a urmarit re-alinierea obiectivelor comune, constientizarea punctelor forte si a ariilor de dezvoltare ale membrilor, clarificarea si intarirea proceselor de coordonare si de decizie in echipa in vederea cresterii eficientei echipei.
Programul a adus o consolidare a abilitatilor de leadership, un mindset si un limbaj comun in echipa manageriala. Am pus accent pe delegare si obtinerea rezultatelor prin intermediul colegilor din echipele coordonate, intelegerea si alegerea motivatiei potrivite si dezvoltarea rezilientei, adica mentalitatea de a nu renunta, de nu te descuraja pentru a obtine rezultatul dorit.
Cele doua instrumente de assessment din program (Leader Behavior Analysis – LBAII – din SLII Experience si profilul DiSC Management) i-au ajutat pe managerii din program sa-si identifice tiparele de leadership care le aduc eficienta si impact pozitiv in rolul de manager si pe cele care le risipesc resursele si efortul.
Detalii de implementare
Programul parcurs de participanti a inclus 3 module: The SLII Experience si DiSC Management, Team Leadership: Aliniere si procese pentru intarirea echipei, Construirea de aliante si parteneriate cu stakeholders cheie. Rezilienta si motivatie.
Inainte de inceperea programului au avut loc o serie de interviuri preliminare cu membrii echipei pentru a intelege specificul organizatiei, al echipei, pentru a castiga deschidere si sustinere pentru procesul de invatare ulterior.
Workshop-urile din program
- Primul pas din cadrul programului a constat din workshop-urile SLII Experience & DiSC Management. Sesiunea de 2 zile a urmarit implementarea unui limbaj de leadership comun in echipa si in organizatie, intarirea mentalitatii ca rezultatele se obtin prin oameni si identificarea ariilor de imbunatatit in calitate de manager. Ne-am propus si ca participantii sa-si constientizeze stilul personal de leadership si modul in care acesta influenteaza procesele manageriale, sa inteleaga stilurile comportamentale ale celorlalti si care sunt modalitatile de adaptare. Programul SLII Experience (care ii ajuta pe manageri sa deprinda abordarea situationala in leadership si cel mai utilizat program de leadership din lume), sprijina acum echipa manageriala Eberspaecher Controls Ro in a construi si mentine relatii relevante si de calitate cu membrii echipelor lor si alti stakeholders. Participantii au exersat abilitatile de a clarifica nivelul de dezvoltare al celor cu care lucreaza si de a raspunde in cel mai potrivit stil de leadership. Programul Everything DiSC Management, realizat in continuarea SLII, le-a oferit participantilor si mai multa constientizare. Si-au inteles inca si mai specific propriul stil managerial si felul in care isi folosesc calitatile personale si au descoperit cum sa-si conduca colegii in functie de profilele DiSC ale acestora. Participantii au inteles in aceasta sesiune cum stilul si comportamentul lor de leadership influenteaza felul in care abordeaza procesele cheie de business si au lucrat pe cateva arii cheie: directionare si delegare, motivare, dezvoltarea celorlalti si cum sa lucreze mai bine cu propriul lor manager.
- Team Leadership, al doilea workshop al programului, a adresat Alinierea si procesele necesare pentru intarirea echipei (2 zile). Acest modul a contribuit la cresterea nivelului de aliniere in cadrul echipei prin definirea contractului echipei, clarificarea rolului de membru in echipa manageriala si asumarea responsabilitatii pentru procesele echipei. Sesiunea a mai cuprins diagnoza stadiului de dezvoltare a echipei (folosind instrumentul Team Leadership Assessment de la Blanchard) si definirea unui plan de actiune – pasi care au sprijinit procesul de maturizare a echipei de conducere. Exersarea comportamentelor si a conversatiilor prin care fiecare membru al echipei se poate implica in conducerea echipei ca intreg a fost provocarea centrala a workshopului! Astfel, au fost frecvente momentele de team-coaching, prin facilitarea unor conversatii despre modul de lucru, despre elementele cheie ale contractului echipei si pentru construirea planul de actiune.
- Ultimul modul al programului le-a propus apoi participantilor sa-si exerseze competentele necesare in doua domenii specifice de leadership relevante in acest moment pentru ei si pentru organizatie: Construirea de aliante si parteneriate cu stakeholders cheie. Rezilienta si motivatie (2 zile). Membrii echipei manageriale au avut ocazia sa-si imbunatateasca abilitatile cu privire la stakeholders management si sa-si creasca capacitatea conversationala prin care sa-si faca vocea auzita, prin care sa-si creasca capacitatea de influentare si sa obtina conversatii constructive chiar si sub presiune. De asemenea, in acest al treilea pas echipa de management a lucrat la tema construirii increderii cu parteneri externi si/ sau cu membrii echipei, la cresterea gradului de rezilienta personala si la dezvoltarea competentei de a alege motivatia optima care ofera un maxim de vitalitate, creativitate si disponibilitate de cooperare. Participantii au inteles ce presupune facilitarea unor conversatii cu ceilalti pentru a facilita un spatiu motivational optim.
In fiecare modul, prin interventii de tip team coaching, echipa a avut timp si spatiu de a reflecta, de a analiza si si de a lua decizii concrete, cu impact in propriile echipe sau in aria lor de business. Au devenit mai atenti la dinamica dintre ei, la cum se pot sustine si la calitatea conversatiilor pe care le poarta. Au avut ocazia de a isi oferi feedback despre abilitatile lor de team player in echipa manageriala si au definit actiuni individuale care ii vor ajuta sa se sustina reciproc.
In ultimii 3 ani, ne-am concentrat foarte mult la a pune baze sanatoase pentru organizatia din Cluj, de la colegii pe care ii selectam pentru a se alatura echipei Eberspaecher, pana la constructia proceselor interne care ne sustin activitatea zilnica. Am simtit nevoia sa cream impreuna, prin acest program, un spatiu de (re)aliniere: despre obiectivele noastre ca echipa de management, despre modul nostru de lucru, despre punctele forte pe care le are fiecare dintre noi si despre ariile care au potential sa genereze conflict. Si sunt foarte recunoscatoare ca am reusit sa ne facilitam in echipa acest context.
Florina Lendeczki, Human Resources Manager
In acest moment sprijinim noii membri care vin in echipa prin elemente esentiale necesare limbajului comun de leadership, precum SLII Experience si in explorarea propriilor preferinte de lucru si de leadership prin profilul DiSC Management. De asemenea, ne-am propus sa ii sprijinim pe membrii echipei cu resurse si informatii despre tema rezilientei personale, despre nevoile diferitelor generatii.
Monica Nicolescu, Senior Consulting Associate Human Invest, PCC Coach, Master Trainer
Am avut bucuria de a lucra cu o echipa extrem de deschisa, dornica sa isi intareasca abilitatile si sa se pregateasca pentru etapa urmatoare de dezvoltare. Instrumentele folosite au ajutat la crearea unui limbaj comun si la alinierea unor strategii de leadership. Am apreciat seriozitatea si implicarea echipei in acest proces, incercand mereu sa maximizeze lucrurile discutate si sa genereze actiuni care sa ii ajute in cresterea oamenilor lor si implicit a rezultatelor obtinute!