Change management si construirea sustinerii. 5 semne ca e momentul sa folosesti procesele de leadership Tipping Point in organizatia ta!

Cate initiative de imbunatatire, transformare sau de change management din organizatia ta s-au miscat greoi, si-au pierdut suflul sau au fost abandonate inainte sa apuce sa prinda radacini si sa creasca? Daca numarul e mare, nu esti singurul care spune asta! Care ar fi 5 semne care sa iti indice ca e momentul sa foloseste procesele de leadership Tipping Point pentru initiativele de change management? Daca recunosti cel putin trei din cele de mai jos in organizatia ta, e cazul sa pui prioritar tema leadership-ului pe agenda de lucru a organizatiei, inainte ca risipa de resurse sa nu se amplifice.

1. Majoritatea oamenilor sunt neimplicati, pasivi sau au un angajament foarte scazut si fata de misiunea rolului lor si fata de scopul comun

Ei vin la birou si isi fac treaba atat cat sa nu se ia cineva de ei, nu-si bat capul cu teme care nu tin de job-ul lor sau cu cele care tin de calitatea proceselor comune de lucru. Nivelul de individualism din organizatie este inalt, iar loialitatea fata de organizatie este datorita comoditatii. Oamenii vorbesc mai mult despre ce nu merge bine, decat despre ceea ce functioneaza.

2. Schimbarile urmarite si adoptarea imbunatatilor nu se intampla desi liderii formali sunt credibili si se implica mult

Majoritatea managerilor cheie de la toate nivelurile sunt foarte dedicati organizatiei si se implica mult pentru a-i sustine dezvoltarea si evolutia. Totusi, desi acestia lanseaza si sustin multe initiative, acestea nu par ca ar prinde radacini, iar ei percep ca se risipesc o mare parte a eforturilor lor. Exista puseuri de efervescenta, dar in cea mai mare parte a timpului initiativele se taraie, iar impactul urmarit si adoptarea imbunatatirilor la scara organizatiei intarzie sa apara.

3. Schimbarea dorita este vulnerabila la rezistenta directa si indirecta

Oricare ar fi schimbarile demarate, pare ca progresele in adoptia lor atarna de un fir de par, iar oamenii opun rezistenta directa si indirecta. Asta inseamna ca fie gasesc nenumarate scuze si pretexte pentru a nu folosi noile procese, standarde, protocoale, instrumente sau mijloace de lucru, fie le trateaza cu indiferenta asteptand ca aceste initiative sa fie abandonate si status-quo-ul sa nu fie modificat. Fortele care se opun (direct si indirect) sunt mai puternice decat cele care conduc aceste initiative.

4. Valorile organizatiei si-au pierdut din vitalitate, sunt tratate cu indiferenta si nu mai sunt repere puternice in viata organizatiei

Valorile sunt poate afisate pe pereti, sunt pomenite in comunicarile oficiale, dar ele nu mai modeleaza comportamentele de zi cu zi ale oamenilor. In lipsa utilizarii lor in viata de zi cu zi si a unor oameni care sa le traiasca autentic, valorile sunt percepute ca simple cuvinte, fara relevanta practica, ceea ce adanceste cinismul si neimplicarea in randul angajatilor. Valorile organizatiei sunt doar o amintire care se estompeaza rapid, pe masura ce presiunea job-ului de zi cu zi creste accelerat.

5. Lipseste un limbaj comun de leadership ceea ce duce la niveluri de productivitate si implicare sub asteptari

Fara conversatii de leadership care sa aiba acelasi sens si aceesi semificatie pentru toata lumea, fiecare manager interpreteaza si isi exercita rolul sau de lider in mod diferit, adesea contradictoriu. Aceasta lipsa de aliniere duce la decizii incoerente, un nivel mic de sustinere a managerilor din partea echipelor lor si tensiuni interne care erodeaza eficienta, colaborarea si implicarea oamenilor.


Daca recunoasti cel putin trei din aceste semne in organizatia ta e cazul sa pui prioritar tema leadership-ului pe agenda de lucru a organizatiei, inainte ca risipa de resurse sa nu se amplifice!

 


 

Te invitam, Joi 29 Mai 2025, intre orele 09:30 – 12:30 pentru a descoperi cum poti utiliza in organizatia ta mecanismele de change management Tipping Point pentru consolidarea unei comunitati de parteneri de business sau unor comunitati interne, pentru a aseza pe baze sustenabile initiativele de digitalizare sau pentru introducerea unor noi practici (ex agile), pentru intarirea sustinerii valorilor organizationale sau revitalizarea apetitului managerilor pentru leadership development – si a altor initiative strategice cu miza mare.

The Tipping Point – One of The Best Change Management Program!


Inscrie-te Acum!

Facilitatori si gazde ale evenimentului vor fi Cristina Opran, Senior Consulting Associate Human Invest si Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest