Cum vom fi mai buni in 2021 fata de 2020? Tendintele si oportunitatile la care ne uitam in acest an
Cred ca Human Invest este acum pe un drum bun. Cel mai mult ma bucura faptul ca avem sentimentul de evolutie profesionala si ca ne maturizam ca indivizi de la un an la altul. In plus, avem sansa sa fim conectati la trendurile globale si astfel adoptam lucrurile care sunt relevante pentru clientii nostri locali. O parte din lumea din jurul nostru se schimba rapid, asa cum observam cu totii. La fel, domeniile in care lucram si felul in care ne exprimam profesional. Industria de consultanta in dezvoltare organizationala si de educatie in leadership nu face exceptie. Gasiti astfel mai jos la ce tendinte din 2021 si la oportunitati ne uitam in acest an.
The Leadership Challenge 2021
Ne-am uitat pe cateva studii si rapoarte relevante care s-au facut in intreaga lume in domeniul nostru si ne-am gasit un punct de plecare pentru pregatirea acestui an. Vrem sa venim cat mai bine in intampinarea clientilor cu care lucram. Cum companiile romanesti sunt acum bine conectate la ritmul global, putem sa avem un punct de start util. Astfel, am inteles care sunt cateva din principalele teme la care organizatiile vor sa lucreze in acest an. Ne este mai clar modul in care participantii invata acum cel mai bine. Am decis sa folosim modalitati mai variate de structurare a unui program de leadership, sa promovam mai mult serviciile de coaching si sa recomandam formatul “fast-track leadership program” cand un client are o nevoie punctuala pentru cativa oameni.
Iata asadar mai jos ce oportunitati ne ofera tenditele globale si cum se vor vedea ele in proiectele pe care le vom face in acest an.
-
In programele de leadership development vom propune mai frecvent temele principale urmarite acum insistent de organizatii: autenticitate si transparenta, self-leadership, team-player, limbaj comun de leadership
Autenticitatea si transparenta vor fi printre valorile inca si mai apreciate in societate si organizatii. Managerii care vor sa castige sustinere adevarata, care vor sa aiba impact pozitiv si sa se bucure de respect autentic nu au cum sa le neglijeze. Pentru cei care vor sa fie lideri, valorile personale vor conta cel putin la fel cu competenta lor de a conduce! Organizatiile solicita mai multa autonomie si responsabilitate, o capacitate mai buna de adaptare si proactivitate, vor angajament si creativitate de la toti angajatii indiferent de rol. Pentru asta e nevoie de un self-leadership bun in perioada care vine. Procesele de lucru “agile” sunt acum adoptate in mai toate domeniile. Educatia care priveste doar procesele este o conditie necesara, dar nu si suficienta. Succesul adoptarii lor tine in primul rand de “mindset”-ul si de deprinderile de “team-player” ale oamenilor.
Cand echipa de conducere doreste imbunatatirea comunicarii intr-o organizatie, adoptarea unui limbaj comun de leadership intre manageri si echipele lor este pasul “0”. Fara a avea mai intai un limbaj comun oamenii pur si simplu nu se vor intelege intre ei si nu vor colabora.
-
Caracteristicile “hybrid”/“blended” si “flipped” se vor gasi in aproape toate programele noastre
Pandemia nu a oprit organizatiile sa continuie sustinerea angajatilor lor. Modalitatile de lucru s-au diversificat acum cu adevarat desi despre aceste caracteristici se vorbeste de foarte mult timp. Programele noastre contin acum reale componente inovative de tipul “social learning”, “virtual instructor-led sessions”, “mobile coach chatbot”, “online/offline self-learning activities”, “one-one-one/team virtual coach sessions”. Toate acestea sunt folosite deja in programele noastre virtuale si vor completa eficient sesiunile care se vor mai desfasura in salile traditionale de clasa. Mai mult, un program “flipped” invita participantii sa fie mai responsabili. Ei vor invata sa-si asume o buna parte din familiarizarea cu continutul programului inainte de a se intalni in grup la sesiunea propriu-zisa. Astfel, sesiunile conduse virtual de facilitator pot da prioritate clarificarilor si consolidarii abilitatilor prin exercitii, activitati practice si feedback.
Pentru a putea jongla cu astfel de componente este esentiala o calitate buna a eco-sistemelor digitale de lucru. Ele trebuie sa ofere versatilitate si relevanta, sa sustina motivatia optima a participantilor si sa fie usor de integrat in munca de zi cu zi. Programele noi pe care le vom lansa in Romania in aceasta primavara – Team Leadership, Adapt to Change si Agile Mindset & EQ – au o diversitate mare de componente digitale si spatii virtuale inovative de lucru.
-
Activitatile de lucru “peer-to-peer” sunt deja majoritare in design-ul pe care il propunem clientilor
In zorii industriei de training, in perioada 1980 – 2000 (chiar pana prin 2010 in Romania) rolul trainer-ului expert era central, asemeni unui dirijor de orchestra sau a unui general de armata. Participantii asteptau ca expertul sa le dea solutiile, dar asta facea ca atitudinea lor sa devina pasiva si apetitul pentru invatare sa scada. Angajamentul de punere in practica era si el foarte scazut. De mai bine de 10 ani, in cadrul programelor noastre interventiile facilitatorului sunt minimaliste. Ele se axeaza pe structurarea procesului de lucru si pe construirea colaborarii “peer-to-peer” intre participanti (cand acestia realizeaza activitatile practice sau cand exploreaza continutul programului).
Beneficiile sunt evidente: participantii se simt cu adevarat valorizati, isi fructifica creativitatea si potentialul, se ajuta unii pe altii sa progreseze si se responsabilizeaza reciproc. Prin ceea ce vom face, vom fi in tendinte in 2021!
-
Serviciile de individual coaching si team-coaching vor fi aproape nelipsite din solicitari
Sunt probabil serviciile cu cea mai mare rata de crestere in 2020. Motivul? Maturizarea noastra odata cu cea a clientilor nostri. Progresele se accelereaza evident cand esti insotit prin individual sau team-coaching, de la caz la caz, iar organizatiile inteligente stiu asta. E valabil si pentru echipe de proiect sau departamentale, si pentru angajati cheie din “middle” si “senior management”. Acestoa au nevoie de sprinin cand trebuie sa-si atinga ambitiile concrete, au de depasit provocari specifice dificile sau pur si simplu vor sa-si faca mai bine activitatea curenta. Organizatiile inteligente mai stiu ca investitia in instruire s-ar putea risipi in mare masura cand lipseste indrumarea ulterioara “on-the-job”, necesara punerii in practica.
Coaching-ul individual este esential pentru managerii care participa la un program de dezvoltare, iar acum devine mai accesibil. Aplicatia digitala “mobile coach” pe care o oferim ii insoteste “on-the-job” pe cei care au participat la programul de leadership SLII, ajutandu-i sa fie mai eficienti cu cei pe care ii conduc in viata de zi cu zi.
-
Cursurile open si “fast-track leadership programs” vor fi la mare cautare
Organizatiile apreciaza mult acum solutiile flexibile si rapid accesibile, care sa le satisfaca nevoile care apar neplanificat. Este valabil pentru situatiile in care vor sa sprijine doar 3 – 4 manageri cheie, nu un intreg nivel managerial. Aceste companii vor cauta fie cursurile “open” scurte, fie programe de tip “fast-track” (care ofera in plus o sustinere solida si personalizata intr-un timp scurt).
Companiile au posibilitatea de a alege mai simplu cea mai potrivita varianta din optiuni multiple, cu o investitie accesibila. Aceste optiuni ofera managerilor nu doar punctele de sprijin pentru ca acestia sa-si conduca mai bine echipele, dar si schimb de experienta cu participantii din program din alte domeni. Cei care aleg aceste programe isi pot largi orizonturile si pot gasi solutii mai creative la propriile lor teme.
In 2020 ne-am descurcat binisor. In 2021 suntem cu fata la viitor! Inregistrati-va la primul nostru Virtual Briefing din acest an, 28 ianuarie, 15:00 – 16:30, pentru a descoperi tendintele si temele cheie ale lui 2021 si cum vom raspunde noi la ele.
Urmarim sa ne sprijinim cat mai bine clientii si sa avem un impact pozitiv care sa dureze. Oportunitatile de a contribui sunt peste tot in jurul nostru. Dati-ne un semn ori de cate ori doriti sa ne consultati in legatura cu proiectele de leadership, coaching, cultura organizationala la care lucrati sau pe care vreti sa le initiati si vom fi bucurosi sa ve oferim recomandarile noastre!