Leading for Recovery – Self Leadership-ul fiecaruia este acum esential!

Iulian Olariu are un profil ideal de facilitator si trainer: cu multa rabdare, dar si dinamic, atent la procesul de lucru, la detalii, dar si spontan in interactiuni, preocupat de rigoare, dar si entuziast si creativ! In curand se fac 15 ani de cand lucram impreuna si are o contributie esentiala la construirea reputatiei Human Invest de cand s-a alaturat echipei noastre. Prin acest interviu ne impartaseste ce il ajuta pe el sa depaseasca aceasta perioada plina de incertitudine si impredictibilitate.

Din punctul tau de vedere, felul in care se schimba societatea in acest an, in ce fel determina si schimbarea prioritatilor si a mizelor angajatilor? Ce crezi tu ca va continua sa fie o prioritate pentru unii? Ce prioriati si mize vor disparea pentru altii? Ce noi mize vor aparea?

Cred ca perioada aceasta ne-a ajutat printre altele sa ne reconsideram prioritatile si sa constientizam poate inca o data ce este cu adevarat important pentru noi. Multi dintre noi au avut astfel ocazia sa incerce (de nevoie) o noua rutina, o alta ordine a lucrurilor, un nou mod de a munci, dar si de a avea timp pentru sine si pentru cei dragi. Asta ne-a ajutat sa experimentam si sa vedem cum ar fi daca am face si altfel. Si vine cu multe plusuri asa ca sunt convins ca o mare parte parte vor dori sa pastreze din beneficiile acestei perioade – mai putin timp petrecut in deplasare, mai mult timp cu familia, mai multe mese pregatite si savurate impreuna cu cei dragi, moduri noi autentice de conectare cu echipa si colegii, si lista poate continua.

Cred ca o mare parte din toate aceste obiceiuri isi vor face tot mai mult loc in viata noastra si sa obtinem astfel echilibrul pe care il cautam cu totii. La fel arata lucrurile si in plan profesional. O mai buna filtrare a proiectelor, o mai buna capacitate de concentrare/conectare si tendinta de a eficientiza comunicarea, dar si de a creste calitatea interactiunilor sunt mize nu neaparat noi, dar mai prezente ca oricand si vor ramane o preocupare principala in perioada urmatoare. Cum ma asigur ca sunt eficient, cum folosesc optim spatiul si resursele pe care le am, cum imi las timp pentru mine si cei dragi, cum ma bucur de calitatea muncii mele si a relatiilor, sunt mize nu neaparat noi, dar mai importante ca oricand.

Esti fan al ideii si al programului nostru Self Leadership. In ce fel crezi ca ii poate ajuta pe angajati in acest an sa progreseze in contextul prioritatilor lor?

Aceasta perioada a fost o ocazie excelenta pentru fiecare sa isi exerseze self-leadership-ul. In 2010 cand am inceput sa lucrez de acasa si sa imi gesionez singur timpul si proiectele am avut o perioada de ajustare, invatare, maturizare, cum imi place mie sa-i spun. O vad asa acum pentru ca m-a ajutat cel mai mult sa constientizez ca sunt responsabil pentru actiunile si deciziile mele profesionale, iar asta imi influenteza proiectele si performanta.

Mediul de la birou este unul controlat, daca il pot numi asa. Dar acasa, esti tu cu tine si nu te vede nimeni. Ceea ce faci atunci cand nu te vede nimeni si felul in care in care iti gestionezi singur activitatea si proiectele, felul in care te coordonezi este esenta leadership-ului personal. Cum iti dezvolti motivatia, cum isi cresti gradul de expertiza si cum iti maximizezi contibutia sunt aspecte care se bucura de o grija mult mai mare acum, cand fiecare lucreaza din spatiul sau personal, unde normele de grup sunt mai putin prezente, iar autonomia individuala este factorul catalizator.

Atunci cand lucram cu noi insine, avem nevoie de puncte de reper, de un minim de structura la care sa ne raportam astfel incat sa ne asiguram ca progresam. Exact asta cred ca poate oferi programul de Self Leadership, o structura pentru auto-gestionare si atingerea rezultatelor dorite.

Ce a insemnat pentru tine criza din 2009? Ce crezi ca ai facut bine atunci? Ce crezi ca ai facut prost? Ce lectii ai invatat si pe care le aplici acum?

Ce am invatat este ca fiecare perioada de criza vine cu noi oportunitati si este o ocazie foarte buna de re-aranjare. Am invatat in primul rand ca orice criza trece si este important sa te gandesti la cine vrei sa fii, unde vrei sa fii si mai ales cum te asiguri ca progresezi intr-acolo in perioada urmatoare. Criza este o perioada de tranzitie si cred ca atentia noastra ar trebui sa se indrepte catre finalul acestei perioade.

Este important acest interval de tranzitie, de ajustare pentru a lucra cu tine si a constientiza care sunt contributiile tale, care sunt punctele forte pe care le ai si pentru a capitaliza pe acestea, impreuna cu resursele disponibile. Criza inseamna resurse mai putine, dar nu mai putina energie, asa ca in momentul in care ai claritate cu privire la punctele de mai sus, este important sa iti mobilizezi energia in directia unui scop care te convinge.

Am invatat in criza din 2009 ca energia pe care o investesti in ceea ce faci si in ceea ce crezi te poate trece cu bine de orice perioada de tranzitie si, chiar daca prezentul poate insemna incertitudine, important e sa intelegi ca orice transformare este e fapt un pas spre mai bine. Asa simt lucrurile si in cazul meu, ca, desi confuz la inceput, acum am mult mai multa claritate cu privire la ce este important, la modul in care imi gestionez proiectele si, mai ales, simt ca am energia unui nou inceput. Iar asta este o energie foarte faina ce poate genera numeroase posibilitati!


CURS OPEN, 24-26 iunie: The SLII Experience™ – Virtual Classroom (English)

SLII este cel mai cunoscut model de leadership din lume. La baza acestui model sta dezvoltarea abilitatii unui lider de a diagnostica nevoile unui individ sau a unei echipe. Apoi, in functie de aceasta diagnoza, liderul trebuie sa aleaga stilul de leadership potrivit nevoilor acelei persoane sau echipe. Construite pentru indivizi, echipe sau organizatii, programele situationale Blanchard echipeaza oamenii de la fiecare nivel cu competente de leadership. Noul design al cursului, The SLII Experience™, utilizeaza cele mai inovative tehnici de invatare pentru a asigura o experienta cat mai buna pentru participant.

Va invitam in perioada 24-26 iunie sa participati la un Curs Open The SLII Experience™ – Virtual Classroom, care va fi organizat in limba engleza. Cursul este impartit in 5 sesiuni de cate doua ore fiecare, va fi organizat prin platforma Zoom si este adresat persoanelor care au rol de lider si care doresc sa-si creasca eficienta, managerilor, dar si angajatilor cu potential crescut in a deveni manageri sau lideri. Accesati pagina noastra de evenimente pentru informatii suplimentare despre acest curs open, dar si despre evenimentele noastre viitoare.

Detalii despre CURS OPEN, 24-26 iunie: The SLII Experience™ – Virtual Classroom (English)