Leading for Recovery – Valorile comune sunt o forta reala pentru crestere si aduc satisfactii echipei
Andreea Petrisor este Managing Director foodpanda Romania. Fie ca vrea sa recunoasca sau nu, energia ei este un motor al cresterii organizatiei din ultima perioada, iar prin natura ei optimista a castigat sustinerea celor pe care ii conduce. “Work hard, play hard” sunt cuvintele cu care as caracteriza-o pe Andreea, iar preocuparea pentru munca in echipa isi are radacini in felul in care s-a format ca profesionist. Am invitat-o sa ne povesteasca mai multe despre filozofia ei de leadership si lectiile care o ajuta sa-si conduca echipa intr-un context cu atat de multa incertitudine.
Momentele de presiune si de cotitura prin care trecem ne definesc ca oameni si ca lideri – indiferent de rolul si de pozitia ierarhica intr-o organizatie. Despre care din evenimentele care si-au pus amprenta asupra valorilor tale si asupra filozofiei tale de leadership ne-ai putea povesti? Ce lectii au ramas in tine din acest eveniment si cum le folosesti in aceste vremuri ca sa iti sprijini colegii si organizatia prin leadership-ul tau?
Din experienta mea de pana acum, momentele de presiune sunt extrem de valoroase si trebuie apreciate, chiar daca pe moment ne este mai greu. Aceste perioade si-au lasat de departe cea mai mare amprenta asupra carierei mele si a transformarii intr-un leader care sa poata gestiona nu doar situatiile cand lucrurile se aseaza de la sine, ci mai ales cele care sunt pline de incertitudine si neclare. De exemplu, momentul de cotitura in care ne aflam cu totii in prezent in contextul pandemiei, a fost unul pivotal in dezvoltarea nu doar a mea si a echipei de leadership, ci mai degraba a intregii echipe indiferent de rolul pe care il detine.
Pentru noi a fost o lectie extrem de importanta, sa putem gestiona o situatie de criza in care nu stim in ce directie vor merge lucrurile, dar stim ca rolul nostru este pivotal si ca suntem in prima linie de ajutor si sprijin pentru o industrie in dificultate, sa contribuim la mentinerea economiei si a oportunitatilor de angajare etc. Desi a fost dificil si pentru noi, am ales sa ramanem optimisti, sa ne mobilizam si sa deblocam situatia de incertitudine in care ne aflam. Am ales sa transformam o situatie dificila intr-o oportunitate de dezvoltare, ceea ce s-a si dovedit a fi ulterior. Insa a venit cu multa munca in spate, multa flexibilitate si scenarii potentiale care se schimbau constant in functie de cum evoluau lucrurile astfel incat sa ne putem reinventa constant.
Acum, uitandu-ma in urma si folosind lectiile dobandite in viitor, as zice ca extragem si din acest de presiune cateva lectii standard pe care le vom putea folosi mergand mai departe:
- Stay Focused – nu lasa situatia de incertitudine si lipsa de transparenta sa te blocheze, ci dimpotriva, alege sa o vezi ca pe o oportunitate;
- Stay Flexible – lucrurile se pot schimba foarte des, este important sa iti construiesti niste mecanisme de a fi flexibil si planuri de back-up cat sa te poti reinventa rapid;
- Stay Driven – este nevoie de foarte multa rezilienta si perseverenta, mai ales atunci cand este greu, puterea si rezistenta unui lider motiveaza echipa si tot asa. Puterea se transmite!
- Stay Positive – optimismul se dezvolta cu experienta, iar faptul ca ai depasit cu success si in trecut situatii dificile te ajuta sa capeti incredere in capacitatile tale si ale echipei astfel incat sa poti vedea clar peste norul din fata si sa ai increderea ca il veti depasi
- Become a Team – nu exista nimic mai perfect decat o situatie dificila pentru a testa si a intari o echipa so make the most of it!
Oamenii care ne cresc si care ne sustin de-a lungul vietii – din copilarie si pana la varstele inaintate – ne marcheaza atat perspectivele asupra lumii, cat si felul in care ii conducem pe altii. Cine din jurul tau si-a pus puternic amprenta asupra ta? In ce fel crezi ca ti-a modelat felul in care conduci in perioada asta dificila?
Intr-adevar, de-alungul vietii si in fiecare etapa profesionala am avut personalitati de la care sa invat si sa ma inspir. Din punct de vedere profesional, mentorul meu din anii de consultanta si-a lasat cel mai mult amprenta asupra modului in care vreau sa ma identific ca si lider. Valorile cele mai importante dobandite de la el au fost cele de ambitie, perseverenta, responsabilizare, atentie la detaliu, dar si importanta colaborarii in echipa si a respectului pentru cei cu care interactionezi. Aceste valori se reflecta mai departe in echipa pe care am format-o in ultimii doi ani si in modul care colaboram unii cu ceilalti.
De curand am inceput sa ne identificam valorile si cultura noastra organizationala si am realizat cu mandrie ca, desi suntem foarte diversi si diferiti ca personalitati, hobbies, experiente de viata, avem totusi aceleasi valori comune. O echipa tanara si dinamica, dar ambitioasa si flamanda sa se dezvolte si sa creasca. Ne respectam foarte mult unii pe ceilalti, dar si pe partenerii nostrii si pe stakeholderii cu care interactionam, feedback pe care il primim des si de la ei. Suntem foarte perseverenti si rezilienti si stim ca acolo unde ni se inchide o usa, vom gasi o fereastra. Dar poate cel mai important, avem un grad de responsabilizare foarte mare – suntem o echipa, ne sprijim si ne asumam responsabilitatea pentru fiecare activitate.
Si last but not least, we are having fun! Vrem sa avem o experienta frumoasa, sa colaboram de drag si asta se simte foarte mult!
Vremurile dificile cer rezilienta, colaborare autentica, agilitate. Cum te uiti tu la provocarile pe care le intalnesti incat sa te recuperezi cat mai repede, sa te reincarci cu energie, sa te uiti cu optimism la viitor si sa mergi inainte? Ce te ajuta pe tine sa inaintezi in ciuda adversitatilor prezente in aceste zile?
Mereu am fost considerata o fire foarte pozitiva si optimista, ceea ce, intr-o tara unde mentalitatea este inca in transformare, nu este tot timpul un lucru favorabil. Eu aleg insa sa capitalizez pe aceasta forta a mea de a fi pozitiva, de a vedea provocarile ca pe niste oportunitati si de a impinge bolovanul mai departe. Iar ce ma impinge pe mine este mentalitatea de a accepta ca eu sunt parte din lumea sau viitorul pe care mi-l doresc si daca vreau schimbare atunci este inacceptabil sa renunt. Abordarea asta plus succesele obtinute de-alungul timpului imi dau increderea sa ma uit inainte cu optimism.
Cat despre reincarcat energie, aleg sa fac mereu ceva. Efectiv nu imi place sa ma uit in urma si sa zic “ora aia a fost pierduta”. Fie ca petrec timp in familie, fac sport, citesc, calatoresc, ma vad (chiar si virtual) cu prietenii, invat ceva nou, etc. vreau sa simt mereu ca am ramas cu ceva. Asta nu ma consuma de energie, ci dimpotriva, ma incarca si viata iti ofera mult prea multe oportunitati ca sa nu le iei.