Self Leadership: Cum sa muncesti cu sens, sa te simti autonom si sa evoluezi


“Mastering others is strength. Mastering yourself is true power.” – Lao Tzu
O organizatie este puternica cand angajatii se simt autonomi, muncesc cu sens si au abilitatile necesare pentru a progresa profesional. Angajatii se simt autonomi cand stiu cum sa obtina resursele si sprijinul de care au nevoie, fara foarte multa directionare si timp pierdut.


Acum aproximativ 20 de ani cand mi-am inceput cariera profesionala, nu aveam nicio o idee despre ce inseamna Self Leadership. Tot ce stiam in acel moment e ca vreau sa reusesc, iar ceea ce insemna pentru mine la acea vreme sa reusesc, arata cam asa: sa fiu cea mai buna in tot(!) ceea ce fac, sa avansez in cadrul companiei si, evident, sa castig mai multi bani – in aceasta ordine. Trecand peste faptul ca aceste obiective s-au modificat pe parcurs, la unul dintre ele chiar am renuntat destul de repede (obiectivul de a fi cea mai buna in TOT ceea ce fac), ele m-au determinat sa intreprind actiuni care m-au impulsionat sa simt ca evoluez, ca ma dezvolt si ca ajung mai aproape de obiectivele mele.

Desi am inceput procesul de maturizare si de dezvoltare bazandu-ma in principal pe propriile insticte, mi-am dat seama destul de repede ca pentru a ajunge acolo unde imi doresc e nevoie in primul rand sa fac anumite schimbari asupra modului in care gandesc. Inca nu stiam cum si ce trebuie sa gandesc, dar imi dadeam seama ca e nevoie sa schimb ceva. Apoi, am simtit ca e nevoie sa actionez intr-un anumit mod, pentru a-mi indeplini eficient sarcinile, pentru a fi apreciata si luata in calcul pentru o eventuala promovare. Am avut o perioada destul de intensa in care am incercat sa aflu ce trebuie sa fac si cum sa ma comport pentru a reusi.

Toate aceste cautari, incercari si analize au avut ca rezultat gasirea unei surse de inspiratie care pentru mine a devenit foarte valoroasa si care inca ma ajuta in anumite actiuni si procese de business sau personale. Sursa de la care mi-am luat energia si sprijinul pentru a evolua a venit chiar de la persoanele din jurul meu, si mai exact de la persoanele care pareau, din punctul meu de vedere, ca reusesc sa-si atinga obiectivele in mod constant, ca ajung sa obtina ceea ce isi planifica si isi doresc.

Ceea ce am facut a fost sa observ comportamentul lor sa descopar modul in care gandesc si ce abilitati si-au dezvoltat, cu scopul de a ma inspira, pentru a-mi dezvolta si eu aceleasi abilitati spre atingerea obiectivelor mele. Mi-am clarificat si am inteles si mai mult comportamentul acestor “invingatori” (invingatori in fata adversitatilor pe care le intalneau), cand am lucrat pentru o perioada de peste 10 ani in cadrul unei companii de productie TV si am putut studia de aproape transformarea si reusitele unor persoane relativ necunoscute. Poate dintre toate persoanele pe care le-am observat, comportamentul de “invingator” a fost cel mai evident. Mentalitatea si abilitatile pe care acestea le aveau ieseau rapid la suprafata. De fapt, chiar si echipa de productie isi dezvoltase un nou simt in a “depista” cine are cele mai mari sanse de a reusi in acest domeniu, chiar dupa doar cateva cadre filmate.

Ce am retinut eu din aceste observatii si ce am incercat sa aplic in propriul meu proces de maturizare au fost cateva trasaturi specifice pe care cei pe care i-am studiat le aveau in comun. Am inteles in primul rand ca cei pe care ii “studiam” aveau un self-leadership foarte bun: isi cunosteau mai bine valorile personale, aveau o etica inalta, erau colaborativi si stiau cum sa obtina sustinerea si resursele de care aveau nevoie pentru a evolua. Concret, iata cateva aspecte practice care faceau mereu diferenta intre ei si cei care isi risipeau potential personal innascut, risipeau oportunitatile din jurul lor.

  1. Isi asumau responsabilitatea pentru propriul succes, credinta ca ei sunt primii responsabili pentru succesul lor. Ei nu asteptau sa le apara in cale solutiile, oportunitatile si resursele necesare, iar apoi sa le foloseasca. Nu conditionau in mod direct succesul lor profesional sau personal de comportamentul si actiunile managerilor sau ale celor din jur. Ei erau de fapt cei care faceau lucrurile “sa se intample” pentru a-si indeplini responsabilitatile si pentru a ajunge acolo unde isi doresc. Obtineau sprijinul de care aveau nevoie, priveau lucrurile dintr-o perspectiva constructiva, aveau initiativa si nu ramaneau pasivi.
  2. Aveau convingerea ca pot reusi in obiectivele, sarcinile pe care le stabileau sau le primeau. Reuseau sa gaseasca paradigmele prin care sa transforme convingerile care ii puteau limita in actiuni concrete spre atingerea obiectivelor. Gaseau modalitati prin care reuseau sa depaseasca gandurile care ii puteau tine in loc. Rar auzeam pe unul din ei spunand “nu se poate”, “e dificil”, “au mai incercat si altii si nu au reusit”, “nu am ce invata de aici”.
  3. Erau constienti de punctele lor forte. Stiau care sunt calitatile de care se puteau folosi, stiau care sunt sursele lor de putere si cum sa le foloseasca pentru un scop mai mare, nu doar al lor. De asemenea, erau constienti de punctele slabe si gaseau modalitati prin care acestea sa nu ii impiedice in avantul lor – fie apeland la specialisti care ii ajutau in aceste sarcini sau lucrand cu ei insisi pentru a-si imbunatati acele laturi mai putin puternice.
  4. Ii vedeam mereu proactivi – ei erau cei care cereau de la mangerii lor sau de la cei cu care lucrau, resursele de care aveau nevoie, fie ca vorbim de actiuni concrete sau incurajari si suport. Dupa ce isi clarificau nevoile, faceau primul pas, se luptau si obtineau resursele necesare.

Si trebuie sa recunosc, ca desi am inceput acum 20 de ani sa observ comportamentul celor care reusesc, fac si astazi acest lucru in mod constant si am ajuns la concluzia ca in aceasta filozofie, de a invata sa ne conducem pe noi insine spre reusita profesionala si personala, trasaturile enumerate mai sus raman in continuare valabile. Ce a evoluat mult fata de acum 20 de ani este faptul mentalitatea si abilitatile de “self-leadership” au devenit indispensabile si definitorii pentru specialistii fara pozitie manageriala din cadrul companiilor de succes.
Doriti sa aflati mai multe despre Self Leadership? Va invitam sa va inregistrati la evenimentul nostru din 17 martie prin link-ul de mai jos:

Virtual Briefing | Self-Leadership: Cum sa muncesti cu sens, sa te simti autonom si sa evoluezi