Viorel Panaite: Postura de mentor te sprijina sa inveti sa iti recastigi increderea in oameni si implicit in tine
Articol aparut initial in Revista Cariere
Orice om realist ar trebui sa se astepte ca, de-a lungul vietii sale profesionale, sa intalneasca o provocare care sa-l puna pe tusa. Felul in care iese fiecare din aceasta perioada se descopera pe masura ce viitorul se construieste si i se dezvaluie. Postura de mentor este una din cele mai la-ndemana dintre solutii.
Cand cei de 45 – 50 de ani isi asuma rolul de mentor pentru generatiile mai tinere sau se implica in proiecte cu un scop nobil isi re-descopera relevanta, se re-incarca cu pofta de viata si cu incredere in viitorul lor, iar viata profesionala are multe sanse sa infloreasca.
Fac parte din generatia celor care au acum 44 – 46 de ani. Unii dintre prietenii mei din aceasta generatie lucreaza ca angajati (de la specialist, la CEO), unii sunt antreprenori, altii au profesii liberale. Nu cunosc insa pe niciunul dintre noi care sa nu aiba in acesti ani perioade de dubii in legatura cu relevanta si valoarea lor profesionala. Se intampla insa ca aceasta perioada sa se suprapuna la multi dintre noi si cu momente de cotitura: angajatorul te anunta ca esti prea scump sau supra-calificat pentru rolul pe care il ai si iti ofera un pachet compensatoriu ca sa parasesti compania, colegii tai mai tineri cauta sa-si faca mai puternic vocea auzita in organizatie si iti contesta modul si mijloacele de lucru, antreprenorii trec prin momente dificile cu companiile lor etc. Niciun om realist nu poate avea insa asteptarea ca de-a lungul vietii profesionale sa nu intalneasca o provocare care sa-l puna pe tusa. Felul in care iese fiecare din aceasta perioada se descopera pe masura ce viitorul se construieste si i se dezvaluie. A avea o cale sau o perspectiva prin care sa sustii un scop nobil e vital in acesti ani, iar postura de mentor este una din cele mai la-ndemana dintre solutii.
Intrebarile de tipul „Cum sa scapam de el?” se pot transforma ca prin minune in „Cum sa il punem cat mai bine in valoare?”
Postura de mentor in organizatia in care lucrezi te sprijina sa inveti sa iti recastigi increderea in oameni si implicit in tine, te sprijina sa te reapropii de cei din jur si de tine, sa simti iarasi sentimenul de relevanta si valoare. Atunci cand toate acestea se intampla, cresc exponential sansele ca angajatorul tau sa vada noi valente si noi posibilitati de parteneriat cu tine (si am foarte multe exemple dintre prietenii si cunoscutii mei aici). Doar stand la masa impreuna cu decidentii potriviti poti construi cativa pasi noi si creativi pentru o noua directie a carierei tale. Postura de mentor iti redeschide apetitul pentru a invata lucruri noi de la cei pe care ii sustii, te incita si iti reaprinde curiozitatea pentru ceea ce este nou si specific stilului de munca al colegilor mai tineri, iar deschiderea ta ii face si pe ei sa vada in tine un sprijin real pentru evolutia lor. Mai mult decat atat, cand iti asumi postura de mentor, cei din jur simt ca vrei sa sprijini ceva mai important decat propria persoana, ca nu mai doresti sa fii centrul universului, ca renunti la dorinta de a castiga fiecare disputa de opinii. O astfel de atitudine i-ar putea inspira chiar si pe decidentii cei mai cinici, iar intrebarile lor de tipul „Cum sa scapam de el?” se pot transforma ca prin minune in „Cum sa il punem cat mai bine in valoare?”
Unii angajatori stiu si vor sa-si valorizeze cat mai multi seniori aflati in a doua parte a carierei lor, iar altii nici nu stiu si nici nu vor sa se gandeasca la posibilele beneficii. Oricare ar fi insa situatia, in business actionarii sunt singurii care au legitimitatea sa judece managementul companiei lor in legatura cu politicile companiei fata de angajati.
Citeste tot materialul in Revista Cariere