Esti cat de matur pretinzi ca esti?

 

Sunt acum cu cativa ani peste varsta de 45 si unii ar spune ca generatia din care fac parte ar trebui sa fie la varsta maturitatii. Asa este oare? Maturitatea tine de varsta? Multi ar spune ca da. Este o perspectiva legitima. Dintr-o alta perspectiva, un om ajuns la maturitate poate inseamna ceva putin mai mult decat implinirea unui anumit numar de ani.

Maturitatea este primul lucru la care ma uit cand interactionez cu o persoana, mult inainte sa ma intereseze cat de bine stie sa faca ceva, ce imagine sociala are, cat de inteligent este, etc. Esti cat de matur pretinzi ca esti? Daca te intereseaza sa reflectezi cum ai putea continua sa te maturizezi in 2021, am scris mai jos 7 lucruri care definesc un om matur, asa cum ma uit eu la aceasta tema. Sigur, nu sunt singurele.

Arata ca vrea sa fie un bun partener: nici sa se simta superior, nici sa fie perceput superior.

Arata ca invata continuu, invata de la cei pe care ii conduce, invata de la colegi, de la parteneri si cunoscuti. Invata de la adversari, are curaj sa le zica asta si sa recunoasca public atunci cand considera ca acestia au avut o idee buna. Se uita mai degraba la ce functioneaza, la ce merge, nu cauta nod in papura si nu ataca punctele slabe. Se asaza in primul rand serviciul celorlalti.

Spune sincer “Multumesc!” cand primeste un feedback care nu ii convine, nu intra in defensiva – nu ataca si nu cauta explicatii.

Spune “Uite cu ce cred ca am gresit eu, regret ce am facut, uite cum vreau sa indrept lucrurile!” 

Spune asta in familie, prietenilor, colegilor, chiar si adversarilor. Cei maturi isi asuma reponsabilitatea pentru actiunile lor, au o etica inalta si cultiva constant increderea intre ei si cei din jur. Deschid chiar si sub presiune conversatii dificile, pentru ca prin felul in care le poarta stiu ca vor avea un impact pozitiv la final.

Cei maturi nu simt ca ar avea ceva de pierdut cand recunosc unde au gresit, pe cand cei care nu s-au maturizat inca au o frica intensa de a-si recunoaste greselile.

Nu se compara cu cei din jur

Se bucura sincer de reusitele prietenilor si concurentilor lui. Invidia nu-i mai strange stomacul si a facut pace cu sine. Stie ca fiecare din noi este unic, cu bune si cu rele, cu dezamagiri si reusite, cu viata lui interioara unica invizibila, pentru ca ceea ce vedem cand ne uitam la altii este doar varful unui iceberg.

Nu se simte intimidat si inferior cand aude de succesul altora si nu-si bazeaza stima de sine pe “victoriile” pe care la urmareste cautand sa demonstreza ca are dreptate.

Asculta cu intentia de a se lasa influentat

Oamenii maturi sunt cooperanti, nu se simt nesiguri sa colaboreze si sa se armonizeze cu altii. Daca vrei sa vezi cat de colaborativ si cooperant este cineva, observa felul in care asculta (sau, si mai bine, observa felul in care asculti chiar tu). O face cu garda sus, sa gaseasca punctele slabe unde sa atace, pentru a-si strange noi argumente prin care sa combata, sa dovedeasca ca are dreptate si sa invinga cu punctul lui de vedere? Sau asculta cu curiozitate sincera, suspendand-si temporar propriile convingeri, aratand explicit ca este deschis in a se lasa influentat?

Asculta pentru sine sau asculta sa puna in valoare interlocutorul si povestea pe care o spune?

Cere ajutorul cand se simte depasit intr-o tema cu miza personala

Nimeni nu reuseste de unul singur, iar insingurarea si izolarea intr-un turn de fildes, in propria “bula”, tulbura mintea, aduc furie, ne dezechilibreaza emotional. Oamenii maturi recunosc cand se simt blocati, cand au sentimentul ca “se afunda” mai mult pe masura ce se zbat mai mult.

Au curajul sa ceara ajutorul de la cei pe care candva ii desconsiderau, ii dispretuiau, de la cei fata de care s-au crezut superiori.

Stie ca opiniile si convingerile personale nu sunt adevarul absolut care trebuie sa fie si al tuturor

Cei maturi arata ca au dubii, inteleg valoarea lor in dialogul cu altii si spun sincer asta: “E posibil sa ma insel”, “E posibil sa fie doar perceptia mea”, “Din perspectiva propriilor mele experiente, uite cum ma uit eu la asta.” Punctele de vedere inguste, absolute si transante (de genul: “Eu stiu cum stau cu adevarat lucrurile”, “Realitatea este cea pe care o spun eu”, “Adevarul este cel pe care il spun eu”, nu ii caracterizeaza pe cei maturi).

Cei maturi stiu sa se distanteze de propriile convingeri atunci cand se apropie prea mult de ele si simt ca asta le ingusteaza orizontul, cei care nu s-au maturizat inca nu inteleg si nu sunt constienti de acest lucru.

Are un obicei din a reflecta regulat: cat de coerent se comporta in raport cu valorile pe care si le-a ales?

Reflectia este o competenta definitorie pentru cei care s-au maturizat, iar ritualul de a reflecta la valorile personale este ca si spalatul pe dinti de doua ori pe zi: aduce si mentine igiena mentala si emotionala. Cand reflectezi cu scopul de a-ti imbunatati coerenta si autenticitatea personala vei avea un sentiment mai bun de echilibru emotional si mental, un sentiment mai bun de forta si de satisfactie personala. Daca una din principalele tale 3 – 5 valori personale este, sa spunem, onoarea – aloca-ti 5 min in fiecare zi si reflecteaza la modul in care ti-ai onorat valorile in acea zi. Care sunt comportamentele si actiunile pe care le-ai facut coerent in acea zi cu valorile tale – la munca, in familie sau cu prietenii? Care au fost cele incoerente?

Cui ii poti spune sincer, de exemplu: “Nu te-am ascultat suficient de bine, m-am prefacut de multe ori si ma gandeam la ale mele. Imi pare rau”.

First-time Manager

Maturizarea este o prioritate personala, indiferent de context, indiferent de rol, de pozitie sociala sau de job. Cu cat mai mari provocarile, cu atat mai mult putem profita de ele. Intra in 2021 cu intrebarea “Ce inseamna pentru mine un om matur?” si fa cativa pasi mici in aceasta directie!