Leading for Recovery – Onestitatea si flexibilitatea sudeaza echipa

 

Constantin Balan este Director adjunct Training, Directia Resurse Umane Alpha Bank Romania. Ne cunoastem de multi ani si intalnirile pe care le avem impreuna sunt mereu foarte placute. Cu o energie care inspira incredere, fire optimista si intreprinzatoare, Costi este profilul de partener pe care simti ca te poti baza, pe care il simti langa tine intr-o cursa lunga. L-am invitat sa ne impartaseasca aici cateva din experientele personale din care se inspira si lectiile care il ajuta in aceasta perioada.

Momentele de presiune si de cotitura prin care trecem ne definesc ca oameni si ca lideri – indiferent de rolul si de pozitia ierarhica intr-o organizatie. Ce eveniment critic si-a pus amprenta asupra valorilor tale si asupra filozofiei tale de leadership? Ce lectii au ramas in tine din acest eveniment si cum le folosesti in aceste vremuri ca sa ii sprijini ca lider pe colegii tai?

Momentele de presiune si de cotitura din viata iti dau indicii despre cum ai evoluat pana atunci si iti testeaza “antrenamentul din scoala vietii”. Este bine sa iti faci timp sa reflectezi asupra lor si a modului cum ai reactionat, ai multe de invatat. Sunt destul de “copt” ca sa imi aduc aminte de cutremurul din ’77, de explozia de la Cernobil si mai ales de “Revolutia din ’89”, cand am fost militar in termen si am aparat Televiziunea. Dar acestea sunt evenimente parca petrecute acum 100 de ani si as vrea sa vorbesc despre ceva mai recent. Acum cativa ani mama mea care avea peste 70 de ani, o persoana activa si bataioasa a facut un accident cerebral si i-a paralizat jumatate din corp. Timp de aproape un an eu am fost cel care s-a ingrijit de ea si m-am straduit sa-i ofer o viata cat de cat normala in conditiile date. Nu vreau sa intru in detalii, ci doar sa enumar cateva lectii care au ramas in mine de atunci si le-am aplicat pe timpul pandemiei de Covid 19.

Prima ar fi ca evenimentele majore neprevazute pot sa apara oricand si iti schimba contextul existentei imediat, iar cel mai intelept lucru este sa te apuci sa faci ceva ca sa rezolvi problema si sa lasi intrebarile existentiale pe mai incolo, cand “pacientul este stabilizat”. Alta lectie este aceea ca eu, ca lider al familiei mele, implicata major in acest eveniment, a trebuit sa fiu cel care lasa panica si se concentreaza pe solutie, dar si pe oamenii din jur, care sunt parte a solutiei. Am avut zile in care eram demoralizat si am contaminat toata lumea din preajma mea, inclusiv echipa de acasa. Este crucial in viata profesionala si cea personala sa poti gasi resursele interne pentru a “tine ridicat moralul trupelor”.

Concentrarea pe gasirea si aplicarea solutiilor este importanta in criza ca si mentinerea unui nivel de energie pozitiva in cadrul echipei. In momentele de criza oamenii se uita la lideri si au nevoie sa vada pe cineva mai putin panicat decat ei, care transmite directia si face ceva in sensul rezolvarii problemelor aparute. Oamenii se uita daca liderul este empatic si pune interesul grupului inaintea interesului personal. Oamenii se uita la lider si observa daca acesta are grija de cei mai slabi sau mai putin favorizati, daca face ceva sa-i protejeze, gandindu-se ca si ei pot sa fie in locul lor. Taria si energia pozitiva a liderului se vad si se transmit imediat in momentele de criza.

Asa s-a intamplat si in pandemie la serviciu, am apreciat ca echipa Alpha Bank a fost la fel de unita si pusa pe treaba. Am actionat fara intarziere, ne-am protejat unii pe altii si impreuna, pe clientii nostri. Nu ne-am lasat demoralizati si am “strans randurile rapid”, ca urmare, solutiile au iesit imediat la iveala. Adevarul este ca noi, la Alpha Bank Romania am fost antrenati prin doua crize anterioare: cea financiara din 2009 si cea din Grecia din 2015, in care am avut aceeasi abordare. Ca o familie, am trecut impreuna cu bine prin toate greutatile, am invatat din greseli, ne-am descoperit punctele tari si punctele slabe, am fost flexibili si inovatori in gasirea solutiilor.

Oamenii care ne cresc si care ne sustin de-a lungul vietii – din copilarie si pana la varstele inaintate – ne marcheaza atat perspectivele asupra lumii, cat si felul in care ii conducem pe altii la randul nostru? Cine din jurul tau si-a pus puternic amprenta asupra ta? In ce fel crezi ca ti-a modelat felul in care contribui in organizatia ta in aceasta perioada?

Pe langa parintii mei si mentorii care au aparut in companiile in care am lucrat, am avut privilegiul ca din copilarie pana aproape la maturitate sa am un om special langa mine, o doamna distinsa care a fost pentru mine in acelasi timp bunica si mentor personal. O doamna de vita veche, cu blazon, un om ce a trait la curtea regelui, a trecut prin razboi si prin perioada comunista si a trait evenimentele de dupa revolutie. Un om cu experienta vasta care a avut parte de evenimente majore in viata. Cand eram la scoala generala, am studiat cu ea viata lui Cezar si a lui Napoleon si imi povestea despre multi oameni de renume pe care i-a cunoscut in perioada interbelica si dupa. De la ea am invatat ca oamenii, oricat de mari sau mici sunt ei au parti bune, dar si parti in care se pot dezvolta, iar caracterul, cum spunea ea valorilor personale, este esential in devenirea unui om.

Cand imi aleg oamenii cu care lucrez, ma ghidez dupa ce am invatat atunci, pentru mine sunt importante onestitatea, spiritul de echipa si tenacitatea. Tot de la ea am acele valori legate de leadership despre care am vorbit mai sus la prima intrebare. La Alpha Bank avem aceleasi valori si imi este usor sa lucrez in acest mediu, imi este familiar. Personal, cred ca in Alpha Bank sunt oameni cu caracter, oameni cu care rezonez. Conversatiile de business sunt dirijate de valori comune, iar obiectivele sunt mai usor de clarificat si de atins in acest context.

Onestitatea si flexibilitatea sunt elemente de baza care sudeaza o echipa, ele dau siguranta grupului de oameni si incredere in leadershipul companiei. In aceasta perioada s-a simitit mult partea de empatie a leadershipului in actiunile de combatere a efectelor pandemiei. Comunicarea este fluida chiar daca a trecut in mare parte pe online. Important este ca am avut si avem grija de siguranta clientilor dar si de cea a angajatilor din prima linie, cu toata presiunea resimtita de acestia din urma.

Vremurile dificile cer rezilienta, determinare si colaborare autentica. Cum iti reincadrezi, cum pui tu lumina pe experientele dificile astfel incat sa te recuperezi cat mai repede, sa te reincarci cu energie, sa te uiti cu optimism la viitor si sa mergi inainte? Ce te ajuta pe tine sa inaintezi in ciuda adversitatilor prezente in aceste zile?

Aici lucrurile se leaga cu raspunsul de la intrebarea anterioara. Imi aduc aminte de rezilienta si capacitatea de adaptare si inovatie a oamenilor dupa viata mentorului meu personal, dar si din ceea ce imi povesteau parintii mei. Doamna respectiva a trecut prin multe, un razboi mondial cu sotul ofiter pe front, venirea comunistilor la putere si prigoana impotriva burgheziei imediat dupa razboi, etc. Sunt evenimente in viata si in lume mult mai grave si de cate ori sunt intr-o experienta dificila, ma gandesc la tot ce am aflat si am citit legat de astfel de evenimente si situatii.

Imi compar propria mea experienta cu altele si descopar ca situatia mea nu este chiar atat de grava. Imi antrenez un comportament de genul “hai sa vedem ce putem face concret acum si aici”, un comportament de actiune si de rezolvare a problemei, de cautare de solutii. Pe mine personal, actiunea ma incarca de energie, simt ca fac ceva si asta imi da putere sa fac si urmatorul lucru, si urmatorul, si asa mai departe. Daca ai vazut filmul Martianul din 2015, regizat de Ridley Scott cu Matt Damon, privind situatia in ansamblu cu un obiectiv bine determinat, iau lucrurile pe rand si incerc sa rezolv problemele una cate una, ca Mark Watney, personajul principal din film – asta imi ofera un grad de satisfactie si energie personala la fiecare etapa. Este important pentru mine sa imi stabilesc directia si sa actionez. Energia pe termen lung vine din speranta faptului ca ne vom descurca si ca avem resursele necesare sau ca le vom descoperi atunci cand este cazul.

Conteaza mult si echipa cu care lucrezi si ce energie dai tu ca lider in echipa. Mi-am obisnuit colegii sa actioneze si sa se gandeasca la solutie, ne hranim impreuna sperantele. Noi vorbim destul de mult si fiecare lucru are rostul lui pentru ca fiecare suntem diferiti si fiecare are propriile spaime. Comunicarea este foarte importanta, este bine sa ai conversatii in care sa lasi sa se descarce toata energia negativa si usor sa ii duci pe oameni catre lucruri pozitive, sa cauti impreuna cu ei si sa-i faci sa vada si partea buna din context. Asta am simiti si eu, la randul meu de la liderii din Alpha Bank.

Spuneam mai devreme ca noi, ca banca, avem un antrenament pentru situatiile de criza si asta ne-a ajutat sa ne dezvoltam flexibilitatea si inovatia, astfel incat sa iesim cu capul sus din astfel de imprejurari. Leadershipul Alpha Bank a demonstrat asta. Actionam rapid si tinem cont de clienti si angajati pentru ca stim ca numai impreuna trecem cu bine peste criza. De aceea si sloganul nostru este Evoluam impreuna, lucurile de acest gen te intaresc si te fac mai eficient, tocmai pentru ca le facem impreuna.

Conducerea echipei – Team Leadership in Romania