Leading for Recovery – Sa ne facem fiecare partea noastra ca lumea sa devina un loc mai bun
Andreea Stanescu este General Manager London Stock Exchange Group (LSEG) Romania si ne-am cunoscut in acest an. Vocea si tonul Andreei mi-au atras atentia prin felul in care si-au lasat amprenta la deschiderea unui program de leadership construit impreuna. Am simtit in interventia ei generozitate si pragmatism, autenticitate si forta, modestie si viziune strategica. A pus aici pe hartie cateva din lectiile sale de leadership din acest an.
Perioadele dificile sunt pentru o organizatie si oportunitati de revitalizare: despartire de balast (procese, mentalitati, structuri, etc) care ingreuneaza trecerea prin furtuna, ocazie de inovatie si energie proaspata in fata posibilitatilor pe care le aduce o noua viziune despre viitor si asa mai departe. Care ar fi cateva beneficii pe care acest an le aduce colegilor tai si organizatiei voastre? In ce fel cultura voastra ar putea iesi cu un tonus mai bun din aceasta criza?
Se spune, pe drept cuvant, ca orice criza e o oportunitate si ca modul in care un individ sau o organizatie depaseste criza depinde intr-o masura esentiala de atitudinea pe care alegem sa o avem in fata provocarii. Noi suntem in Romania o organizatie tanara, deci nu am avut prea mult balast de care sa ne despartim, desi sunt total de acord ca aceasta ar fi fost o oportunitate. Si cu toate astea, am invatat cu totii foarte multe.
In primul rand, am inteles cat de mult contam unii pentru altii si ce echipa sudata si frumoasa avem. Tuturor ne este dor de colegi si abia asteptam sa ne revedem si sa petrecem timp impreuna.
In acealasi timp, aceasta perioada ne-a permis sa validam ca intotdeauna exista loc de mai repede si mai bine. Am inteles cu totii ca se va schimba modul in care vom munci si vom relationa in organizatie, dar am si realizat ca experienta acestei perioade extraordinare pe care am trait-o nu ne da raspunsurile la toate intrebarile si provocarile care vor apare pe viitor. Da, am facut o treaba grozava crescand echipa si stand aproape de colegi, ei ne-au rasplatit cu o dedicatie extraordinara si o implicare constanta. Dar nu ne asumam ca aceasta perioada ne-a invatat tot ce trebuie sa stim despre cum vor trebui facute lucrurile in noua normalitate, si stim ca mai avem multe de descoperit.
Poveste de Succes LSEG Romania: Crearea unei culturi organizationale sanatoase si performante
Momentele de presiune ii pot face pe liderii de la fiecare nivel al unei organizatii mai intelepti in felul in care isi conduc oamenii. In rol de lider, tie ce lucruri bune simti ca ti-a adus acest an atat de dificil? Ce ai invatat? Ce convingeri ti s-au estompat? Ce convingeri ti s-au conturat mai clar? Care ar fi o valoare careia crezi ca ii vei da mai multa atentie in anii care vor veni, ca urmare a lectiilor tale din acest an?
Am invatat lectii foarte valoroase de la oamenii din echipa in aceasta perioada. Am incercat in permanenta sa stau conectata cu totii membrii Echipei de Leadership pentru a lua decizii impreuna, contracarand distanta si provocarile de zi cu zi. In acelasi timp, m-am conectat cu ceilalti colegi de fiecare data cand am avut ocazia. M-am bucurat de fiecare mica revedere si de toate discutiile cu ei. Am inteles inca o data cat de importanta este mentinerea echilibrului personal pentru a putea aduce echilibru celor din jur.
Am invatat mai bine decat oricand cat de multa nevoie avem in societate unii de ceilalti si cat de important este ca lucrurile sa mearga bine nu numai in microuniversul nostru, format din casa, familie, compania la care lucrezi, colegi samd. De aceea, m-am implicat cat de mult am putut in sustinerea unor cauze sociale in care cred, in mod special in educatie. Sper ca am reusit sa ajut, dar asta m-a si incarcat pozitiv si este ceva ce voi continua si pe viitor cu aceeasi intensitate si pasiune.
Mi s-a intarit convingerea ca noi ca indivizi nu putem schimba lumea, dar e important sa ne facem partea noastra pentru ca lumea sa devina un loc mai bun.
Cum va uitati la lunile care urmeaza si care sunt asteptarile pe care le aveti de la angajatii vostri? Cum le recomandati managerilor vostri sa-si conduca echipele – la fiecare nivel din organizatie – in vremuri cu o incertitudine atat de mare?
Privind realist, urmatoarele cateva luni nu vor fi usoare. Dupa lunile deja petrecute in pandemie, s-a instalat o anumita oboseala emotionala, inerenta de altfel. Sarbatorile nu vor fi nici ele tocmai cele cu care ne-am obisnuit, deci e normal ca in saptamanile care urmeaza sarbatorilor sa nu fie usor pentru nici unul dintre noi.
Managerii nostri sunt in aceasta perioada si vor fi pe mai departe foarte aproape de colegii nostri, dincolo de job in sine, vor vorbi foarte mult cu oamenii si vor fi acolo sa asculte si sa ajute.
Fac parte dintr-o echipa care ma face sa fiu mandra in fiecare zi, care intr-un timp relativ scurt, 2 ani de la infiintarea centrului, a reusit sa fie pe deplin integrata in activitatile si proiectele Grupului si sa contribuie cu efort si competenta. Indiferent ca vorbim despre manageri sau colegi, tot ce imi doresc este sa ramanem la fel de dedicati, la fel de uniti si la fel de empatici si sunt convinsa ca vom iesi din asta in cateva luni, mai puternici si mai intelepti.