Academiile de Leadership raman vedetele si in 2024!

Academiile de Leadership raman vedetele! De peste 20 de ani, la finalul sau la inceputul fiecarui an scriu un articol de sinteza privind temele majore de leadership la care am lucrat cu clientii nostri in anul care se termina si fac recomandari pentru anul care urmeaza. Aceste articole au aparut de-a lungul timpului in revistele de profil, pe diverse platforme sau pe blogul nostru. Revista Biz, Revista Cariere, Ziarul Financiar si Business Magazin au fost printre publicatiile care in care am scris cel mai frecvent. Ce a insemnat 2023 pentru noi si ce optiuni de abordare a temei leadership development recomand pentru 2024?

Cand ma uit la anul care s-a incheiat si vad care a fost nivelul de implicare si de cooperare din echipa noastra sunt mai mult decat incantat! Ce mi-as putea dori mai mult decat sa am in jur colegi, profesionisti independenti maturi, care modeleaza mai intai in interiorul organizatiei noastre atitudinile si conversatiile constructive pe care le propunem si clientilor? Le multumesc mult clientilor care apeleaza la noi – atat celor cu care lucram deja de peste 10 – 15 ani, cat si celor cu care am inceput sa lucram mai recent! Responsabilitatea comuna pentru rezultatele urmarite de proiectele realizate impreuna cu acestia definesc poate cel mai bine marea majoritate a parteneriatelor noastre!

Poate ca nu suntem cel mai vocal brand dintre firmele de training specializate in leadership development, poate ca vorbim in public mai rar despre ceea ce facem, poate ca principiile noastre esentiale “under-promise-and-over-deliver”, „less-is-more” sau “it’s-not-about-us” ar putea fi percepute desuete intr-o lume pregatita sa promita aproape orice pentru a seduce si a castiga un contract – dar poate ca tocmai astfel de lucruri le transmit constant clientilor nostri sentimentul „simt-ca-pot-avea-incredere-si-ca-ma-pot-baza-pe-voi”. Iar asta conteaza acum enorm! Multumesc mult tuturor clientilor cu care am dezvoltat proiecte in 2023!


Cele mai frecvente categorii de proiecte de leadership development realizate de noi in 2023!


De departe, Academiile de Leadership – nume care se da frecvent programelor interne de leadership care se intind pe o perioada de la cateva luni pana la un an de zile – au constituit cea mai solicitata categorie de proiecte de leadership development din 2023!

Au urmat, in ordine proiectele de implementare a unui limbaj comun de leadership, programele de team-leadership si team-coaching si workshop-urile independente pe diverse teme specifice de leadership. Iata mai jos cateva detali despre fiecare din ele.

1. Academiile de Leadership

Academia de Leadership este tipul de proiect care are cele mai mari sanse sa consolideze capabilitatile de leadership din organizatiile mai mari sau mai mic. Fie ca aceste programe s-au adresat unei populatii manageriale de cateva sute de manageri din nivelurile de middle si senior management ale unei singure organizatii mari (in grupe mici de app 15 persoane) sau doar unicului nivel managerial dintr-o organizatie mai mica, aceste proiecte au atat un impact vizibil, cat si un raport foarte bun investitie/beneficiu.

Astfel de programe asigura pregatirea de baza in leadership a managerilor dintr-o companie, mentin la un nivel bun populatia de posibili succesori, sunt o rampa de lansare pentru cei care sunt managerii ‘high-potentials”, sunt un spatiu de lucru la proiectele cheie ale organizatiei si un spatiu de inspiratie si maturizare personala. Una din cele mai longevive Academii de Leaderhip este cea pe care o construim cu Hella/Forvia Romania, proiect inceput in 2017 si care continua si in 2024. Cu patru dintre clientii nostri am derulat Academii de Leadership de anvergura in 2023!

Poveste de succes Hella Romania: Academie de Leadership

2. Limbaj comun de leadership in intreaga organizatie

Organizatiile, ca orice sisteme, au nevoie de un limbaj comun de leadership pentru a-si creste eficienta si producitivitatea, pentru a castiga sustinerea oamenilor fata de principalele prioritati si fata de scopul comun, pentru a avea macar o sansa sa dezvolte o cultura organizationala constructiva. Cu atat mai mult in timpuri atat de dificile prin care trecem in aceasta perioada.

Tabla inmultirii este o componenta a unui limbaj comun pe care intreaga omenire il foloseste, daca un coleg imi spune sa-i “dau un print” stiu ce am de facut. Dar daca un membru al unei echipe ii spune managerului sau “as vrea sa ma consult cu tine”, acesta din urma stie sa-i raspunda diferit fata de solicitarea “am nevoie de ajutorul tau”? In ce masura membrii echipei cunosc limbajul si vocabularul prin care sa ceara si sa obtina de la managerii lor stilul de leadership potrivit nevoilor lor si in ce masura managerii inteleg nevoile reale ale oamenilor astfel incat sa stie ce stil de leadership sa ofere? Un limbaj comun de leadership de lucru intre un manager si un coleg din echipa sa aduce simplitate si usureaza comunicarea, accelereaza alinierea, creste colaborarea si cooperarea dintre manager si subordonat, creste calitatea si productivitatea parteneriatului dintre acestia!

In 2023 am dezvoltat nenumarate astfel de proiecte de implementare a unui limbaj comun de leadership, iar pe unele din ele urmeaza sa le facem publice in 2024, asa cum sunt si cele de mai jos.

3. Workshop-uri de team-leadership si team-coaching

O crestere surprinzatoare in 2023 a solicitarilor pentru programul Team Leadership si pentru workshop-uri de team-coaching a confirmat ca buna functionare a echipelor este una din mizele majore ale organizatiilor!

Programul Team Leadership – in care pot participa fie managerii cu intreaga lor echipa sau doar managerii mai multor echipe – urmareste sa creasca responsabilitatea fiecarui membru al echipei, nu doar a managerului, pentru rezultatele colective ale acesteia. Programul ofera un spatiu de explorare si adoptare a unor convingeri adecvate maturizarii si un spatiu de imbunatatire a stapanirii unor instrumente de team-leadership precum: team-charter-ul echipei, conversatiile constructive, non-defensive sub presiune, conversatiile de responsabilizare, luarea deciziilor in echipa sau distribuirea leadership-ului echipei intre membrii acesteia. Odata ce managerii si echipa se familiarizeaza cu aceste componente cheie programul poate fi urmat de sesiuni de team-coaching pentru a accelera adoptia lor in viata operationala de zi cu zi a echipelor.


3 optiuni pentru abordarea temei leadership development pe care le recomandam in 2024!


Multe voci relevante vorbesc azi ca urmeaza doi ani care nu vor fi deloc usori, in toate domeniile! Oboseala acumulata si scaderea disponibilitatii de efort suplimentar, cresterea nivelului de individualism, co-existenta simultana in organizatii a patru generatii de angajati cu prioritati diferite, erodarea capabilitatilor de leadership, provocarile economice, fiscale si contextul geo-politic complicat – toate astea si multe altele construiesc un peisaj organizational cu multe necunoscute in 2024.

Plecand de la conversatiile cu mai multi executivi de la clienti de-ai nostri, in baza observatiilor facute de mine si tinand cont de concluziile studiilor pe care le urmaresc constant de la Gartner, Gallup, McKinsey, Blanchard – recomand pentru 2024 trei optiuni de abordare a temei leadership development: A) Intarirea capabilitatilor de leadership la toate nivelurile; B) Sprijinirea liderilor cheie de la toate nivelurile; C) Imbunatatirea modului de functionare a echipelor.

A. Intarirea capabilitatilor de leadership la toate nivelurile

Vitalitatea unei organizatii este data in primul rand de un nivel bun al capabilitatilor ei de leadership de la toate nivelurile, nu doar in top management!

De la felul in care supervisorii si team-leader-ii stiu sa isi conduca operational oamenii si echipele, punand accent atat pe calitatea relatiilor de lucru, a cooperarii in echipa, dar si pe rezultatele urmarite, la felul in care managementul superior reuseste sa colaboreze si sa lucrez impreuna, sa castige increderea si sustinerea organizatiei – toate aceste eforturi vor sustine mai bine sau mai prost consolidarea organizatiilor, in functie de modalitatile in care sunt puse in practica.

Tema calitatii leadership-ului nu este una prioritara in societatea noastra. In business, managerii au fost de multe ori invatati sa caute mai degraba “tehnici de leadership” prin care se asteptau sa obtina rezultate rapide, printr-o abordare superficiala.

Organizatiile serioase acorda cu adevarat atentie temei leadership. Ele se concentreaza, cu rabdare, in a-si sprijijni angajatii sa faca foare bine pasii de baza: sa construiasca constant incredere reciproca, sa se asculte cu adevarat, sa invete sa-si imbunatateasca constant autonomia si productivitatea, iar cei care sunt manageri sa invete mai intai sa solicite feedback inainte de a oferi feedback si sa stie sa ofere stilul potrivit de leadership aceluiasi individ in functie de activitatile si proiectele pe care acesta le are de realizat.

Toate cele de mai sus se pot pune in practica fie prin Academii de Leadership cu o diversaitate mai mare de teme, fie prin programe care aduc un limbaj comun de leadership la toate nivelurile.

B. Sprijinirea liderilor cheie de la toate nivelurile

Liderii cheie de la fiecare nivel merita un sprijin suplimentar! Au dus mereu greul si il vor duce si in continuare daca vad ca organizatia stie cum sa le pretuiasca contributia (nu doar rezultatele) si daca vor simti ca mai sunt si alti lideri cu aceeasi filozofie cu a lor.

Contributia liderilor cheie trece dincolo de rezultatele echipelor pe care acestia le conduc. Ei contribuie la mentinerea vie a valorilor comune si a scopului comun in intreaga organizatie, ei cresc si dezvolta noi lideri si nu doar pe cei care le-ar putea fi succesori, ei intaresc nivelul de responsabilitate si de angajament al celor cu care interactioneaza, ei conduc si sustin proiecte cheie.

Liderii cheie au disponibilitatea necesara pentru a face efortul suplimentar pe care momentul il cere! Vor insa sa nu se simta singuri si singurii cu o astfel de mentalitate. Au nevoie sa li se acorde spatul si timpul necesar pentru a face parte din comunitati si din programe in care sa cunoasca alti lideri cheie si din alte organizatii cu care sa lucreze cot la cot la provocarile fiecaruia, sa se inspire reciproc si sa se incarce astfel cu energie proaspata.

Executive Leadership Program

C. Imbunatatirea modului de functionare a echipelor

Echipele care functioneaza bine in perioade dificile nu o fac din intamplare! Pentru ca echipele sa evolueze si sa performeze ca intreg, managerii trebuie sa stie in primul rand cum sa conduca procesele de echipa – asa cum un antrenor al unei echipe de bashet sau fotbal acorda principala sa atentie procesului colectiv de joc si apoi imbunatatirii tehnicilor individuale de joc ale jucatorilor.

In business, este critic ca managerii sa stie ce este si cum sa construiasca fundatia echipei pe care o conduc, care sunt procesele, rutinele si conversatiile cheie de care o echipa are nevoie ca mai intai sa functioneze bine si apoi sa si performeze. In plus, echipele au nevoie de indrumare si sprijin ca toate aceste lucruri sa fie adoptate si utilizate in viata de zi cu zi: in sedintele si intalnirile de lucru ale intregii echipe, in grupurile de lucru mai mici, in task-force-urile care se formeaza sau in interactiunile spontane si firesti de lucru.

Printre temele cheie de team-leadership pe care echipele trebuie sa le stapaneasca bine pe masura ce presiunea de business creste se afla conversatiile specifice pentru intarirea increderii reciproce, se afla team-charter-ul si conversatiile constructive, non-defensive si utilizarea conversatiilor de crestere a angajamentului si a nivelului de responsabilitate pentru scopul comun, se afla utilizarea proceselor, rutinelor si a conversatiilor pentru mentinerea performantei ridicate in perioade cu incertitudine si volatilitate mari.

Vom afla mai multe despre 2024 pe masura ce ni se va dezvalui el insusi! Organizatiile si echipele functioneaza tot mai greu doar din inertie si cu capabilitati slabe de leadership. Cele care vor abandona, vor negliga sau vor mima tema leadership development se vor gripa si se vor colmata tot mai mult, iar executivii cu responsabilitatile cele mai inalte nu vor mai avea cu cine sa livreze rezultatele la care s-au angajat! Investitia in leadership development nu aduce rezultatele asteptate ca prin magie, dar creeaza conditiile necesare de a coagula si canaliza energiile pozitive navigarii prin lumea noua care ni se arata astazi!