The Leadership Challenge – De ce chiar si firmele mici si mijlocii au nevoie de manageri cu competente de leadership?

Doar companiile mari si corporatiile au nevoie de manageri cu abilitati bune de leadership sau si firmele mici si mijlocii? Leadership-ul este esential atunci cand vorbim de evolutia oricarei companii. Leadership-ul si calitatea acestuia determina pozitionarea pe o traiectoria de crestere chiar si a firmelor mici si mijlocii implicand angajatii si motivandu-i sa participe cat mai mult si sa colaboreze mai bine pentru obtinerea progreselor urmarite.

Cand vorbim de leadership si IMM-uri de succes, remarcam ca dezvoltarea companiei si asigurarea viitorului survin ca urmare a managerilor care au un leadership eficient

Mult timp leadership-ul a fost asociat in principal corporatiilor, firmelor multinationale, dar in ultimii 20 – 30 de ani vedem cum firmele mici si mijlocii se dezvolta tocmai datorita investitiei in leadership-ul managerilor ei. Gasim azi astfel de exemple in toate sectoarele: IT, productie, distributie, agentii de toate felurile, reprezentante comerciale, mini-lanturi de farmacii sau clinici medicale, firme de consultanta financiara sau case de avocatura. Si multe altele.

Anul 2021 a adus catre Human Invest mai multe cereri din partea IMM-urilor pentru programe de dezvoltare a competentelor de leadership pentru manageri mai multe decat in ultimii 7 – 8 ani!
Antreprenorul, “mana sa dreapta” si “locotenentii” lui cheie sunt oamenii care poarta cea mai mare responsabilitate pentru felul in care se descurca compania. De ei depinde productivitatea, disciplina, creativitatea si angajamentul celor din organizatie. De leadership-ul lor depinde capacitatea organizatiei de a creste si de a fructifica oportunitatile locale, regionale sau chiar globale. In cele mai multe cazuri, entuziasmul, spiritul de caramaderie si loialitatea oamenilor duc firmele mici si mijlocii pana la un anumit nivel de evolutie. Insa nu-l mai pot depasi fara profesionalizarea managerilor si a oamenilor cheie din companie.

Unii manageri au abilitati innascute de leadership, dar cei mai multi au nevoie sa le invete si sa le dezvolte pentru a putea progresa, atat ei, cat si echipele pe care le conduc

Iata 3 teme de leadership pentru companiile mici si mijlocii pentru a-si consolida organizatia, pentru a face fata cresterii, expansiunii sau supravietuirii.

Construirea constanta a increderii reciproce

Pentru a avea angajati creativi, increzatori si cu initiativa managerii trebuie sa stie cum sa construiasca constant increderea reciproca intre ei si cei pe care ii conduc. Angajatii nu fac efortul in plus necesar in perioade intense, nu-si asuma riscurile de a-si contrazice managerii cand acestia se inseala, nu semnaleaza risipa de resurse pe care o observa atunci cand nu simt un nivel de inalt de incredere intre ei si cei care ii conduc.

Unul din managerii cu care lucrez este si unul din cei mai plini de viata oameni pe care ii cunosc – ti-ai dori sa la masa cu el daca esti la o petrecere, este sufletul petrecerii! La munca insa, stilul lui extrem de expansiv si cu o incredere in sine foarte mare, ii intimideaza pe cei pe care ii conduce care au ezitari sau dubii privind anumite solutii. Cu toate astea, el se mira mereu ca afla prea tarziu atunci cand a aparut o problema si costurile rezolvarii incep sa fie mari. Nu stie cum sa construiasca relatii de incredere reciproca!

Profesionalizarea angajatilor care sunt in rol de manager

Multi din managerii firmelor mici si mijlocii sunt veterani in astfel organizatii: lucreaza de multi ani in acelasi loc de munca, au o relatie de loialitate onesta cu antreprenorul, dar au facut rar sau deloc eforturi constiente de a invata cum sa fie profesionisti in acest rol de coordonare. A stapani competente de conducere ar inseamna pentru ei sa invete sa stapaneasca conversatiile cheie pentru a aborda fiecare subordonat in functie de situatie, adica sa cunoasca “tabla inmultirii” in leadership: abordarea situationala.

Asta inseamna sa stie “cand” si “cum” sa fie directivi, “cand” si “cum” sa fie delegativi, sa stie cum se lucreaza cu o persoana care s-a blocat intr-un anumit proiect si si-a pierdut increderea sau cu una care vine catre ei sa se consulte cu mai multe optiuni de solutii – toate astea cu scopul de a intari autonomia, responsabilitatea si a sustine performanta acestui angajat. Lipsa de structura si ne-potrivirea acestor conversatii cu situatia, duce la risipa de energie, risipa de resurse financiare si costuri de oportunitate.

Cultivarea initiativei si a proactivitatii

Pare paradoxal si surprizator, dar in multe din companiile mici si mijlocii intalnesc frecvent un nivel redus de initiativa in randul angajatilor. Unul din motive este hiper-implicarea antreprenorului-manager care nu isi adapteaza stilul pe masura ce organizatia si oamenii cresc. Acest stil nu cultiva – din contra, inhiba asumarea responsabilitatii, inhiba dezvoltarea self-leadership-ul celor din jurul lui. Mai mult, fara sa realizeze, contribuie din plin la dezvoltarea unei mentalitati de pastrare a status-quo-ului, de confort si disparitia ambitiilor personale.

Sunt frecvent intrebata de clientii cu care lucrez: “Cum sa-i incurajez pe angajatii mei sa aiba mai multa initiativa?”. Eu raspund de fiecare data cu o alta intrebare: “Aveti un limbaj comun de lucru? Chiar daca lucrati de mult timp impreuna, cei pe care ii conduci stiu cum sa obtina de la tine stilul de leadership care sa ii incite, sa le ofere creativitatea si energia pe care o cauta sau care sa-i indrume atunci cand simt ca sunt blocati cu un proiect?”

“Ce te-a adus pana aici, nu te va duce mai departe” spune o vorba bine cunoscuta. Fara urma de indoiala, pentru a face fata cresterii, competitiei, pentru a se adapta mai repede la noile contexte de lucru, dar si pentru a fructifica oportunitatile de business – firmele mici si mijlocii trebuie sa investeasca in pregatirea managerilor si a oamenilor cheie. Nu vor putea progresa si evolua bazandu-se pe modul invechit si nestructurat in care managerii ii conduc pe oameni pentru ca asta nu aduce sentimentul de progres profesional si evolutie in randul celor mai buni angajati.

Iar fara aceste lucruri, chiar si cei mai loiali dintre ei isi vor cauta de lucru in alta parte, lasandu-l pe antreprenor cu spatele descoperit tocmai inaintea unor momente cand avea cea mai mare nevoie de ei!

 

Marius Tanase

Director Executiv (2010 - 2018) / Farmexpert

“Compania noastra a desfasurat in parteneriat cu Human Invest incepand din septembrie 2010 si pana in aprilie 2013 un amplu program de dezvoltare a competentelor manageriale, in mai multe etape coerente adresate aceluiasi public tinta, care a cuprins peste 150 de manageri, atat din Bucuresti, cat si din intreaga tara. Programul a urmarit introducerea unui limbaj comun managerial in intreaga compania – limbajul si metoda originala The SLII Experience™ (SLII®), licenta detinuta exclusiv de Human Invest in Romania. Prin acest program, participantii au dezvoltat competente precum: managementul relatiilor interumane, coaching si facilitarea rezolvarii problemelor, conducerea echipei. Recomandam compania Human Invest ca un partener capabil sa construiasca un proces coerent de invatare, folosind cu profesionalist o diversitate de metode si mijloace de instruire care si-au dovedit eficacitatea si impactul in compania noastra." - Aprilie 2015 (Parteneriatul cu Alliance Healthcare, grupul multinational care a cumparat compania Farmexpert, continua si in prezent, in 2021).

Crina Oniscu

Career & Development Manager (2011 - 2016) / Ubisoft Romania

“Colaborarea dintre Human Invest si Ubisoft, inceputa in anul 2011 continua si in prezent prin facilitarea de servicii de training si dezvoltare manageriala. In urma parteneriatului pe care l-am dezvoltat, peste 200 de angajati au trecut prin sesiuni de training livrate de Human Invest, pe subiecte precum: The SLII Experience™ (SLII®), comunicare, managementul timpului, abilitati de feedback, managementul conflictului sau coaching. De asemenea, trainerii au reusit sa stabileasca o buna comunicare cu participantii, prin folosirea eficienta a metodelor de invatare si livrare, adaptate necesitatilor noastre. Ca urmare a feedback-ului pozitiv transmis de catre participanti, numarul sesiunilor a crescut, iar interesul aratat de traineri in adaptarea la nevoile angajatilor Ubisoft ne face sa recomandam in continuare programele de training ale partenerului nostru, Human Invest. In toata aceasta perioada, compania Human Invest a indeplinit cu dedicatie si profesionalism obiectivele, de aceea o recomandam ca un partener serios, flexibil si de incredere pentru proiectele de viitor!” - Martie 2013 (Parteneriatul cu Ubisoft continua si in prezent, in 2021)

Ionela Moldovan

Training and Development Manager (2011 - prezent) / Orange Romania

"Orange Romania colaboreaza cu Human Invest din anul 2008 in vederea dezvoltarii de competente manageriale si de leadership. lnterventiile de invatare au avut un succes dovedit, acesta din urma nefiind bazat exclusiv pe reactia initiala participantilor, ci si pe impactul in performanta organizatiei, respectiv masura in care cunostintele devin competente care sustin obiective de business. Pentru Orange Romania, Human Invest este mai mult decat un furnizor de training, este un partener dispus sa contribuie cu valoare adaugata inainte, in timpul si dupa interventia de invatare.” - Iunie 2015 (Parteneriatul cu Orange continua si in prezent, in 2021)

Violeta Cartis

Training Manager (2006 - prezent) / Celestica Romania

“In parteneriat cu Human Invest, Celestica Romania inceput in 2010 un program de dezvoltare a competentelor manageriale adresat managerilor, team leaderilor si specialistilor cu potential de dezvoltare. Recomandam compania Human Invest, deoarece ne este si in prezent un partener de incredere pentru construirea si dezvoltarea de programe de formare profesionala si organizationala." - Mai 2015 (Parteneriatul cu Celestica Romania continua si in prezent, in 2021)

Cristina Ghioca

Coordinator Leadership Development (2011 - 2018) / Vodafone Romania

“Vodafone Romania a desfasurat in parteneriat cu Human Invest in perioada 2012-2014 un amplu program de dezvoltare a competentelor manageriale care a cuprins peste 1.100 de participanti: manageri, team leaderi si specialist cu potential de dezvoltare. In prezent noi investigam noi oportunitati de colaborare cu Human Invest, explorand portofoliul existent, cat si capitalizand pe cunostintele trainerilor implicati pentru a dezvolta interventii noi, inovative.” - Mai 2015 (Parteneriatul cu Vodafone Romania continua si in prezent, in 2021)

Ariana Maria Laza

Learning & Development Manager / Groupama Romania Asigurari

“Colaborarea noastra cu Human Invest a inceput in 2010, in scopul sprijinirii dezvoltarii competentelor manageriale si de leadership ale angajatilor nostri. Programele implementate au cuprins teme precum The SLII Experience™ (SLII®), Comunicare si influentare, Cum sa oferi feedback, Conversatii provocatoare, Team Leadership. Avand in vedere colaborarea noastra il recomand cu caldura pe Viorel si pe Human Invest pentru alte proiecte de pregatire si dezvoltare organizationala similare.” - Iunie 2015

Maria-Luiza Banyai

Training & Development Manager (2011 - 2018) / Enel Romania

“Enel Romania a dezvoltat un parteneriat cu Human Invest si Centrul de Dezvoltare Manageriala in perioada 2012-2015 in vederea dezvoltarii de competente profesionale. In acest sens au fost implementate urmatoarele cursuri: “Managementul comunicarii”, “Comunicarea eficienta”, “Luarea eficienta a deciziilor”, “Orientarea spre client”, “Luarea deciziilor si gestionarea riscurilor”, “Dezvoltarea echipei”, “Tehnici esentiale de vanzari”, “Managementul schimbarii”, “Construirea relatiilor si gestionarea conflictelor”, “Orientarea catre solutii”. Participantii au apreciat in general caracterul practic si interactiv al cursurilor, exemplele oferite de traineri, atmosfera deschisa, interactiva, propice unui proces de invatare eficient, abordarea matura si adaptata nevoilor Enel Romania." - Mai 2015 (Parteneriatul cu Enel continua si in prezent, in 2021)