Learning & Development (L&D) 2021, LinkedIn Workplace Learning Report

 

Peste 5.000 de L&D Professionals din peste 27 de tari au contribuit la realizarea Workplace Learning Report pentru 2021, al cincilea de acest fel pentru LinkedIn. Va impartasesc aici concluziile care mi s-au parut interesante si relevante pentru proiectele de L&D din Romania.

Pentru 2021 cuvintele cheie sunt viteza in executie si scala mai mare. Conversatiile pe care le-am avut cu clientii nostri la finalul anului 2020 si de la inceputul acestui an confirma aceasta concluzie a raportului. Astfel, nevoia de a ajunge la beneficiari din mai multe regiuni din afara Romaniei, nevoia unui limbaj comun de lucru care sa depaseasca granitele nationale ale unei organizatii si nevoia unei viteze mari de implementare au aparut mai frecvent ca niciodata.
In plus, simplitatea in abordare este cerinta numarul 1 peste tot: clientii ne solicita secvente simple si scurte de lucru, fie ca e vorba de sesiuni de “skills building” sau “team-coaching”, fie ca vorbim de interventii de sine statatoare sau parte a unor programe mai ample de transformare si de consolidare a culturii organizationale. Iata mai jos reperele care mi s-au parut cele mai relevante in acest studiu.

  • Tema “Leadership & Management” este de prioritate majora. Fiind specializatii in programe care urmaresc dezvoltarea competentelor de self-leadership si leadership la toate nivelele unei organizatiei, am regasit cu bucurie ca raportul asaza in top tema “Leadership & Management Skills”. Tema este prima prioritate pentru 53% din cei intervievati, iar competentele de rezilienta si adaptare la schimbare din aceasta tema sunt pe primul loc.
  • O alta veste buna este revenirea bugetelor de L&D. Din totalul celor care au raspuns la aceasta cercetare, numarul celor care se asteapta ca bugetele de L&D ale companiilor unde lucreaza sa creasca este de 33%, apropiat ca procent de raspunsurile de dinainte de pandemie.

  • Rolul de coach al managerului capata o importanta tot mai mare, conform aceluiasi raport. Pe primul loc, cu un procent de 49%, profesionistii L&D se uita la managerul direct al beneficiarilor unui program, ca principalul mijloc de capitalizare a investitiei facute in aceste programe si pentru sustinerea angajamentului de imbunatatire a abilitatilor in viata de munca de zi cu zi.
  • Doriti sa cresteti angajamentul fata de munca a Generatiei Z? Aratati-le cum proiectele si initiativele interne – inclusiv cele de L&D – le sustin evolutia si dezvoltarea carierei. Intr-un studiu complementar realizat de LinkedIn cu ocazia acestui raport anual, 76% din respondentii Generatiei Z au spus ca invatarea este principalul mijloc pentru succesul lor profesional (fata de 56% Millennials si 61% Generatia X).
  • Programele de L&D colaborative, care ofera comunitati si grupuri de invatare, mijloace sociale de interactiune, au avut un angajament de pana la 30 de ori mai mare. In plus, programele realizate in echipe intacte (managerul impreuna cu echipa sa) ofera posibilitatea de a ne conecta cu colegii din propria echipa, aduc deschidere, curiozitate, implicare, sentiment de apartenenta, apetit suplimentar pentru contributie. Iar sentimentul de apartenenta genereaza angajament. Intr-un context cu sentimente generalizate de izolare sociala si deconectare, invatarea in echipa revigoreaza reteaua sociala a organizatiei si contribuie la un team-leadership mai bun. 91% din respondentii acestei cercetari au concluzionat ca echipele care invata impreuna au mai multe sanse sa reuseasca sa obtina ce si-au propus!
  • Alte cateva rezultate interesante ale studiului in ceea ce-i priveste pe manageri. Managerii sunt mai preocupati de soft skills decat angajatii fara rol managerial. Managerii care isi aloca timp pentru dezvoltarea lor au de 3,5 ori sanse sa se bucure de ceea ce fac si sa fie mai implicati in munca lor. “Leading people through change” si “Leading Virtually” sunt cele mai cautate teme de catre manageri. 70% din manageri au spus ca subordonatii lor care sunt cei mai preocupati de invatare si dezvoltare au un nivel ridicat de satisfactie in rolul lor.

Descarcati intregul LinkedIn Workplace Learning Report aici.

Trenduri in Leadership 2022: Invitatie Webinar, 17 Noiembrie