The Leadership Challenge: Leadership-ul este un serviciu pe care il oferi, nu o pozitie pe care esti numit
Chris Nel ne este prieten si partener in proiectele de leadership Human Invest din 2006. Chris este dintre aceia care si-a pus puternic amprenta asupra spiritului companiei noastre prin prezenta sa langa noi in perioada in care ne conturam identitatea. Este co-fondator al Quest Leadership UK si Master Facilitator pentru programul “The Leadership Challenge”. A facut parte din Trupele Comando ale Marinei Regale Britanice si a luptat in Irlanda de Nord, Hong Kong, Cipru, Norvegia, Belize, Brunei si in conflictele din Golf. Acum lucreaza cu echipele executive ale organizatiilor FTSE / Fortune500, iar inainte de a fonda propria sa companie de consultanta si coaching, a fost partener in Tom Peters Company. Lectiile si recomandarile lui despre leadership in perioade de criza sunt azi mai valoroase ca oricand!
Interviul a fost realizat de Felicia Luca pentru Revista Cariere.
In acest interviu Chris ne povesteste cum anii petrecuti in armata i-au dezvoltat competentele de leadership, i-au dezvoltat umanismul si increderea in oamenii. Pentru Chris, leadership-ul este un serviciu pe care il oferi, nu un statut pe care sa-l primesti. El spune ca a invatat sa aiba mai multa incredere in oameni dupa ce a fost in teatre de razboi si ca este acum mai optimist in privinta naturii umane privind impactul pozitiv pe care il avem in societate ca oameni.
A vazut cum in perioade de criza oamenii au devenit mai generosi, mai buni unii cu altii, mai curajosi. Chris pare ca ar fi inventat chiar el si pentru oameni ca el cuvantul bunatate (kindness) – cu radacina Karos – care inseamna ‘a fi gata sa suferi pentru’. Si Chris ne spune, ca multi altii cu experiente similare, ca drumul catre bunatate este vulnerabilitatea.
Sunt vremuri pe care le traim – ne mai spune el – cand este atat de usor sa-ti pierzi echilibrul mental si emotional, cand efectiv nu stii ce e cel mai bine sa faci. Rolul pe care il are acum este acela de a-si fructifica ca si coach instruirea si experienta din armata si sa ajute manageri executivi si echipe executive sa pentru a-si regasi claritatea si ritmul. Ii ajuta astfel sa-si reasca nivelul de “awareness”, sa vada mai multe optiuni si sa progreseze. Ii ajuta sa-si creasca capacitatea de adaptare – competenta strategica critica in vremuri atat de volatile!
Cititi intregul interviu aparut in Revista Cariere, aici.