VA MULTUMIM SI IN ACEST AN PENTRU INCREDEREA VOASTRA!
Felicitari pentru reusitele pe care le-ati avut, pentru obstacolele pe care le-ati depasit, a fost un an nemaintalnit! Puteti conta pe noi si va vom fi aproape in 2025 la fel de mult ca si pana acum! Aici, cateva fotografii de la cina noastra de final de an!
Traian Bossenmayer este trainer si supervizor international in Analiza Tranzactionala (TSTA-O), specializat in dezvoltarea liderilor si consultanta organizationala. Director HR intr-o multinationala de gaming, supervizeaza studiourile din Romania si Spania. Este lector la The Berne Institute din Marea Britanie si co-editor al Jurnalului International de Analiza Tranzactionala (TAJ). Pasionat de intelegerea comportamentului uman in organizatii, Traian* este preocupat sa faciliteze schimbari autentice si durabile in echipe, promovand cresterea constienta si echilibrul intre nevoile individuale si cele organizationale.
In contextul economic si social actual, organizatiile trebuie sa se adapteze rapid la schimbari majore. Generatiile, tehnologia si lectiile pandemiei influenteaza profund contractul social dintre angajat si angajator. Articolul analizeaza acesti factori si ofera strategii practice pentru echilibrarea autonomiei individuale cu obiectivele organizationale, prezentand solutii clare pentru viitorul organizatiilor.
Intr-o lume a performantei sportive unde traditia si succesul pe teren domina perceptiile, Diana Pirciu Presedinte al UEFA Academy Alumni Association si Head of Education la Federatia Romana de Fotbal, conduce o transformare profunda. Printr-o abordare educationala inovatoare si axata pe valori, Diana aduce in prim-plan nevoia de leadership autentic, dezvoltare personala si responsabilitate sociala, conturand o noua viziune pentru „institutia fotbalului” in Romania.
Horia Codrean, Senior Consulting Associate Human Invest, este un facilitator experimentat, cu o vasta experienta in lucrul cu echipe multiculturale si in sustinerea dezvoltarii liderilor aflati la inceput de drum. Cu o abordare autentica si o viziune orientata catre coeziunea echipei, Horia a reusit sa descopere acele ingrediente esentiale care contribuie la unitatea si rezilienta grupurilor, indiferent de cultura sau context. In acest articol, Horia impartaseste perspective valoroase despre cum increderea, comunicarea deschisa si chiar jocul pot deveni puncte de sprijin pentru o echipa in vremuri volatile. Totodata, el ofera sfaturi esentiale pentru managerii debutanti si sugereaza cum pot acestia sa-si dezvolte rezilienta intr-o tranzitie profesionala plina de provocari.
Adaptarea la schimbare este cuvantul de ordine in acesti ani! De la nenumarate schimbari minore zilnice pe care (inca) le mai gestionam, la schimbari majore care cer o reconfigurare drastica a planurilor chiar si pe termen scurt, fara a mai vorbi de planurile pe termen termen mediu si lung. Adaptarea la schimbare nu se face usor, ci cere efort suplimentar sustinut: observarea trendurilor, conversatii cu oameni din domenii diferite, efort personal de revizuire si de reincadrare a realitatii curente, intelegerea interdependentelor dintre factori care la prima vedere nu au legatura unul cu altul si multe altele. M-am revazut de curand cu Nora Dobre, Senior People Lead Temenos & Associate Teacher la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca si am profitat sa aflu cateva din perspectivele ei fata de aceasta tema.
Atunci cand vrem sa avem o abordare sistemica in adaptarea la schimbare trebuie sa tinem cont de legaturile intre componentele care alcatuiesc sistemul si cum acestea se pot sustine. Chiar si atunci cand trece printr-o operatie, o interventie chirugicala – procesul de recuperare a pacientului este direct influentat de sanatatea, de vitalitatea “sistemului”. Tinand cont de aceste lucruri, putem fructifica constructiv schimbarile si transformarile prin care trecem, in favoarea noastra si a comunitatilor in care lucram si traim. Adaptarea la schimbare cere cultivarea constanta a unor dimensiuni esentiale. Care sunt insa parghiile cele mai eficiente pe care sa punem accent pentru o eficienta sporita? Ce teme sa alegem daca ar fi sa prioritizam?
Grupul Eberspächer este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori si furnizori de sisteme din industria auto. Companie de familie, grupul Eberspächer dezvolta solutii inovatoare in tehnologia de evacuare, management termic si electronica auto pentru diferite tipuri de vehicule. In vehiculele clasice si in mobilitatea electrica, componentele si sistemele Eberspächer asigura nu doar confort sporit si siguranță mai mare, ci si un mediu mai curat. Pentru utilizarea hidrogenului ca purtator de energie, Eberspächer e un deschizator de drum pentru tehnologii viitoare.
Astazi, leadership-ul trece prin transformari rapide si complexe, iar una dintre intrebarile care apar frecvent este legata de rolul coaching-ului in dezvoltarea liderilor. Este coaching-ul necesar pentru liderii maturi sau poate crea dependenta? Andreea Gheorghita, Senior Consulting Associate Human Invest, Coach PCC, ofera o perspectiva echilibrata asupra acestui subiect, dezvaluind cum se poate atinge un echilibru intre autonomia liderului si sprijinul oferit prin coaching.
Investitia in programe si actiuni de employer branding va fi mereu necesara! Cei mai buni oameni vor fi mereu cautati. Operatori de call center, project manageri, agenti de vanzari sau de achizitie, cei din departamentele financiare, din productie, de marketing sau de HR. Atragerea acestora nu se mai poate face prin seductie sau prin evenimente si actiuni spectaculoase de PR. Nu se mai poate face prin cuvinte mari sau prin promisiuni nerealiste. De ce cred eu ca leadership-ul managerilor este unul din principalii factori care construiesc un brand atractiv de angajator?
Competentele de leadership SLII au devenit un standard in domeniul pregatirii managerilor, atat la nivel mondial, cat si in Romania. Programul original a atras pana acum peste 5.000.000 de beneficiari din intreaga lume si peste 20.000 in Romania, devenind astfel cel mai cunoscut si cel mai utilizat program de deprindere a abordarii situationale in leadership. Care sunt cateva din caracteristicile si componentele programului si de ce este atat de apreciat?
SLII, programul care dezvolta competentele managerilor pentru o abordare situationala in leadership, este cel mai cunoscut si cel mai utilizat din lume, cu peste 5.000.000 de beneficiari pana in prezent! Clientii nostri il folosesc constant si in Romania de 20 de ani deja, din 2004. Companiile care il adopta beneficiaza de un limbaj comun de leadership in organizatie, de un nivel mai mare de angajament si de rezilienta in echipe, au costuri de management si supervizare mai mici, pe masura ce obtin mai usor rezultatele urmarite. Conversatiile abordarii situationale in leadership pe care le deprind managerii cultiva cele trei nevoi psihologice de baza care stau la baza angajamentului si rezilientei oamenilor. Care este fundamentarea stiintifica si cum se pun in practica aceste lucruri?
Rezilienta in organizatii. Intr-o lume caracterizata de vremuri agitate si schimbari rapide, rezilienta a devenit o trasatura indispensabila pentru lideri. Aceasta capacitate de a face fata adversitatilor, de a te adapta si de a iesi intarit din provocari este esentiala pentru succesul pe termen lung al oricarei organizatii. Dar ce inseamna, mai exact, rezilienta in organizatii si cum pot liderii sa inceapa sa o cultive? Citeste un articol scris de Anda Suta, Senior Consulting Asscociate Human Invest, Coach PCC.
Engagement study, Gallup. In raportul Gallup State of The Global Workplace publicat in primavara lui 2024, Romania a fost din nou in fruntea clasamentului in Europa in 2023 la indicatorul “engagement”! Tara noastra a avut un scor in care 36% dintre salariati se declara “engaged” in jobul lor (media globala fiind de 23%, iar in Europa de 13%). In acelasi timp, cele mai performante organizatii din lume s-au bucurat in 2023 de un scor in care 75% din manageri lor si 7 din 10 non-manageri s-au declarat “engaged”! Studiu dupa studiu arata ca leadership-ul managerilor directi contribuie cu 70% la nivelul de “engagement” al salariatilor dintr-o organizatie. De aceea, o intrebare relevanta si pragmatica este: care sunt activitatile de leadership care aduc managerilor insisi mai intai un “engagement” real si sanatos?
Sustenabilitatea a devenit un element important in strategiile moderne. Este nevoie de o schimbare esentiala in modelul de leadership nu doar pentru a ajuta la protejarea mediului, dar ofera si beneficii economice si sociale semnificative pentru companii. Implementarea unei strategii de sustenabilitate bine gandite poate asigura longevitatea si succesul unei organizatii intr-un peisaj economic in continua schimbare. Dar ce inseamna cu adevarat o strategie de sustenabilitate sanatoasa si cum putem sa o implementam eficient in organizatii, din perspectiva lui Codrut Nicolau, Managing Partner Sustain Future?
Team-coaching-ul este de departe prima mea optiune daca ar fi sa aleg dintre toate posibilitatile si mijloacele pe care le-as recomanda pentru a sustine o echipa cheie dintr-o organizatie! Fie ca este vorba de echipe manageriale, functionale sau de proiect, fiecare echipa cheie este in acelasi timp o structura critica a organizatiei. Care sunt cele mai frecvente 4 motive pentru care clientii nostri ne-au solicitat sesiuni de team-coaching in ultimii ani?
Am cunoscut-o pe Elena cu ocazia unui workshop de team-coaching realizat impreuna cu echipa ei manageriala. I-am ascultat cu atentie temele centrale ale brief-ului si ceea ce urmarea. Am pregatit impreuna structura generala, dar am lasat si spatiu pentru temele de interes pentru colegii ei. Cat am lucrat cu Elena in pregatire am simtit o filozofie de viata si de leadership pe care m-as fi bucurat sa i-o ascult si sa i-o cunosc mai bine. Asa a si fost, de-a lungul a catorva conversatii individuale ulterioare care m-au incantat si m-au facut sa o invit pe blogul nostru si sa-i adresez urmatoarele intrebari.
Human Invest Celebreaza 25 de Ani! 25 de ani sunt o viata de om! Cu multe suisuri si coborasuri, cu abisuri intunecate si adanci, cu varfuri luminoase si pline de viata! Human Invest este acum mai mult decat o companie care urmareste sa faca profit. Cum a devenit Servant Leadership fundatia culturii noastre de organizatie in tot acest timp?
Leading without authority – pentru ca asa se numeste programul dezvoltat impreuna cu Amgen – se refera la capacitatea cuiva de a-i conduce pe ceilalti, folosind alte parghii (abilitati, mentalitate, colaborare, valori, etc) decat autoritatea conferita de o pozitie formala de management. Liderii inspirati, fie ca au rol de specialisti sau conduc echipe, sprijina potentialul si amplifica performanta celor cu care lucreaza. Programul, structurat sub forma unei calatorii de invatare, a castigat premiul de excelenta al Brandon Hall Group la categoria “Cel mai bun program unic sau inovator de invatare si dezvoltare”! Un articol adaptat de colega noastra, Alexandra Culicovschi, Senior Consulting Associate & Product Development Manager Human Invest.
Intamplarea face ca la 10 ani de cand Monica Nicolescu, Senior Consulting Associate Human Invest, Coach PCC, s-a alaturat Human Invest a primit si certificarea internationala de Master Trainer pentru programul The SLII Experience™, program care dezvolta competentele managerilor pentru abordarea situationala in leadership. Multi dintre participantii nostri spun ca este un program esential care dezvolta competente de coaching 1:1 pentru manageri, o alta categorie spun ca este poate cea mai profesionista metoda pe care au intalnit-o prin care invata sa devina manageri mai buni pentru cei pe care ii conduc, si nu sunt putini cei care l-au parcurs de mai multe ori si de fiecare data au spus ca au avut ceva nou de invatat. Monica ne spune in acest interviu ce valoare are pentru manageri acest program.
Formata dupa integrarea a doua organizatii, echipa manageriala Zentiva astfel nascuta era in 2022 in cautarea unui partener alaturi de care sa construiasca un program care sa alinieze valorile comune si scopul comun in centrul vietii organizationale de zi cu zi. In plus, sa aduca un limbaj comun de leadership care sa contribuie la o mai buna cooperare si colaborare in nivelul de top management. Descoperiti in acest articol povestea de succes a programului Servant Leadership in Action, cum l-am construit impreuna cu Zentiva: in ce a constat, care au fost ecourile si lectiile cele mai importante ale catorva din participanti.
Iulia Nartea are peste 20 de ani in pozitii executive de top in Romania si in alte tari, iar pe cei mai multi dintre ei i-a petrecut intr-o industrie dintre cele mai complexe, mai dinamice si mai vitale pentru economia globala! Odata cu intoarcerea in tara si-a deschis propria companie de consultanta, Nalia Engineering and Consulting. Ma cunosc cu Iulia Nartea de la inceputul anilor 2000 si o recomand mereu ca un interlocutor extrem de bine pregatit in analizele pe care le face, strategic si curajos in perspectivele pe care le propune. Cu ocazia unui program de leadership de anvergura pe care ni l-a solicitat un client, am intrebat-o pe Iulia cum ar putea top managementul companiei sa castige o sustinere mai puternica de la organizatie pentru transformarile pe care le urmareste.
Codrut Nicolau este fondatorul companiei Sustain Future, care ofera training de ESG, inclusiv cursul Sustainability Strategist. Este, de asemenea, trainer in cadrul programului nostru Executive Leadership Program (ELP). Ma cunosc cu Codrut inca de la inceputul anilor ’90, din anii studentiei. Cu un apetit enorm pentru cunoastere, cu experienta profesionala in banking, are de foarte multi ani un interes mare pentru tot ce inseamna ecosisteme, dezvoltare durabila si sustenabilitate. L-am invitat sa ne povesteasca cum vede el locul pe care Servant Leadership il are in construirea si implementarea unei strategii de sustenabilitate.
Academiile de Leadership raman vedetele! De peste 20 de ani, la finalul sau la inceputul fiecarui an scriu un articol de sinteza privind temele majore de leadership la care am lucrat cu clientii nostri in anul care se termina si fac recomandari pentru anul care urmeaza. Aceste articole au aparut de-a lungul timpului in revistele de profil, pe diverse platforme sau pe blogul nostru. Revista Biz, Revista Cariere, Ziarul Financiar si Business Magazin au fost printre publicatiile care in care am scris cel mai frecvent. Ce a insemnat 2023 pentru noi si ce optiuni de abordare a temei leadership development recomand pentru 2024?
“Fizica Altfel” este unul din cele mai ample si riguroase programe ale unui ONG romanesc care contribuie la imbunatatirea si transformarea sistemului educational romanesc. Programul a fost demarat in 2011 de Centrul de Evaluare si Analize Educationale (CEAE), al carui presedinte este Cristian Hatu (foto). Human Invest este partner al programului din 2013, implinindu-se in acest an 10 ani de colaborare. L-am invitat pe Cristian Hatu sa ne impartaseasca cu aceasta ocazie cum a fost posibil ca o echipa de 5 – 6 persoane sa reuseasca sa porneasca si sa sustina o astfel de miscare in educatie.
Programul “Fizica Altfel“ al Centrului de Evaluare si Analize Educationale (CEAE) este una din cele mai ample si mai longevive initiative non-guvernamentale de transformare din sistemului romanesc educational! Cand a inceput programul in 2011, CEAE a realizat ca e nevoie sa castige mai intai increderea profesorilor in misiunea proiectului si in propria lor capacitate de adaptare. Apoi, sa creeze o comunitate de invatare, sa incurajeze profesorii sa colaboreze mai bine si sa se exprime liber si fara teama de a se simti judecati intre ei. Cum a contribuit Human Invest in cei 10 ani de cand este partener? Un interviu pe care l-am acordat recent CEAE.
Intr-un articol viitor voi trece in revista parghiile de leadership pe care le-ar putea folosi orice organizatie pentru a stimula preocuparea proactiva a angajatilor pentru imbunatatire continua. Pe de alta parte, conform unui sondaj global recent facut de partenerii nostri Blanchard, factorii care inhiba dezvoltarea unui mindset si a unor competente specifice necesare sunt volumul mare de lucru, sprijinul real slab al conducerii superioare pentru imbunatatirea continua, frica de esec si o cultura organizationala cu aversiune la risc. Care sunt modalitatile de baza prin care organizatiile pot dezvolta o cultura a preocuparii proactive a angajatilor pentru imbunatatire continua?
Noutati in leadership. Suntem norocosi ca de 20 de ani avem alaturi de noi compania globala de training in leadership development Blanchard, una din cele cu cea mai inalta reputatie din acest domeniu. Suntem parteneri cu un brand care inoveaza si diversifica constant, construieste programe pentru o multitudine de medii de lucru (avem deja acces la instrumente cu AI si VR pentru participanti). Blanchard este un brand care aduce impreuna oameni diferiti din peste 40 de tari, care invata si lucreaza impreuna! In foto, sunt alaturi de colega noastra Georgeta Bora, Operations Manager si Richard Pound, VP Blanchard Global Indirect Sales. Cu ce noutati ne intoarcem de la intalnirea anuala Blanchard Global Partner Meeting, San Diego, US – Noiembrie 2023?
Pentru a reusi, liderii de succes de rang superior trebuie in primul rand sa inteleaga mai bine cine sunt, sa se cunoasca foarte bine pe ei insisi. Asta inseamna sa-si cultive valorile si sa conduca pentru a sustine scopul comun. In al doilea rand, ei trebuie sa stie cum sa se ridice deasupra circumstantelor si cum sa-i inspire pe altii sa urmareasca scopul comun. Ei trebuie sa stie cum sa-si puna in valoare calitatile si competentele pentru a construi aliante, parteneriate si cooperare in intreaga organizatie.
High Potential Leaders. Optimal Motivation. In discutiile pe care le am cu nenumarate companii din multe domenii despre instruirea si sprijinirea managerilor, tema urmatoare a inceput sa apara parca mai frecvent in ultimul timp: “tot mai putini din angajatii nostri isi doresc pozitii manageriale prin care sa conduca si sa dezvolte oameni si echipe. Care este motivul? Cum putem face mai atractive rolurile de leadership? Cum sa le deschidem apetitul pentru cresterea si dezvoltarea oamenilor si a echipelor, pentru cresterea succesorilor lor sau cresterea unor noi generatii de lideri?”