Servant Leadership: Pentru construirea unei societati morale

Marian Ochoa de Eribe este cunoscuta ca traducatoare in limba spaniola a unor opere majore ale literaturii romane. Este un adevarat ambasador si o mare admiratoare a culturii noastre, cu care a avut ocazia să faca cunostinta in timpul cand a predat la Universitatea Ovidius din Constanta. Acolo m-am si cunoscut cu ea, la inceputul anilor ’90, in timpul studentiei mele, iar de atunci a devenit parte din familia noastra. Este un partener de conversatie provocator, iar dezbaterile noastre se intind pe multe ore cand ne intalnim. Atmosfera apasatoare a razboiului oribil din Ucraina mi-a adus aminte de povestile ei despre felul in care societatea basca a trecut prin perioada de terorism a organizatiei separatiste ETA. Ce putem invata din istoria lor pentru propriul nostru compas moral din aceste vremuri?

Avand in vedere atrocitatile de razboi de la granita Romaniei si anii traiti de voi in perioada cea mai complicata cu organizatia separatista ETA, ce idei ne dai pentru a nu ajunge prizonierii evenimentelor din Ucraina si sa ne continuam cat se poate de normal vietile noastre personale si profesionale?

Lectia pe care am scos-o noi – sau unii ca mine – e ca nu se poate trai ca si cum nu s-ar intampla nimic, ca si cum acest razboi ar fi un accident al istoriei, un eveniment nefericit care nu ne priveste personal pe fiecare dintre noi. Fireste, viata noastra trebuie sa mearga mai departe si acum, in mijlocul razboiului, dar nu putem uita poporul ucrainean, nu putem ignora suferinta lui. Chiar si daca nu putem opri acest razboi de necrezut, chiar si daca ne simtim depasiti si neputinciosi, trebuie sa ramanem alaturi de ucrainieni, sa facem pentru ei ce avem la indemana, fie ceva material, fie sufleteste. Cuvantul cheie pentru mine e memorie, care inseamna cel mai adanc respect pentru suferinta lor. Asta reclama in continuare victimele conflictului basc: memorie si respect. Chiar acum victimele reclama justitie si o memorize justa despre ce a fost si cum a fost.

In ce fel actele de terorism, intimidarile si amenintarile organizatiei separatiste baste ETA (care s-a dizolvat oficial in 2018) au influentat viata voastra de zi cu zi in perioada cea mai activa a organizatiei din Spania?

Evolutia organizatiei teroriste ETA a marcat viata Spaniei in feluri foarte diferite. ETA s-a nascut in timpul dictaturii lui Franco si s-a si bucurat de o aura de luptatori pentru libertatea poporului basc pe vremuri foarte grele si de simpatia mai multor tari. Crimele lor erau, intr-un fel, acceptate si aplaudate pentru ca scopul bandei era sa omoare militari si/sau politicieni fascisti. Dupa moartea lui Franco, in 1975, noua democratie spaniola a incercat sa le ofere membrilor ETA o cale “demna” pentru a parasi lupta armata. Unii au acceptat amnistia decretata in 1977 si au lasat armele, alti, nu, si au continuat mai departe cu lupta lor crancena pentru a atinge visul independentei Tarii Basce.

Desi cei care au ramas au omorat la inceput tot militari si forte de ordine, dupa asa-zisii “ani de plumb” (anii ‘80), ETA si-a ales victimele in randul oamenilor politici, dintre cei de la PP si de la PSOE. Oricare suspect de a nu vota cu ei sau de a denunta terorismul impotriva libertatii de expresie devenea in mod automat o persona non-grata. Actiunea bandei a devenit un fel de razboi civil impotriva Bascilor non-independentisti. Sustinatorii bandei s-au bucurat de intelegerea populatiei nationaliste si asta a provocat o fractura radicala in societatea basca. Rezultatul a fost – si este – o societate moralmente distrusa, putreda, am putea zice, care a acceptat omorul ca parte valabila din discursul politic.

Programul Servant Leadership Essentialsin curand si in Romania. Solicita o prezentare:

Cum gandeati astfel incat sa depasiti stresul, frica si panica? In ce fel de initiative se implica societatea voastra civila astfel incat oamenii sa se simta mai increzatori, mai in siguranta si sa nu se lase complesiti?

O mare parte a societatii basce nu a simtit nici un fel de panica pentru ca s-a uitat in alta parte si a convietuit cu terorismul ca si cum ar fi ceva inevitabil sau – si mai rau – desirabil. Tara Bascilor este o zona foarte bogata si prospera, oamenii traiesc bine si problema terorismului a fost un nor negru doar pentru cei care nu puteau accepta moartea adversarului ideologic ca parte a vietii politice europene la sfarsitul secolului XX.

Dar, din fericire, au aparut si organizatii pacifiste care au denuntat imoralitatea societatii si care au adunat in jurul lor disperarea si nemultumirea oamenilor de bun simt care refuzau sa traiasca intr-o astfel de societate amorala. E vorba, mai ales, de “Gesto por la Paz”, care de la aparitia ei a iesit frecvent afara, pe strada, in liniste absoluta, pentru a condamna timp de 15 minute atentatele criminale. Datorita lor Tara Bascilor se mai poate uita in oglinda fara rusine!

Descopera Noul Nostru Program Servant Leadership Essentials™:

Servant Leadership Essentials™

Servant Leadership, Alexandru Andone, Cegeka: Oamenii pe care ii conduc isi cunosc cel mai bine domeniul

Servant Leadership este esential pentru echipele agile: Andrei Merdescu, Thales

Servant Leadership – De ce? De ce acum? Beneficiile aduse de Servant Leadership

Servant Leadership, Radu Predescu, Autonom: Mergi in mijlocul oamenilor fie ca te simti pregatit sau nu

Servant Leadership: 6 strategii de leadership pentru dezvoltarea rezilientei

Interviu: Servant Leadership – un mod de lucru care construieste autenticitate si ii valorizeaza cu adevarat pe ceilalti

 

 

Ionela Moldovan

Training and Development Manager (2011 - prezent) / Orange Romania

"Orange Romania colaboreaza cu Human Invest din anul 2008 in vederea dezvoltarii de competente manageriale si de leadership. lnterventiile de invatare au avut un succes dovedit, acesta din urma nefiind bazat exclusiv pe reactia initiala participantilor, ci si pe impactul in performanta organizatiei, respectiv masura in care cunostintele devin competente care sustin obiective de business. Pentru Orange Romania, Human Invest este mai mult decat un furnizor de training, este un partener dispus sa contribuie cu valoare adaugata inainte, in timpul si dupa interventia de invatare.”

Violeta Cartis

Training Manager / Celestica Romania

“In parteneriat cu Human Invest, Celestica Romania inceput in 2010 un program de dezvoltare a competentelor manageriale adresat managerilor, team leaderilor si specialistilor cu potential de dezvoltare. Recomandam compania Human Invest, deoarece ne este si in prezent un partener de incredere pentru construirea si dezvoltarea de programe de formare profesionala si organizationala."

Radu Perianu

Comercial Director / Synevo Romania & SEE

“Relatia de parteneriat cu Human Invest este construita in timp si am apreciat tot timpul calitatea programelor oferite, cat si abordarea profesionista din timpul sesiunilor. Consideram ca SLII este un program de baza, practic si util in procesele manageriale unu-la-unu.”

Corina Petcu

HR Business Partner / NN

„Apreciem la Human Invest calitatea metodologiei propuse, intelegerea si adaptarea la contextul si nevoile colegilor din program, flexibilitatea, orientarea catre gasirea celor mai bune solutii.”

Viorica Pacurar

Director National de Vanzari / NN

„Pe tot parcursul initiativelor desfasurate impreuna, am apreciat foarte mult relatia de parteneriat si implicarea Human Invest pentru a intelege cat mai bine contextul in care ne gasim noi ca echipa, inainte de fiecare interactiune, asa incat sa plieze programul pe specificul si nevoile noastre.”

Georgiana Dragnea

Human Resources Specialist / WIRTEK

„Leadership Academy a reprezentat o ocazie buna pentru ca multi dintre colegii nostri sa aiba acces la informatii interesante, pe de o parte, iar pe de alta, sa isi consolideze comportamente sau sa isi traseze noi directii in stilul de leadership. Suportul echipei Human Invest, disponibilitatea lor si deschiderea de a adapta cursul pe nevoile noastre au fost foarte importante in aceasta calatorie de invatare.”

Alina Cimpean

Training Manager / Plexus Services Romania

„Human Invest a implementat aceste programe de leadership cu un nivel inalt de profesionalism, fiind mereu orientati catre calitate si impact in procesul de invatare. Cursurile au fost percepute ca fiind foarte utile si practice, participantii apreciind continutul si structura informatiilor. In cadrul acestui parteneriat noi am apreciat experienta trainerilor, calitatea programelor folosite, flexibilitatea si capacitatea de a raspunde nevoilor noastre, cat si buna organizare a sesiunilor.”