Andreea Stanescu, LSEG Romania: Misiunea liderilor seniori este de a inspira!

Andreea Stanescu este General Manager London Stock Exchange Group Romania (LSEG Romania). Vocea si tonul Andreei mi-au atras atentia prin felul in care si-au lasat amprenta la deschiderea unui program de leadership construit impreuna. Am simtit in interventia ei generozitate si pragmatism deopotriva, autenticitate si forta, modestie si viziune strategica. Este motivul pentru care am invitat-o sa fie co-facilitator in programul nostru open Executive Leadership Program (ELP) si sa realizam un al doilea interviu pe blogul nostru. De ce este esential sa sustinem liderii cheie din senior managementul organizatiilor?

Intalnesc tot mai multe organizatii care ne spun ca au neglijat sa dezvolte programe de leadership pentru a-i sustine pe liderii cheie din senior managementul companiei, concentrandu-se mai mult pe middle si front line management. Ce implicatii ar putea avea acest lucru? Care sunt cateva din temele relevante care ar trebui sa faca parte din astfel de programe?

Traim intr-o lume in continua transformare, si cred ca e important ca indiferent de experienta acumulata, sa continuam sa invatam si sa ne dezvoltam pentru a putea tine pasul. Managementul senior nu face exceptie de la aceasta regula, in opinia mea. Sta in puterea noastra de lideri ca odata ce constientizam aceasta nevoie sa ne facem timpul pentru a invata si sa identificam in functie de rol si de tipul si stadiul organizatiei, care sunt prioritatile de invatare.

E de inteles ca in ultimii ani poate a scazut focusul pe programe de invatare avand in vedere cat de ocupati au fost liderii de organizatii. Ca sa vedem partea buna a lucrurilor, ceea ce am trait in pandemie, transformarea modului in care lucram, globalizarea cu avantajele si riscurile ei si avansul tehnologic incredibil, au fost lectii incredibile in sine. Dar cred ca e timpul sa ne reasezam prioritatile si sa constientizam ca pentru a aduce si mai multa valoare organizatiei si pentru a ne putea ghida oamenii in aceasta evolutie, trebuie sa ne reluam vechile obiceiuri de invatare intr-un mediu formal, de impartasire de experiente, de networking.

Care crezi ca ar fi cateva din motivatiile unui lider din senior managementul unei companii sa depuna efort si sa-si imbunatateasca leadership-ul personal? Am vazut multi oameni cu astfel de pozitii, in segmentul de varsta 35 – 45 de ani, care muncesc operational foarte mult si totusi se gandesc prea putin la rolul si la misiunea lor de lideri ai organizatiei. Care ar putea fi mizele sau perspectivele din care sa se uite pentru a descoperi relevanta temei leadership, tema care este cu atat mai mare pentru cei din senior managementul unei organizatii?

Cred cu tarie ca nu exista varsta sau experienta acumulata care sa ne duca intr-o zona de confort pentru ca nu mai e nimic de invatat.

Cand e vorba de un lider, e vorba de impactul nostru asupra oamenilor si avem mereu de invatat. Orice generatie are specificul ei si e responsabilitatea noastra sa avem grija ca oamenii nostri sa aiba un mediu in care sa se dezvolte si sa dea ce e mai bun. Cred ca asta este miza, ca noi, leaderii seniori, sa tinem pasul si sa gasim metodele pentru a inspira. Si sa transmitem mai departe ceea ce am invatat noi.

Organizatia pe care o conduci London Stock Exchange Group Romania (LSEG Romania) are o reputatie excelenta atat local, cat si in grupul din care faceti parte. Ce anume din felul in care lucrati in echipa de senior management a dus la aceasta reputatie? Ce alte ingrediente din intreaga organizatie mai contribuie la acest lucru?

Lucram intr-un mediu international si intr-o organizatie in care ceea ce facem are un impact asupra pietelor financiare globale. Acest lucru ne obliga si stim ca e necesar sa dam dovada de foarte multa responsabilitate.

Oportunitatile sunt multe, Bucurestiul e un centru de tehnologie strategic al grupului, iar solutiile pe care le dezvoltam aici sunt folosite de clientii LSEG la nivel global. Ca echipa locala de management, ne dorim sa livram, sa cream un mediu sanatos in care oamenii cresc profesional si interactioneaza cu placere. Dar e important ca ceea ce facem sa fie pe deplin integrat in activitatea grupului, fiind singurul mod in care putem maximiza rezultatele locale.

Echipa locala de management are un rol critic in a face ca toate lucrurile acestea sa se intample. E important ca reusim sa fim o echipa la nivel local, desi deservim divizii diferite, si investim in pregatirea echipei locale de lideri atat prin programe de la grup, cat si la nivel local. Si da, invatam continuu.