Webinar: Designing Engaging Learning for a Hybrid Work Environment

Webinar Designing Engaging Learning for a Hybrid Work Environment. Inscrie-te prin link-ul din acest articol. Pana in anul 2020 doar un procent foarte mic de angajati era obisnuit cu munca remote. Mai mult – foarte putine programe de training aveau componente virtuale cu adevarat utile si atractive. Putine erau cu adevarat adecvate pentru modul de lucru hibrid. Cei 2 ani de pandemie ne-au obligat sa incepem sa gandim in aceasta directie. Am invatat enorm prin proiectele desfasurate de noi in Romania, de la colegii nostri din intreaga lume. Care sunt lectiile noastre?

Engaging Learning – Ce inseamna?

Natura mediului de invatare este cruciala pentru ca noi, oamenii, sa adoptam convingeri noi si sa stapanim competente noi. Indiferent cat de interesante sunt continutul si temele unui program, natura activitatilor programului fac ca acesta sa aiba impact sau nu. Iata o lectie de abecedar: majoritatea angajatilor care participa la o sesiune virtuala pe o tema de leadership incitanta se deconecteaza imediat daca cel care conduce sesiunea pune lumina in primul rand pe el si pe expertiza lui.

Ce conteaza pentru ca un program desfasurat in mediul virtual sa aiba impact? Din experienta noastra conteaza atat competentele de coaching si de facilitare ale celui care-l conduce, cat si componentele de design ale programului. Adica, natura activitatilor si a secventelor de lucru.

Din experienta noastra si din ceea ce ne spun clientii nostri cand ii intrebam, iata mai jos cateva din principiile care conteaza cel mai mult ca un program virtual sa aiba un impact cat mai bun

Engaging Learning. In orice moment al programului aplicati principiul “Less is more”

Oricat de fascinanta si relevanta ar fi tema unui program pentru un trainer sau pentru cel care a decis achizitia programului, sa nu uitam ca oamenii care vin in programe sunt supra-incarcati multe alte activitati zilnice, mintea le este la urgente si tot ce nu le mai trebuie este inca ceva de pus “in carca” lor. Orice presiune creeaza rezistenta, iar noi vrem ca oamenii sa fie deschisi la minte si curiosi, nu rezistenti si inchisi.

Cele mai de succes programe ale noastre sunt cele in care se simte acest principiu. De exemplu, daca avem un program de leadership de 6 sesiuni a cate 2 ore/sesiune, distribuite in 2 sau 3 zile, participantii lucreaza la o singura tema intr-o sesiune de 2 ore. In 2 ore ei ar putea exersa fie conversatia de feedback, fie stilul indrumator de leadership, fie una din competentele pentru conversatii dificile, etc. Adica cel mult o competenta/sesiune de 2 ore.

Inscrieti-va la webinar-ul Designing Engaging Learning for a Hybrid Work Environment din 15 Decembrie, ora 17:00 (ora Romaniei) care o are ca invitata pe colega noastra Ann Rollins, Solutions Architect!

Engaging Learning. In centru – participantii cu provocarile lor

Munca de conducere a unei sesiuni de instruire sau de indrumare a unui grup de 10 – 15 participanti e foarte diferita de cea de speaker. Facilitatorii slab pregatiti sunt usor de recunoscut cu atat mai usor in mediul virtual. Ei pun mai degraba lumina pe ei si nu pe participanti. Vorbesc mult, vor sa-si etaleze cunostintele, ocupa mult spatiu, nu asculta, nu creeaza relatii deschise cu participantii, nu sunt curiosi cu privire la interesele participantilor si nu sunt atenti sa-i invite la conversatie. Ei fac ca sesiunea sa fie despre ei ca facilitatori, nu despre participanti si despre provocarile lor.

Programele de impact sunt cele in care cei care le conduc ii aseaza pe participanti in centru. Participantii trebuie sa se simta autonomi, activi si in control, nu sa asculte pasivi ce le spune trainerul ca un televizor. Un workshop nu este o sala de cinema sau o emisiune TV unidirectionala. Intr-un workshop participantii nu vin sa priveasca si sa asculte un film documentar. Ei vin cu ambitiile si provocarile lor pentru a lucra la ele. In acest fel experienta este relvanta, practica si personala pentru ei. 

Engaging Learning. Activitati peer-to-peer cu preponderenta

Momentele cand participantii lucreaza intre ei, unii cu altii, sunt si cele mai interactive momente ale unui program. In orice domeniu – sport, dans, teatru, muzica, etc – cand un grup de oameni se intalneste sa exerseze si sa repete, ei o fac impreuna, unii cu altii, nu pe rand cu antrenorul, instructorul sau regizorul. Cel care le conduce repetitiile si antrenamentele creeaza cadrul necesar, supervizeaza si ofera recomandari, intervine minimalist pentru a exemplifica ceva. Dar oamenii interactioneaza si lucreaza mult intre ei: scheme de joc, rutine, scene, momente muzicale. Ei exerseaza impreuna, pentru ca trebuie sa performeze autonom impreuna.

Breakout room-urile din programele de leadership in care participantii lucreaza in perechi, in triade sau in grupuri mici trebuie sa fie preponderente si in mediu virtual. In plus, facilitatorul trebuie sa delege cat mai mult din rolurile sale de adminitrator de proces de invatare participantilor pentru a intari autonomia, dedicarea si responsabilitatea pentru invatare. Astfel, participantii pot avea roluri de coach, de facilitator, de “decision driver”, “time-keeper”, etc pentru a fi implicti si a contribui cat mai bine la construirea unor procese si a unui mediu de lucru potrivit pentru invatare.

Sigur, observatiile si recomandarile noastre de mai sus, nu sunt dogme care trebuie urmate orbeste. Fiecare sesiune de lucru are scopul, dinamica si structura ei, nu seamana una cu alta. Trebuie insa sa stim care sunt factorii de succes si cum sa combinam ingredientele potrivite pentru a obtine nu doar o implicare cat mai mare a participantilor, cat si un impact cat mai bun.

Vreti sa aflati mai multe despre componentele care nu ar trebui sa lipseasca din designul unui program de leadership development?

Inscrieti-va la webinar-ul Designing Engaging Learning for a Hybrid Work Environment din 15 Decembrie, ora 17:00 (ora Romaniei) care o are ca invitata pe colega noastra Ann Rollins, Solutions Architect!

 

Ionela Moldovan

Training and Development Manager (2011 - prezent) / Orange Romania

"Orange Romania colaboreaza cu Human Invest din anul 2008 in vederea dezvoltarii de competente manageriale si de leadership. lnterventiile de invatare au avut un succes dovedit, acesta din urma nefiind bazat exclusiv pe reactia initiala participantilor, ci si pe impactul in performanta organizatiei, respectiv masura in care cunostintele devin competente care sustin obiective de business. Pentru Orange Romania, Human Invest este mai mult decat un furnizor de training, este un partener dispus sa contribuie cu valoare adaugata inainte, in timpul si dupa interventia de invatare.”

Violeta Cartis

Training Manager / Celestica Romania

“In parteneriat cu Human Invest, Celestica Romania inceput in 2010 un program de dezvoltare a competentelor manageriale adresat managerilor, team leaderilor si specialistilor cu potential de dezvoltare. Recomandam compania Human Invest, deoarece ne este si in prezent un partener de incredere pentru construirea si dezvoltarea de programe de formare profesionala si organizationala."

Radu Perianu

Comercial Director / Synevo Romania & SEE

“Relatia de parteneriat cu Human Invest este construita in timp si am apreciat tot timpul calitatea programelor oferite, cat si abordarea profesionista din timpul sesiunilor. Consideram ca SLII este un program de baza, practic si util in procesele manageriale unu-la-unu.”

Corina Petcu

HR Business Partner / NN

„Apreciem la Human Invest calitatea metodologiei propuse, intelegerea si adaptarea la contextul si nevoile colegilor din program, flexibilitatea, orientarea catre gasirea celor mai bune solutii.”

Viorica Pacurar

Director National de Vanzari / NN

„Pe tot parcursul initiativelor desfasurate impreuna, am apreciat foarte mult relatia de parteneriat si implicarea Human Invest pentru a intelege cat mai bine contextul in care ne gasim noi ca echipa, inainte de fiecare interactiune, asa incat sa plieze programul pe specificul si nevoile noastre.”

Georgiana Dragnea

Human Resources Specialist / WIRTEK

„Leadership Academy a reprezentat o ocazie buna pentru ca multi dintre colegii nostri sa aiba acces la informatii interesante, pe de o parte, iar pe de alta, sa isi consolideze comportamente sau sa isi traseze noi directii in stilul de leadership. Suportul echipei Human Invest, disponibilitatea lor si deschiderea de a adapta cursul pe nevoile noastre au fost foarte importante in aceasta calatorie de invatare.”

Alina Cimpean

Training Manager / Plexus Services Romania

„Human Invest a implementat aceste programe de leadership cu un nivel inalt de profesionalism, fiind mereu orientati catre calitate si impact in procesul de invatare. Cursurile au fost percepute ca fiind foarte utile si practice, participantii apreciind continutul si structura informatiilor. In cadrul acestui parteneriat noi am apreciat experienta trainerilor, calitatea programelor folosite, flexibilitatea si capacitatea de a raspunde nevoilor noastre, cat si buna organizare a sesiunilor.”