Motivatia Optima ne aduce semnificatie, sens si rezilienta

Cum sa trecem la Motivatia Optima? Motivatia este in centrul a tot ceea ce facem, dar nu toate motivatiile sunt la fel! Pentru a avea sentimentele de semnificatie si de sens pe care le cautam, rezilienta de care avem nevoie, trebuie sa stim sa ne alegem motivatiile potrivite. Calitatea vietii profesionale si personale este determinata de calitatea motivatiilor reale pe care le avem!

Daca nu ai energia si prospetimea pe care ai vrea sa le ai, nu esti singura sau singurul! Bine ai venit in Club! Ai avut o saptamana fara vlaga, nu aveai chef de nimic, voiai ca toata lumea sa te lase in pace si sa nu iei nicio decizie! Trageai de tine sa iei initiativa si sa mai progresezi cu diverse teme, intalniri si conversatii. Ai ajuns sa spui – ca multi altii – ca munca pe care o faci nu mai are sens pentru tine, nu mai este interesanta si incitanta, nu ai autonomia si flexibilitatea pe care le cauti, te simti izolat si nu-ti mai gasesti scopul.

Putini dintre noi stiu ca natura energiei pe care o avem e data de natura motivatiilor cu care lucram! Raspunsul onest la intrebarea „De ce” facem ceea ce facem este un predictor destul de bun al satisfactiilor si bucuriilor pe care le cautam, al rezilientei si al tenacitatii pe care le avem, al capacitatii noastre de influenta a mediului din jur.

Leadership Breakfast: Motivatia Optima – Intalnire F2F HR Partner, la HR Club, 13 Septembrie

Motivatiile Sub-Optime

De exemplu, putem lucra la un proiect de care suntem responsabili avand cateva categorii de motive principale. A) Pentru imagine si statut, pentru popularitate, ca sa demonstram ceva celor din jur, pentru a arata ca suntem mai importanti decat altii, pentru beneficiile financiare promise – noi le numim motivatii externe. B) Pentru ca nu avem de ales sau nu avem incotro, de teama unor consecinte neplacute si pe care vrem sa le evitam (tensiuni, conflicte sau pedepse, teama de a nu rata oportunitati), din obligatie sau pentru ca nu putem refuza – pe acestea noi le numim motivatii impuse.

Motivatiile sub-optime sunt motivatii care ne consuma energia, ne obosesc si ne fac defensivi. Ele ne scad rezilienta, nu ne ajuta sa ne regeneram fortele, nu ne ajuta sa avem un sentiment de implinire si de sens. Uneori simtim un „boost” de energie pe termen scurt (dat de motivatiile externe), dar niciuna din motivatiile sub-optime nu aduce satisfactii reale, nu aduce semnificatie, nu aduce rezilienta si capacitate de efort intens prelungit, disciplinat, atunci cand avem nevoie!

In plus, cei care s-au obisnuit sa traiasca constant prin motivatii externe, traiesc mai des sentimente de dependenta si ca se simt „folositi”, sentimente de izolare, anxietate si furie, de stagnare, de diminuare a capacitatii de influenta, sentimente de lipsa a oportunitatilor reale de invatare sau de lipsa a unor bucurii reale!

Competenta de a trece de la Motivatii Sub-Optime la Motivatia Optima se poate invata!

Motivatia Optima

Peste 16 milioane de oameni din intreaga lume au citit pana acum cartea „Omul in cautarea sensului vietii”, scrisa de Victor Frankl, profesor de neurologie la University of Vienna Medical School si psihiatru de renume mondial, supravietuitor al Holocaustului din lagarele de concentrare naziste din Al Doilea Razboi Mondial, fondator al scolii de logoterapie si “visiting professor” la Harvard Business School. Doua lucruri m-au facut s-o citesc in studentie si m-au inspirat de-a lungul vietii: felul in care cineva a reusit sa supravietuiasca unor conditii de viata peste puterea noastra de a ne imagina si afirmatia autorului „Fiecare are Auschwitz-ul lui!”.

In cartea sa povesteste viu ca a avut forta sa supravietuiasca protejandu-si autonomia de a decide pentru sine („free-will”) chiar si in acele situatii imposibile, cautand sa dea sens suferintelor prin care trecea alaturi de ceilalti si invatand despre umanism si umanitate in mediul dezumanizant in care era.

“Este in responsabilitatea si in puterea fiecaruia din noi de a da semnificatie si sens lucrurilor pe care le facem”, Viktor Frankl

Fundamentarea stiintifica

Fundamentarea stiintei moderne despre motivatie se bazeaza exact pe aceste trei lucruri care l-au ajutat si pe el: autonomie, conectare/apartenenta si competenta. A) Nevoia de autonomie in a decide pentru sine cu intelegerea consecintelor („free-will”); B) Nevoia de a avea grija de “ai tai” si de a te lasa in grija “alor tai”, nevoia de apartenenta si de a da semnificatie a ceea ce facem; C) Nevoia de progres si de a ne simti eficace in fata oportunitatilor si a provocarilor din jur – sunt cele trei nevoi psihologice de baza de care suntem responsabili sa ni le satisfacem daca dorim sa avem pofta de viata, optimism, rezilienta sau un sentiment de semnificatie si sens. Adica, sa avem Motivatia Optima!

Mai aproape de noi, psihologul Daniel David, Profesor de stiinte cognitive clinice si Rector in prezent al Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca ne propune o rutina de aliniere pe care sa o practicam astfel incat sa ne activam Motivatia Optima.

O solutie foarte simpla pentru a avea o viata cu sens, parte a unei bunastari psihologice, este sa iti definesti un set de doua-trei valori cardinale ce trebuie asumate. Acele doua-trei valori cardinale trebuie sa le stii asa cum iti stii numele si unde locuiesti. Si cand esti intrebat de cineva pe nepregatite care sunt ele, sa le poti spune fara sa zici ok, stai un pic sa ma gandesc.

Dupa ce ti-ai definit acest set valoric, daca faci saptamanal lucruri congruente cu aceste valori, apare psihologic sentimentul unei vieti cu sens si semnificatie. Acele comportamente trebuie sa fie ca spalatul pe dinti. Deci nu ai voie sa spui: Nu am avut timp sa le fac. Pe parcursul zilei trebuie sa faca parte din rutina de viata!

Virtual Briefing – Motivatia Optima creste implicarea si rezilienta, 20 Septembrie

Shift-ul

Motivatia Optima se obtine prin alinierea constienta a intentiilor si a actiunilor noastre la valorile si scopul social pe care am ales sa le onoram. Inseamna, sa facem ceea ce facem – profesional si personal – pentru a ne onora valorile si pentru a fi coerenti cu scopul. Motivatia Optima se obtine, asa cum spunea Victor Frankl, trecand de la tema „Sa obtin ceea ce am nevoie pentru a trai”, la intrebarea „Pentru ce traiesc?”. Fara a ne lasa ghidati de aceasta intrebare, continua el, sunt toate sansele sa devenim defensivi, sa traim pentru a supravietui, fara semnificatie si fara sens, cu crize existentiale tot mai dese.

Avem nevoie de Motivatia Optima pentru a ne fructifica mai bine propriul potential, dar si oportunitatile din jur, pentru a ne conduce mai productiv echipa, sedintele acesteia sau pentru o intalnirile 1:1. Pentru a avea conversatii de feedback si coaching cu cei din echipa sau sa facem o prezentare de succes. Sa facem aliante valoroase cu colegi din interiorul sau exteriorul organizatiei si sa invatam cu adevarat prin interactiunile pe care le avem!

Dezvolta-ti competentele de a-ti activa Motivatia Optima pentru a avea mai multe satisfactii reale si un nivel mai mare de rezilienta!