Rezilienta in organizatii sau despre cum pot ramane liderii pe linia de plutire in furtuna

Rezilienta in organizatii. Intr-o lume caracterizata de vremuri agitate si schimbari rapide, rezilienta a devenit o trasatura indispensabila pentru lideri. Aceasta capacitate de a face fata adversitatilor, de a te adapta si de a iesi intarit din provocari este esentiala pentru succesul pe termen lung al oricarei organizatii. Dar ce inseamna, mai exact, rezilienta in organizatii si cum pot liderii sa inceapa sa o cultive? Citeste un articol scris de Anda Suta, Senior Consulting Asscociate Human Invest, Coach PCC.


Cum sa incep sa-mi cultiv rezilienta?

Nevoia unei mentalitati pentru rezilienta

Practici de baza pentru rezilienta


Indiferent ce job sau domeniu de activitate ai, industrie sau locatie, incepe cu rezilienta personala

Imagineaza-ti ca esti pe mare, intr-o excursie cu barca si incepe furtuna. Valurile sunt mari, vantul e puternic si apa a ajuns peste punte. Esti usurat fiindca porti o vesta, dar stii ca trebuie sa o umfli


ca sa ramai pe linia de plutire. Practicile si mentalitatea necesare pentru rezilienta sunt similare procesului de a umfla aer in vesta ta de salvare. Trebuie sa iei masuri pentru a ramane pe linia de plutire si sa te antrenezi ca sa-ti cultivi o mentalitate de rezilienta pentru a pastra perspectiva in perioade de incercare. Daca esti impins de un val mare (gandeste-te la o criza), ultimul lucru pe care il doresti este sa intri in panica.

 

E necesar sa cultivi mereu o mentalitate de rezilienta. Ea te va ajuta sa iti pastrezi calmul, sa intelegi cu adevarat ce se intampla si ce trebuie sa faci, sa iti pastrezi perspectiva asupra directiei in care te afli si sa fii ingenios si prompt cand vine vorba de a gasi solutii pentru a ajunge la destinatie.

Daca esti lideri si ai oameni in subordine, scenariul devine si mai critic. Imagineza-ti ca echipa e in apa cu tine. Daca oamenii depind de tine pentru a se mentine pe linia de plutire, vei avea nevoie de aer suplimentar in vesta ta de salvare. Pentru ca si ei poarta veste de salvare va trebui sa te asiguri ca vesta ta e umflata mai intai si apoi sa-i inveti si pe ei mentalitatea si practicile necesare astfel incat sa-si umfle si ei propriile lor veste in cel mai scurt timp.

Cum observam existenta rezilientei in leadership sau unde vrem sa ajungem?

Rezilienta in organizatii si in leadership apare ca un comportament repetat al unui lider de a ramane calm, optimist si proactiv in fata dificultatilor. Aceasta implica nu doar gestionarea propriilor emotii si reactii, ci si inspirarea echipei sa ramana unita si concentrata pe obiective, indiferent de obstacolele intalnite. Rezilienta e o responsabilitate individuala, de a ne cultiva o mentalitate si un set de practici care ne ofera echilibru, o stare mentala si fizica optima si capacitatea de a fi productivi “in” si “dupa” momente sau perioade de stres sau criza.

Melania Spitzer, expertul in rezilienta al partenerilor nostri Blanchard: “Cu cat creste in organizatii nivelul nostru de responsabilitate, cu atat avem datoria de a deveni mai competenti si mai bine echipati pentru rezilienta!”

Motivatia Optima ne aduce semnificatie, sens si rezilienta

Cum sa-ti dezvolti rezilienta in organizatie, ca lider?

  • Cultivarea unei Mentalitati Pozitive: In primul rand, incearca sa vezi aspectele pozitive ale oricarei situatii si invata din esecuri. Nu inseamna sa ignori disfunctionalitatile, mai ales cele in echipa de care esti direct responsabil. Inseamna sa te uiti la ce e bun chiar si in ce nu merge. O atitudine optimista poate influenta semnificativ moralul echipei tale.
  • Dezvoltarea Abilitatilor de Adaptare: Investeste in formare continua si fii deschis la invatare. Capacitatea de a invata si de a te adapta rapid este cruciala pentru a face fata schimbarilor. Odata un pianist de muzica clasica mi-a spus:”Tu crezi ca eu stiu tot ce s-a scris la pian? As avea nevoie de minim 3 vieti, insa ma cultiv mereu, citesc despre ce s-a scris, incerc, sunt curios, invat ce se cere si ce stiu ca s-ar putea cere in viitor.” Daca te cultivi mereu, citesti, te observi, iti pui intrebari, esti curiosi, absorbi din orice resursa de invatare pe care organizatia o ofera, training, coaching, sansele sa te adaptezi la aproape orice fel de situatie, cresc.

Nivelul de rezilienta si de wellbeing este determinat de motivatiile pe care le alegi!

  • Ingrijirea Propriei Sanatati Mentale si Fizice: Stresul poate afecta grav rezilienta. Asigura-te ca ai grija de tine prin exercitii fizice regulate, sport, o alimentatie sanatoasa si practici de relaxare precum hiking, meditatia sau yoga, sau un hobby care te deconecteaza rapid si pe care il faci cu mare placere fara sa simti ca trece timpul. Noi te incurajam chiar sa practiti fitness-ul mental, acele exercitii care iti imbunatatesc si stimuleaza atentia, memoria, concentrarea.
  • Construirea unei Retele Sociale de Suport care sa te ajute: Nu subestima importanta mentorilor, coachi-lor, colegilor si a familiei. O retea sociala solida de suport poate oferi perspective valoroase si ajutor in momentele de criza. In echipa puteti contrui retele care sustin oamenii in perioade de stres, pentru a nu fi doar voi, liderul echipei cel care sustine. Odata un manager mi-a spus: ”sunt psihologul de serviciu fara acte in echipa mea”, eu i-am raspuns: ”dar cum ar fi sa creezi cateva practici preventive si un mediu sigur in care oamenii nu mai e nevoie sa ajunga la psihologul de serviciu? ”.

Blanchard

Building Resilience in Times of Crisis

Citeste mai mult

 

Rezilienta in organizatii si in leadership nu este doar o abilitate de a supravietui crizelor, ci de a prospera in ciuda lor, printr-un antrenament mental, emotional si social zilnic. Intr-o era in care schimbarea este singura constanta, liderii antrenati si rezilienti sunt cei care vor conduce organizatiile spre progres. Investind in dezvoltarea acestei competente, nu doar ca iti vei imbunatati capacitatea de a face fata provocarilor, vei evolua profesional si uman, ii vei inspira si pe cei din echipa echipa ta sa reuseasca si sa aiba satisfactii si in perioade de presiune mare!