Leading for Recovery – Revin zilele bune dupa ce te impaci cu ce ai pierdut

Robert Blaga este mereu gata sa intreprinda ceva nou, sa testeze in practica o idee, sa-si largeasca reteaua de parteneri si sa ofere o experienta inedita celor cu care lucreaza. A fondat in 2017 si isi conduce compania Brainiup care, prin tehnologie, se indreapta acum spre dezvoltarea unor aplicatii mobile pentru specialistii din rolurile de learning & development (L&D). L-am invitat sa ne impartaseasca in acest interviu ce impact are criza din acest an asupra echipei sale si cum se adapteaza organizatia pe care o conduce.

Urmaresti cu curiozitate viata organizatiilor si viata din organizatii. Ce eforturi constiente vezi tu ca fac deja unii angajati pentru a incepe sa-si construiasca un ritm mai sanatos de lucru dupa cateva luni de efort intens in foarte multe directii? Ce recomandari ai da celor pe care ii preocupa aceasta tema? 

Cel mai frecvent observ mai degraba o preocupara pentru conservare, ca un marinar care strange panzele, se inchide in cabina si astepta sa treaca furtuna. Nu este chiar strategia strutului, pentru ca oamenii actioneaza cumva, insa prea putini dintre cei cu care am interactionat incearca sa se adapteze cu adevarat la o realitate noua. La noi in companie am inceput foarte devreme, pe la jumatatea lui martie, sa ne adresam o intrebare care sa ne focalizeze atentia catre adaptare si progres, nu catre conservare: cum ne-am comporta, ce proiecte am demara, cum am lucra daca pandemia nu s-ar termina niciodata? Asta ne-a ajutat sa ne uitam la situatie cu mult mai multa curiozitate si ne-a motivat sa crestem, nu doar sa supravietuim.

Felul in care trecem printr-o etapa de recuperare determina viteaza cu care ajungem la prospetimea pe care dorim sa o simtim. Cum recomanzi sa ne comportam in comunitatile noastre in aceasta etapa? Ce convingeri ne-ar ajuta sa adoptam si la ce convingeri ar merita sa renuntam pentru a sustine acest proces?

Cred ca viteza este de fapt cheia. Ca in orice situatie de schimbare impusa, unul dintre mecanismele care a intrat in functiune a fost experienta interna a pierderii. Practic, cu totii am resimtit contextul actual ca pe o pierdere, si am trecut, mai repede sau mai lent, prin etapele asociate cu aceasta.

Provocarea apare in acele cazuri in care perceptia despre pierdere cauzeaza un soi de imobilitate, ca si cum omul nu se poate misca in afara unei stari prin care trece. Fie ca vorbim despre blocaj, depresie, anxietate, fie ca vorbim despre negare sau furie, cu cat stam mai mult in aceste stari, cu atat ramanem mai deconectati de realitate si nu dam ocazia creierului sa isi gaseasca noi repere.

Din cauza asta, atunci cand am anuntat masuri dificile in companie pentru martie-aprilie, m-am asigurat ca nimeni nu are timp sa stea prea mult intr-o stare anume, ca fiecare are ceva de facut, ceva urgent si care nu poate fi amanat. In acelasi timp, am incercat sa ii ajut pe colegii mei, ca si pe mine de altfel, sa vada pierderea ca fiind inevitabila, de nenegociat, la fel cum si recuperarea si iesirea din criza este: inevitabila si de nenegociat. Pur si simplu vom avea din nou zile mai bune, insa intr-o cu totul alta realitate.

Tu in ce etapa esti cu compania ta? Cum te gandesti sa-ti conduci echipa pentru a canaliza cat mai multe din resurse – energie, atentie, competente, timp, bani, etc – catre prioritatile voastre relevante?

Pentru noi pandemia nu a insemnat o reinventare, ci o intoarcere la origini.

Cand am pornit compania, in 2017, viziunea noastra era clara si o comunicam destul de frecvent in anul de inceput. Si catre angajati, si catre clienti. Apoi, undeva pe drum, am inceput sa o pierdem din vedere, sa o comunicam din ce in ce mai rar, sa ne ghidam deciziile si strategia in functie de parametrii care nu aveau nicio legatura cu ea. Iar in Decembrie anul trecut am pivotat masiv catre o zona care era diametral opusa de intentia cu care am fondat compania.

Blocajul economic ne-a dat ocazia sa ne gandim. Incercand sa gasim solutii, ne-am adus aminte de prima zi de existenta a organizatiei si de viziunea cu care am pornit la drum: digitalizarea completa a invatari. Iar azi acea viziune este mai actuala si mai potrivita decat oricand. Asa ca ne-am intors la origini, iar efectele s-au vazut imediat: de la energia cu care echipa a abordat provocarea, la rezultatele care au venit, parca, peste noapte. Inca e devreme sa extragem lectii durabile, dar cred ca una dintre ele va fi asta: in leadership avem nevoie sa ne oprim frecvent si sa ne adresam intrebari despre viziunea cu care am pornit la drum. Ne ghideaza in continuare strategia, deciziile despre unde ducem organizatia? Cred ca avem nevoie de flexibilitate organizationala, insa mai degraba vorbim despre o agilitate a proceselor si a strategiei, nu a destinatiei.

Desi pericolul nu a trecut complet, cum nu trece pentru nicio organizatie de fapt, nu am fost niciodata mai pregatiti sa facem fata unui viitor incert. Nu pentru ca suntem neapart mai destepti, ci pentru ca ne uitam din nou la lucrurile care conteaza.


CURS OPEN, 24-26 iunie: The SLII Experience™ – Virtual Classroom (English)

SLII este cel mai cunoscut model de leadership din lume. La baza acestui model sta dezvoltarea abilitatii unui lider de a diagnostica nevoile unui individ sau a unei echipe. Apoi, in functie de aceasta diagnoza, liderul trebuie sa aleaga stilul de leadership potrivit nevoilor acelei persoane sau echipe. Construite pentru indivizi, echipe sau organizatii, programele situationale Blanchard echipeaza oamenii de la fiecare nivel cu competente de leadership. Noul design al cursului, The SLII Experience™, utilizeaza cele mai inovative tehnici de invatare pentru a asigura o experienta cat mai buna pentru participant.

Va invitam in perioada 24-26 iunie sa participati la un Curs Open The SLII Experience™ – Virtual Classroom, care va fi organizat in limba engleza. Cursul este impartit in 5 sesiuni de cate doua ore fiecare, va fi organizat prin platforma Zoom si este adresat persoanelor care au rol de lider si care doresc sa-si creasca eficienta, managerilor, dar si angajatilor cu potential crescut in a deveni manageri sau lideri. Accesati pagina noastra de evenimente pentru informatii suplimentare despre acest curs open, dar si despre evenimentele noastre viitoare.

DETALII DESPRE CURS OPEN, 24-26 IUNIE: THE SLII EXPERIENCE™ – VIRTUAL CLASSROOM (ENGLISH)