Nivelele de rezilienta si de wellbeing sunt determinate de motivatiile pe care le alegi!
Cum iti alegi motivatiile de care ai nevoie? Avem mereu o motivatie pentru care facem ceea ce facem. Participarea la o sedinta care ni se pare stupida, o intalnire de lucru pe care o abia asteptam, o prezentare in fata unui grup sau o intalnire unu-la-unu cu un membru al echipei, si asa mai departe – pentru toate activitatile avem o motivatie. Care motivatii ne aduc insa angajament, satisfactii, energie pozitiva si proaspata, si care motivatii ne scad nivelul de wellbeing?
Cu totii vrem un nivel dat mai bun de calitate a vietii la locul de munca, un nivel mai bun de wellbeing. Sunt totusi cel putin 8 ore din zi din viata, fie ca muncim de-acasa sau de la birou. Dar putin stiu ca motivul/motivatia pentru care facem ceea ce facem – oricare ar fi activitatile in care suntem implicati – ne determina nivelul de wellbeing. Mai mult, daca conducem echipe, un rol care cere un efort suplimentar, motivatia pentru care suntem manager determina si mai mult satisfactiile pe care le avem.
Ne alegem motivatiile, asa cum alegem cu ce ne hranim! Unele produse pe care le mancam sunt sanatoase si hranitoare, altele ne dau doar o senzatie de placere pe termen scurt, dar ne creeaza probleme ulterior. Pentru un nivel de wellbeing mai bun la locul de munca trebuie sa stim sa ne alegem motivatiile corespunzatoare. Ce contine insa “meniul” din care ne alegem motivatiile? Ce motivatii avem la dispozitie, care sunt beneficiile, costurile si riscurile fiecareia dintre ele?
Fundamentarea stiintifica a corelatiei dintre tipul motivatiei si nivelul de wellbeing are la baza cativa zeci de ani de studii care au adus prestigioase recunoasteri si premii cercetatorilor E. Deci si R. Ryan pentru Self-Determination Theory (SDT). Concluziile prezentate in detaliu de autorii studiilor in lucrarea lor Self-Determination Theory: Basic Psychological Needs in Motivation, Development, and Wellness. Pentru o lectura mai scurta, va recomand Noua Stiinta a Motivarii, scrisa de Susan Fowler, aparuta la editura Publica.
Ce motivatii ne-am putea alege?
Motivatii Externe. Fac asta pentru glorie, pentru a primi atentie, pentru popularitate sau pentru a castiga un statut social mai inalt, pentru putere, imagine publica sau pentru beneficii financiare.
Ce implicatii sunt? Care este costul pe care cineva ar trebui sa-l plateasca cand munceste cu astfel de motivatii? Experienta fiecaruia din noi, povestile unor oameni pe care ii avem in jur vorbesc de la sine: sentiment de izolare si relatii superficiale si proaste cu cei apropiati, energia si disciplina dependente de recompensele pe care le primeste, imaginatie si creativitate scazute, oboseala cronica si epuizare, reputatie de egotist si egoist.
Motivatiile Externe ii fac pe altii responabili pentru nefericirea si esecurile noastre. Ii fac pe oameni oportunisti si interesati doar de o posibila recompensa imediata. Ii determina pe oameni sa traiasca cu frica de a nu pierde ce au acumulat (pozitii, ranguri, statut social, privilegii, imagine), dar o viata traita in frica este o viata de proasta calitate, chiar si cand este impachetata cu glorie, cu un aer de superioritate, intr-o imagine publica fabuloasa.
Motivatii Impuse. Ele stau la baza actiunilor noastre cand facem ceea ce facem cu frustrare fata de respectarea regulilor si a limitelor “jocului” in care suntem sau pentru a nu deteriora o relatie, pentru a evita un sentiment de vinovatie sau o pedeapsa sau pentru ca “trebuie” si nu avem de ales din mai multe optiuni si alternative.
Poate vom evita pe moment conflicte si tensiuni, poate vom avea relatii bune pe termen scurt. Resentimentele pe care le vom avea si care se acumuleaza ne inhiba gradual (dar sigur) creativitatea, curajul, initiativa, libertatea si felul in care ne exprimam. Rolul de martir sau victima nu ne va ajuta nici sa ne dezvoltam si nici sa evoluam, ci doar sa supravietuim cu sufletul la gura si cu un consum tot mai mare. Este foarte greu de obtinut un nivel bun de wellbeing muncind cu astfel de motivatii impuse.
Motivatii Aliniate la Valori si la Scop. Pe masura ce capatam experienta de viata descoperim importanta coerentei actiunilor personale cu valorile si scopul pe care ni le-am definit.
Studiile facute de profesorii R. Ryan & E. Deci, Sharon Parker, Richard Berrett confirma ca oamenii se bucura de un shift pozitiv in nivelul lor de wellbeing cand actioneaza coerent si aliniat. Mai specific, cand actionam pentru a ne onora valorile constructive pe care le-am ales si cand actionam din scopul pro-social pe care ni l-am definit.
Sa presupunem ca participi la o sedinta si vezi ca este dezorganizata, neproductiva, plina de tensiuni, e doar o pierdere de timp. “Colaborarea” este o valoare cheie pentru tine. Vei avea un nivel superior de wellbeing cand vei interveni in sedinta din aceasta valoare. Ii vei invita pe cei mai tacuti sa-si exprime opiniile, vei limita interventiile celor care vor sa monopolizeze intalnirea. Vei incuraja si vei sustine ca deciziile din sedinta sa fie luate prin colaborare atunci cand observi jocuri de putere, vei gasi solutii pentru ca oamenii sa se asculte mai bine unii pe altii. Vei avea o motivatie externa daca vei actiona urmarind sa castigi ceva personal (atentie, glorie, putere, etc) si vei avea o motivatie impusa daca eviti sa actionezi pentru a nu deranja pe cineva sau pentru a evita o lumina proasta asupra ta pentru ca “tulburi apele”.
Motivatii Integrate. Acestea sunt cele prin care ne exprimam natura, asa cum ne caracterizam fiecare din noi.
Cand cineva ma intreaba cine sunt, raspunsul meu automat, primul care imi vine in minte este: “Sunt un armonizator de interese” pentru ca asta fac de cand ma stiu… Asta fac cand sunt cu prietenii, asta fac cand sunt acasa, asta fac in rolurile profesionale pe care le am si in comunitatile din care fac parte. A armoniza interese este poate cea mai importanta parte din cine sunt. Asa am crescut si asa m-am format.
Motivatia integrata ne ajuta sa ne exprimam zi de zi, in cele mai mici si mai banale aspecte ale vietii cotidiene, “de ce”-ul mai mare al fiecaruia din noi. Putem face asta oriunde, oricand, in orice interactiune si in orice activitate. Cu cat mai des suntem conectati la misiunea personala, cu atat bine ne aducem la-ndemana o sursa de energie proaspata reinnoibila, creativa si constructiva.
Motivatiile Aliniata si Integrata sunt determinate de semnificatiile pe care le dam muncii pe care o facem!
Motivatiile Aliniata si Integrata sunt componente principale in procesul personal de maturizare. Pe de alta parte, studiile recente facute in tara noastra de Human Synergistics Romania ne arata cat de important este si pentru organizatii sa invete sa opereze cu tema semnificatiei pentru a fi mai atractive pentru oamenii buni pe care ii cauta si pentru a fi mai adaptabile in mediile de business cu schimbari tot mai rapide, cum sunt cele actuale (SEMNIFICATIE: Masura in care angajatii percep si simt ca munca lor are un impact pozitiv important asupra altor oameni (din interiorul si exteriorul organizatiei – este unul din indicatorii de eficacitate organizationala la care companiile cercetate in 2022 au obtinut cel mai slab scor).
publicat cu acordul Human Synergistics Romania
Motivatia Inerenta este motivatia pe care o avem atunci cand realizam activitati dintr-o reala pasiune pentru acestea, lasandu-ne absorbiti si acaparati in totalitate de natura lor.
Orice activitate poate fi facuta in acest fel, iar timpul zboara repede cand privim astfel munca si viata! Dificultatile sunt doar provocari interesante, creativitatea este la un nivel foarte inalt, traim total fiecare moment! Insa doar pentru ca e distractiv si placut, nu inseamna ca ofera automat si sentimentul de implinire sau un nivel de wellbeing ridicat (nenumarati tineri risca costuri mentale, emotionale si sociale mari stand conectati ore nesfarsite la jocuri online si pe retele sociale, deconectandu-se de ei insisi; la fel se poate intampla si pentru adultii excesiv pasionati si atasati de munca lor – sportivii de inalta performanta, artistii, profesionistii din business, oamenii care devin obsedati de hobby-urile si job-urile lor, etc).
Motivatia Inerenta ne poate distrage de la a ne onora alte responsabilitati si angajamente importante, ne-ar putea desincroniza de la ritmul grupurilor din care facem parte, ne-ar putea face nepasator la nevoile celor din jur, sa ne izoleze si sa ne orienteze excesiv doar catre interesele si nevoile propriei persoane.
Pentru un real nivel bun de wellbeing, avem nevoie sa invatam care sunt optiunile de motivatii pe care le avem la dispozitie si sa stim sa alegem motivatiile sanatoase cu care sa ne hranim in activitatile pe care le facem. Sa cunoastem beneficiile, costurile si riscurile fiecareia din motivatii. Cantarind toate aceste lucruri, e decizia personala a fiecaruia dintre noi privind motivatia pe care o alege in rolul de manager, atunci cand suntem intr-o conversatie prin care cerem feedback, intr-o sedinta, cand lucram la un raport sau cand suntem in procese de lucru cu diversi colegi din jur!