Liderii cheie de la toate nivelurile conteaza azi mai mult ca oricand!

Liderii cheie sunt cei care dau forta si vigoare unei companii! Indiferent de nivelul in care se afla in organizatie, ei stiu sa construiasca claritate chiar si in vremuri tulburi, aduc coerenta, aliniere si eficienta in munca operationala de zi cu zi. Liderii cheie sunt cei care stiu sa dezvolte sustinere pentru prioritatile organizatiei si intaresc loialitatea oamenilor buni. Liderii cheie conteaza azi mai mult ca oricand! De ce spun asta?

Liderii cheie sunt cei dispusi sa-i puna pe ceilalti pe primul loc! Asta inseamna sa-i asculte cu atentie astfel incat ceilalti sa se simta ascultati, sa simta ca liderii lor sunt acolo pentru a-i sprijini. Liderii cheie se implica sa construiasca comunitati pentru ca oamenii sa aiba un sentiment de apartenenta. Ei fac asta prin construirea constanta a increderii reciproce: interactiune cu interactiune, sedinta cu sedinta, in proiectele din care fac parte.

Liderii cheie sunt cei care creeaza un mediu de lucru care cultiva sentimentul de scop si de semnificatie a muncii, care creeaza un mediu de lucru care fructifica calitatile si interesele oamenilor. Pentru asta ei cer feedback constant si ii incurajeaza pe oamenii cu care lucreaza sa se sustina reciproc invatandu-i sa-si ofere feedback intre ei privind felul in care isi exprima valorile personale in viata de zi cu zi.

Executive Leadership Program

Ce viitor are o organizatie cu lideri slab pregatiti?

Liderii cheie sunt cei care produc energie pozitiva in organizatie si cresc alti lideri la randul lor. Ei sunt cei care ii determina pe oameni sa vina in companie si sa depuna efortul necesar pentru a se bucura de sentimentele de reusita si progres pe care le cautam.

Fara ei, o organizatie este cu fata la trecut, nu la viitor. Fara ei, oamenii depun minimul de efort, au un angajament scazut, isi indreapta energia de la scopul comun spre interese individuale. Fara ei, oamenii mimeaza implicarea in initiative si proiecte esentiale, iar acestea se misca cu greutate, consuma si risipesc inutil resurse sau se sting in liniste.

Am intalnit multe astfel de cazuri

Un client de-al nostru din domeniul logisticii s-a trezit ca in plin proces de expansiune accelerata nu are liderii potriviti care sa canalizeze energiile din organizatie pentru ritmul intens necesar unui asemenea sprint. Succesele anterioare si pozitia de top solida in piata adusesera o doza mare de confort la nivelul senior management-ului. Anii au trecut, curiozitatea si apetitul pentru asumarea riscurilor si pentru experimentare au scazut, prospetimea si vitalitatea organizationala s-au deteriorat incet-incet. Iar apoi, dintr-o data(!), sub presiunea vremurilor tulburi prin care trecem, dar si a ambitiilor noilor proprietari, realitatea a aratat ca… “Dar nu avem cu cine!”

Dintr-odata au fost evidente si dureroase ratele mari ale fluctuatiei de personal in special in segmentul specialistilor buni, numarul mic de lideri dispusi sa inceapa sa construiasca un nou capitol al organizatiei, a fost o surpriza neplacuta numarul si mai mic de lideri cheie, tot mai coplesiti de volumele mari de munca, lideri care isi pierdeau la randul lor, de la o luna la alta, suflul, energia si angajamentul.

Sedintele cu grupul largit de manageri au devenit tot mai incarcate cu nemultumiri pe care oamenii si le adresau unii altora. CEO-ului ii era evident ca avea o sustinere tot mai slaba pentru planurile pe care le avea de implementat. “Cu cine sa o fac?” mi-a spus intr-o intalnire. “Organizatia nu mai are lideri care sa inspire si care sa fie preocupati sa produca energia pozitiva de care avem atat nevoie in jur, cu atat mai mult in vremurile de azi. Cum o sa mergem mai departe cu toate planurile pe care le avem?”

Manifest pentru sustinerea si pregatirea liderilor cheie

Liderii cheie sunt cei care dau viata, puls si vitalitate unei organizatii. Ei aduc cooperare, construiesc relatii si parteneriate de calitate in interiorul companiei. Sunt cei care aduc incredere si energie pentru construirea viitorului acesteia. De ei depind atractivitatea si calitatea mediului de lucru, nivelul de loialitate a oamenilor buni – pentru ca o organizatia inseamna in primul rand oamenii care o sustin, chiar si intr-o era atat de digitalizata.

Initiativele si proiectele esentiale din organizatii au sanse slabe de reusita in absenta unor lideri cheie bine pregatiti si cu un nivel mare de angajament. Potentialul care ar putea fi fructificat este imens atunci cand organizatia isi pregateste liderii cheie de care are nevoie. Si costurile invizibile sunt imense atunci cand nu se investeste in sustierea si dezvoltarea lor, iar anchilozarea unei companii se intampla, ca-n viata, asa cum am mai scris: “incet-incet, iar apoi dintr-o data!”.

Sprijiniti-va liderii cheie ai organizatiei pentru ca, la randul lor, ei sa-si aloce energie si timp sa creasca alti lideri astfel incat organizatia sa aiba mai multi oameni pe care sa poata conta!