Human Invest Celebreaza 25 de ani: Succes si Semnificatie prin Servant Leadership!

Human Invest Celebreaza 25 de Ani! 25 de ani sunt o viata de om! Cu multe suisuri si coborasuri, cu abisuri intunecate si adanci, cu varfuri luminoase si pline de viata! Human Invest este acum mai mult decat o companie care urmareste sa faca profit. Cum a devenit Servant Leadership fundatia culturii noastre de organizatie in tot acest timp?


Sigur, e nevoie ca eforturile sa fie profitabile pentru a avea vitalitate si a-ti indeplini zi de zi misiunea, fara urma de-ndoiala! Nu poti supravietui fara ca activitatea sa fie profitabila! Human Invest este insa inainte de toate o promisiune onesta, o sursa de optimism si o dovada pentru aspiratiile pe care le au cei pentru care inca conteaza umanismul si cooperarea in baza unor valori comune, semnificatia mai inalta pe care o dam eforturilor noastre si scopul comun, tenacitatea si determinarea in depasirea adversitatilor, spiritul de camaraderie, punerea in valoare a punctelor forte si recunoasterea contributiilor. Pentru cei care inca mai conteaza relatiile de parteneriat – si nu pozitiile de putere, superioritate si intimidare, initiativa, curajul si asumarea riscurilor acolo unde o cale mai usoara ar putea inseamna superficialitate, resemnare sau evitarea asumarii responsabilitatii.


Human Invest nu este despre mine si nu este doar pentru mine! Este despre oameni obisnuiti care se asaza in slujba altor oameni obisnuiti pentru a se bucura impreuna de progresele si reusitele pe care le realizeaza si pe care nu le pot avea unii fara ceilalti!

 

 

Odata cu acest an voi fi petrecut mai mult timp scriind povestea Human Invest decat anii de dinainte! Am cunoscut oameni de toate felurile si de pe toate meridianele, tineri si batrani, intelepti si egoisti, pacifisti si belicosi, oportunisti si etici, individualisti si colaborativi, detinatori ai adevarului absolut si mereu cu toate raspunsurile la ei, si smeriti, cu multa consideratie si cu multe intrebari. Am invatat sa ma uit cu deschidere la filozofia de viata fiecaruia, desi mi-a fost mai greu cu unii decat cu altii. Cred insa ca fiecare conversatie a lasat cate putin in mine si m-a ajutat cumva sa reflectez la cum am putea face lucrurile mai bine.

Servant Leadership: Etica inalta inainte de toate

Principiul “Fii in serviciu celorlalti” a devenit pentru noi filozofia centrala! In organizatii inseamna servant leadership pentru cei din jurul tau. Printr-o etica inalta dam sens si semnificatie lucrurilor pe care le facem si doar in acest fel primim sens si semnificatie de la munca pe care o realizam! O munca lipsita de etica inalta este o munca fara scop, este o munca care ne consuma forta vitala, ne consuma capacitatea de a de bucura cu adevarat, ne face mai cinici, mai narcisisti, mai egoisti, mai indreptatiti. O etica inalta mobilizeaza cu adevarat, castiga inimile oamenilor si ii aduna natural sa lucreze impreuna pentru un scop in folosul comunitatilor si al societatii!

Goana dupa crestere si profit a fost o caracteristica a multor business-uri in anii 2000. Am intrat la randul nostru in acest sprint. Reflectoarele puneau o lumina seducatoare pe cei care se urcau pe scena. Dar faima si gloria nu au tinut de cald in anii crizei financiare care a inceput in 2009. Luminile s-au stins, salile s-au golit, aplauzele au incetat, vedetele s-au retras. Corabia prindea apa, iar ceea ce ne adusese pana in acel punct, parea ca nu ne va duce mai departe.

The Man’s Search for Meaning(Viktor Frankl) ar putea fi un titlu foarte bun pentru cei 4 – 5 ani care au urmat dupa “deranjul” din Human Invest din 2009. Am invatat pe propria mea piele ca nu trebuie ratata o criza buna pentru a-ti face curat in propria casa. Am inceput sa ascult mai bine pe cei pe care ii ascultam doar superficial, am inceput sa arat mai multa consideratie celor cu opinii diferite de ale mele, am inceput sa scot la lumina si sa fac loc “vocilor” pe care le acopeream cu adevarurile mele.

Au urmat ani de de-constructie si de re-constructie, care au creat conditiile aparitiei unei noi echipe, pentru noua etapa in care intra Human Invest. O echipa colaborativa, responsabila, unita, in care oamenii isi tin spatele unul altuia pentru a onora efortul colectiv. O echipa atenta sa-si tina cat mai bine in frau ego-ul si jocurile de putere. O echipa in care vorbesti in primul rand de responsabilitatea ta fara a cauta vinovati. O echipa cu mare disponibiltate de sprijin reciproc atat in procesele de invatare, cat si in proiectele pentru clientii nostri. O echipa in care oamenii “s-au lasat vazuti” intre ei cu bune si cu rele. O echipa in care oamenii se implica voluntar pentru scopul comun cand situatia o cere si isi sacrifica pentru asta interese si prioritati individuale.

Etica inalta ne tine impreuna, ne aduce clientii si proiectele pe care le dorim, este forta invizibila care ne da optimism si incredere atunci cand lucrurile nu merg asa cum ne asteptam, ne face mai puternici si mai creativi in fata provocarilor cu care ne intalnim. Fara o etica inalta ne-am simti slabi, imaturi si santajabili atunci cand ne-am uita in oglinda! Etica inalta este energie vitala in forma cea mai pura si mai proaspata!

Servant Leadership: Liderii mananca ultimii si… vorbesc ultimii

Prin prisma experientelor pe care eu le-am avut, cred ca leadership-ul are o influenta pozitiva cand se exprima minimalist! Liderii care obtin o sustinere reala si puternica din partea celor pe care ii conduc nu ocupa, ci construiesc spatii de crestere, de evolutie si de exprimare pentru ceilalti. Ei nu sunt “in-tot-si-in-toate”! Ei creeaza conditiile, procesele si structurile de lucru potrivite pentru a-i valoriza pe ceilalti. Au grija sa creeze conditii prielnice pentru ca altii sa infloreasca, sa-si fructifice potentialul si sa contribuie prin cine sunt. Sa devina mai mult decat si-au imaginat ca pot fi! Astfel de lideri imbogatesc proiectele, rolurile si munca celor pe care ii conduc incat acestia sa aiba sansa sa invete si sa poata prelua roluri cu responsabilitati mai mari cand situatia o cere.

Un leadership minimalist inseamna servant leadership, adica rasturnarea piramidei organizationale cu varful in jos. Asta creeaza cu adevarat conditiile pentru cooperare intre oameni si pentru construirea unui sentiment de comunitate, pentru a avea conversatii de feedback reciproc oneste si curajoase, pentru a construi constant incredere reciproca. Un leadership minimalist construieste procesele si structurile necesare si asigura conditiile pentru ca valorile si standardele, scopul comun, directia principala si temele prioritare sa fie cele care sa ghideze vizibil munca creativa a oamenilor din organizatie.

Ce inseamna servant leadership in practica? Doar cateva exemple simple: cand echipa lucreaza impreuna sedintele sunt conduse pe rand de fiecare membru al unei echipe si fiecare membru al echipei este responsabil de productiivtatea sedintei si de calitatea deciziilor luate prin felul in care se implica. In relatii unu-la-unu, servant leadership inseamna ca liderii conduc prin intrebari care indruma si care activeaza creativitatea oamenilor de a rezolva cat mai autonom problemele cu care se confrunta. Acesti lideri solicita frecvent feedback despre impactul leadership-ului lor. Ei sunt preocupati sa ii invete pe ceilalti lucrurile de care au nevoie pentru a evolua profesional si pentru a se maturiza.

Servant Leadership pentru wellbeing-ul tuturor generatiilor

Acum aproape 15 ani mi-am luat pentru prima data timp serios sa-mi articulez misiunea pe care o am in Human Invest. Opiniile mele erau in toate conversatiile din firma, detineam prea multe adevaruri, vocea mea se auzea prea mult si avea mereu o pozitie centrala si dominanta. Desi mi se parea ca sunt tot mai obosit puneam asta pe alte motive. Cateva socuri m-au pus pe ganduri si am inceput sa ascult cativa oameni de incredere din jurul meu, iar conversatiile cu ei m-au determinat sa fac o schimbare.

Ca sa am o busola care sa ma ghideze aveam nevoie de o misiune personala. O misiune care sa ma si reaseze diferit in organizatie. Nu am mai schimbat-o de atunci pentru ca mi-a adus mult mai multe satisfactii decat speram!


Misiunea mea: Sa armonizez interesele oamenilor in jurul valorilor comune pentru a intari spiritul de comunitate din organizatie in folosul scopului comun. Sa pun cat mai bine in valoare pe cei cu care lucrez si punctele lor forte pentru a le sustine evolutia si exprimarea profesionala!

Sa o definesc a fost mai greu decat ma asteptam, dar si mai greu de pus in practica! Stiam ca nimeni nu reuseste de unul singur intr-o astfel de transformare profunda. Printre altele, “am dat mandat” unor colegi din jur sa ma sprijine sa-mi infranez pornirile egocentrice-defensive pe care le aveam in echipa imediat atunci cand le observa. Au avut mandat sa-mi puna limitele si barierele care sa ma protejeze de mine insumi. Am inceput sa construim procese de lucru care sa sustina cultura pe care ne-o dorim. Nu vreti sa stiti cat de dificila a fost pentru mine tranzitia si construirea noului capitol!

Liderii mananca ultimii si vorbesc ultimii nu este o figura de stil si nicio metafora! Asa isi construiesc legitimitatea si obtin sustinerea de care au nevoie. Leadership-ul cere sa asezi scopul comun al echipei deasupra intereselor si a prioritatilor individuale. Leadership inseamna influenta reciproca, iar cuvantul tau nu este batut in piatra! Odata ce au setat directia, scopul comun si valorile comune, o data ce au creat cadrul de lucru, liderii sunt prezenti, sa indrume cand sunt solicitati, dar vorbesc ultimii. Este o invitatie autentica pentru ca fiecare sa poata contribui in siguranta, sa se simta pus in valoare, sa-si simta vocea auzita fara a fi intimidat!

Liderii pun pe primul loc evolutia si bunastarea celor pe care ii conduc, impactul pozitiv in spatiile in care se exprima. Viitorul ne cere servant lideri responsabili pentru comunitatile in care traiesc si cu care interactioneaza, responsabili pentru un nivel inalt de etica in procesele interne de guvernanta, pentru felul in care ei si organizatiile din care fac parte utilizeaza resursele. Impactul pozitiv real al unei organizatii in societate este dat de modestia si de intelepciunea liderilor lor de la toate nivelurile!


“Profit is the applause you get for taking care of your customers and creating a motivating environment for your people.” Ken Blanchard

Din 2004 Human Invest reprezinta in Romania compania Blanchard, companie cu o inalta reputatie globala in domeniul leadership development.


Leadership is everyone’s business!

Am auzit pentru prima data aceste cuvinte spre finalul anilor ’90, spuse apasat si puternic de Tom Peters, care ramane pentru mine chiar si azi una din cele mai credibile voci din domeniu. Euforia si entuziasmul din Romania acelei perioade, varsta pe care o aveam, m-au umplut de exaltare. Credeam naiv atunci ca aceasta mentalitate va veni de la sine in societatea noastra, simplu si firesc – odata inchis capitolul comunist. Nu a fost asa, realitatea a aratat putin altfel, dar aceste cuvinte au construit incet-incet in mine o convingere vie care imi defineste multe din lucrurile pe care le fac acum.

In 1999 a inceput constructia Human Invest. Caramida cu caramida, munca “in transee”, la firul ierbii, unde filozofia si marile aspiratii ale omenirii nu tin de foame. Aproape fiecare picatura de energie si fiecare suma incasata se intorcea in functionarea operationala a firmei, in plata salariilor colegilor si sustinerea cash-flow-ului. Efortul de constructie a companiei ne-a facut sa neglijam si sa uitam lectiile pe care ni le facusem superficial si in graba…

Lectiile neinvatate la timp revin constant la tine pana le accepti! In confuzia anilor 2009 – 2010 mi-a atras atentia un paragraf despre Romania din articolul unui jurnalist american, Peter Frank. A fost un paragraf comun, scris intr-un stil destul de cinic de un jurnalist necunoscut, dar care pe mine m-a pus pe ganduri.

“In graba de a arata la fel ca vecinii lor din Vest, românii au trecut prea repede de la Mobre la Maserati, de la Cico la Campari Orange, de la Marasesti la Parliament Reserve. Zidurile au cazut, usile s-au deschis, banii au dat navala. Dar putini erau pregatiti pentru asta. Cei mai multi au copiat ceea ce au vazut in Vest, nu ceea ce era cu adevarat acolo. Da, România este un orfan, o tara care a crescut fara parinti. A privit la altii pentru a invata cum sa se comporte, ce sa faca, ce sa poarte – pina si in ce culori sa-si picteze vechea casa. Iar acum e inca la virsta adolescentei. Dar tocmai de aceea e vesel aici. Adolescenta e o varsta minunata (atunci cand o privesti, nu cand o traiesti). Si se poate sfarsi cu bine, daca exista mentori adulti si lideri exemplari, care pot pune lucrurile pe directia cea buna si ii pot invata pe tineri cum functioneaza lumea. Mi-e teama ca sunt prea putine astfel de modele astazi, dar sunt sigur ca intr-o zi vor fi mai multi.”

Hmm…!! Dupa 20 de ani de libertate doar atat ne iesise? Doar atat am fost in stare? Sunt un adolescent care are aproape 40 de ani? Cum pot profita mai bine de perioada adolescentei? Care sunt lectiile de baza pe care le ratasem la timpul lor si pe care le pot relua?

Am copiat paragraful cu prima ocazie cand articolul a ajuns in online si l-am folosit frecvent de atunci pentru a initia in cursurile mele conversatii despre rolul leadership-ului fiecaruia din noi in societatea noastra, in propriul proces de maturizare si crestere. Anii au trecut. Nici eu nu mai sunt acelasi care eram cand am citit articolul, tocmai am implinit 51 de ani cand scriu aceste randuri. De atunci am stat de vorba, am intalnit si am reintalnit sute de oameni, cu multe ocupatii si profesii. Medici, manageri in organizatii din nenumarate domenii, arhitecti, specialisti-operatori, antreprenori, directori generali, oameni de vanzari, angajati in institutii publice si ONG-uri. “De ce nu avem lideri mai buni in mediul privat? De ce nu am lideri mai buni in institutiile publice? Cu ce am gresit? De ce sunt asa cum sunt cei care ne sunt lideri?”. Sunt cateva din intrebarile care mi se adreseaza frecvent…

Cred ca aceste intrebari isi au originea in mentalitatea depasita ca leadership-ul este o tema a altora, a celor in pozitii formale de conducere. Majoritatea dintre noi se asteapta ca acestia sa fie singurii responsabili ca prin leadership-ul lor sa ne creasca calitatea vietii si sa ni se imbunatateasca nivelul de trai! Paragraful din articolul de care am vorbit, miile de conversatii despre leadership pe care le am datorita ocupatiei mele, experientele avute in comunitatea Human Invest si cu clientii nostri mi-au intarit convingerea ca leadership-ul trebuie sa fie responsabilitatea fiecaruia dintre noi daca dorim sa contribuim la o lume mai buna, cu comunitati care se bucura de viata, care sunt cu fata la viitor, mai sustenabile, mai primitoare si mai infloritoare.


Filozofia Leadership is Everyone’s Business este inima Human Invest!

 

Competentele de leadership SLII ofera fundatia de baza necesara pentru a creste productivitatea si angajamentul oamenilor

Leadership inseamna asumarea responsabilitatii de a contribui pe deplin in echipele, grupurile, organizatiile in care traim. Leadership-ul este o cale de a descoperi teritorii necunoscute! Preocuparea pentru leadership inseamna preocuparea pentru propria crestere, pentru cunoastere de sine si pentru maturizare! Leadership is everyone’s business este cursul pe care l-as preda constant, zi de zi, pentru a incuraja si sustine disponibilitatea de contributie a fiecaruia dintre noi!

La 25 de ani de Human Invest sunt recunoscator generatiei care a facut munca de pionierat in anii 1999 – 2004, generatiei care a construit numele Human Invest in perioada 2005 – 2012 si celei de-a treia generatie, cea prezenta, care de peste 10 ani intareste reputatia companiei si lucreaza cu dedicare, profesionalism si creativitate pentru a oferi clientilor nostri cel mai bun sprijin de care au nevoie! Multumesc tuturor clientilor nostri pentru increderea de a ne solicita constant sprijinul!

Human Invest a trecut testul timpului si are in continuare spiritul tanar, inovativ si plin de viata!