Abordarea situationala in leadership SLII: interviu cu Monica Nicolescu, Senior Consulting Associate Human Invest, International Master Trainer SLII, Coach PCC

Intamplarea face ca la 10 ani de cand Monica Nicolescu, Senior Consulting Associate Human Invest, Coach PCC, s-a alaturat Human Invest a primit si certificarea internationala de Master Trainer pentru programul The SLII Experience™, program care dezvolta competentele managerilor pentru abordarea situationala in leadership. Multi dintre participantii nostri spun ca este un program esential care dezvolta competente de coaching 1:1 pentru manageri, o alta categorie spun ca este poate cea mai profesionista metoda pe care au intalnit-o prin care invata sa devina manageri mai buni pentru cei pe care ii conduc, si nu sunt putini cei care l-au parcurs de mai multe ori si de fiecare data au spus ca au avut ceva nou de invatat. Monica ne spune in acest interviu ce valoare are pentru manageri acest program.

Se implinesc 10 ani de cand te-ai alaturat echipei noastre si de cand ai fost mai intai tu certificata ca SLII Facilitator. De putin timp ai devenit International SLII Master Trainer. De ce crezi tu ca acest program are o reputatie globala atat de buna si de ce este atat de mult solicitat in vremurile pe care le traim acum?

Exista multe motive pentru care programul care propunere o abordare situationala in leadership, The SLII Experience™, are o reputatie globala atat de buna si de ce este foarte cautat in prezent si in Romania si in intreaga lume. Nu degeaba numarul beneficiarilor este de peste 5.000.000 manageri la nivel global! Voi enumera aici doar trei dintre ele.

Certificare The SLII Experience™ – F2F Classroom, Bucuresti

  • In loc sa promoveze un singur stil de leadership, programul dezvolta flexibilitatea manageriala. Unul dintre aspectele distincte ale acestui program este abordarea sa situationala in dezvoltarea competentelor de leadership. In loc sa promoveze un singur stil de leadership, programul dezvolta flexibilitatea manageriala si invata managerii sa-si adapteze si sa aleaga stilul de conducere in functie de situatia specifica si de nevoile individuale ale membrilor echipei lor. Aceasta flexibilitate si adaptabilitate sunt esentiale intr-un mediu de afaceri in continua schimbare si in contextul diversitatii culturale si individuale.
  • Un alt motiv pentru popularitatea foarte mare a acestui program este accentul sau pe practica in sala de curs si aplicabilitatea sa imediata in viata de zi cu zi a oricarui manager. Programul nu se limiteaza la concepte teoretice, ci pune un accent puternic pe practica conversatiilor, a stilurilor si a abilitatilor manageriale cheie, pe aplicarea lor in situatii reale de business, indiferent de marimea companiei. In plus, participantii au acces la o platforma bogata in resurse care sa ii ajute in deprinderea abilitatilor si ulterior participarii la curs. Acest aspect este extrem de valorizat intr-un mediu de afaceri in care rezultatele pragmatice si impactul imediat sunt prioritare.
  • Credibilitate si unicitate. De asemenea programul se bazeaza pe cercetari ample, revalidate constant si o fundatie teoretica solida in domeniul leadershipului si al dezvoltarii organizationale. Acest lucru ii confera credibilitate si il diferentiaza de alte programe similare. Managerii si organizatiile sunt atrasi de programele care se bazeaza pe dovezi si pe cercetare, pe metode bine articulate, intrucat acestea ofera o mai mare incredere in eficacitatea lor.

Monica Nicolescu este absolventa ASE cu specializare in Informatica Economica, Cibernetica si Statistici si a lucrat la una din cele mai mari companii IT din Romania. Acum este coach acreditat PCC (Professional Certified Coach) de catre International Coach Federation (ICF), team-coach si International SLII Master Trainer.

Care crezi tu ca este valoarea programului pentru o organizatie atunci cand traineri interni sau manageri din companie sunt certificati sa conduca in companiile lor workshop-uri cu programul SLII?

  • Trainerii interni sau managerii certificati cunosc in profunzime cultura, valorile si procesele organizatiei. Ei pot integra exemple si studii de caz relevante pentru organizatie in workshop-uri, facand abordarea situationala in leadership SLII mai usor de aplicat si mai relevant pentru participanti. De asemenea poate asigura o mai mare consistenta in livrarea mesajelor si in aplicarea practicilor din cadrul programului SLII in organizatie.
  • Trainerii interni sau managerii certificati sa implementeze abordarea situationala in leadership SLII vor dezvolta aceleasi metode practice si principii fundamentale, contribuind la crearea unei culturi organizationale coerente, aliniate si la consolidarea constanta a unui limbaj comun de leadership si de lucru.
  • In plus, apare un impact suplimentar si la nivelul angajamentului si responsabilitatii. Atunci cand managerii devin certificati sa conduca workshop-uri cu programul SLII, acestia demonstreaza un angajament fata de dezvoltarea personala si profesionala a membrilor echipei lor. Acest lucru poate contribui la cresterea implicarii si angajamentului angajatilor in procesul de invatare si dezvoltare.
  • De asemenea, exista si o dimensiune financiara. Odata ce trainerii interni sau managerii devin certificati, organizatia poate economisi bani pe termen lung, deoarece nu va mai fi nevoie sa angajeze traineri externi pentru a lucra cu acest program. Astfel, costurile asociate cu pregatirea si dezvoltarea personalului pot fi reduse semnificativ.

Din perspectiva mea, certificarea trainerilor interni sau a managerilor aduce beneficii surprinzatoare pentru o organizatie!

Pare ca tot mai multi manageri sunt interesati sa-si dezvolte competente de facilitare, de training si de team-coaching. Referindu-ne acum doar la competentele de facilitare, ce beneficii le-ar aduce in munca curenta pe care o fac? Ce ar putea castiga si in viitor, pe masura ce-si vor diversifica si imbogati cariera?

In primul rand cresterea capacitatii de a facilita eficient intalniri, sesiuni de brainstorming si alte activitati de grup. Acest lucru poate contribui in mod direct la imbunatatirea proceselor de lucru in organizatie. Un facilitator bun poate conduce discutiile intr-un mod eficient, asigurandu-se ca toti participantii sunt implicati si ca se ajunge la solutii si decizii in mod colaborativ. O sedinta de echipa bine gestionata poate duce la o mai mare eficienta si productivitate in echipa, asigurandu-se ca obiectivele sunt clar definite si ca fiecare membru isi indeplineste rolul in mod eficient.

Prin facilitarea comunicarii si colaborarii eficiente in echipa, se pot evita pierderile de timp si resurse asociate intalnirilor ineficiente sau a conflictelor nerezolvate. Mai mult, un manager competent ca si facilitator poate contribui la imbunatatirea relatiilor interpersonale in echipa prin gestionarea conflictelor si promovarea unei atmosfere de incredere si deschidere. Se pot construi relatii mai puternice intre membrii echipei si se poate stimula colaborarea si spiritul de echipa. Managerii care dezvolta competente solide de facilitare pot castiga increderea si respectul colegilor si superiorilor lor. Capacitatea de a facilita cu succes intalniri de facilitare demonstreaza abilitati de leadership si capacitatea de a influenta si activa motivatia membrilor echipei.

Managerii care isi dezvolta competentele de facilitare pot sa-si deschida noi oportunitati in diverse domenii si pot avea o cariera mai diversificata, mai bogata si mai satisfacatoare. Managerii pot evolua ca indivizi utilizandu-si abilitatile de facilitare intr-o varietate de roluri si contexte, inclusiv in managementul proiectelor, resurse umane, dezvoltare organizationala, consultanta si formare.

Rolul international de Master Trainer prin care instruiesc traineri si manageri sa foloseasca in organizatiile lor competentele abordarii situationale in leadership SLII este o noua etapa si in dezvoltarea mea profesionala! Am descoperit acest limbaj si mod de lucru cu multi ani in urma, in timpul formarilor mele ca si coach, la scolile internationale cu renume excelent pe care le-am absolvit. Am frecvent surprize placute cand vad ca programul de leadership SLII este dat ca exemplu de experti si consultanti internationali in programele de dezvoltare continua la care particip.

In prezent, comunitatea din Romania de traineri interni certificati SLII numara 23 de facilitatori si este in continua crestere! Este o comunitate vie, care incepe sa prinda gustul cooperarii si sprijnului reciproc!