Sabin Gilceava, Fondator Leverage: Noi credem ca negocierea este o abilitate relevanta pentru orice lider, dar si in viata de zi cu zi

Sabin Gilceava este fondatorul Leverage si are o experienta de peste 30 de ani in vanzari, negociere, training si consultanta. Imbunatatirea claritatii si a empatiei intr-un program de dezvoltare a competentelor de negociere ajuta orice lider sa creeze o echipa solida, bazata pe incredere si rezultate. Despre acest lucru ne vorbeste si Sabin in interviul de astazi.

Care era viziunea ta despre companie atunci cand ai fondat-o? Cui te gandeai sa propui la inceput progame pentru dezvoltarea competentelor de negociere? Cum s-au imbogatit si au evoluat de atunci lucrurile pana in prezent?

La inceput cred ca aveam mai degraba o misiune, decat o viziune: aceea de a ne ajuta clientii sa negocieze mai usor contracte mai profitabile, plecand de la constatarea ca negocierile nu se intampla, esueaza sau nu sunt suficient de satisfacatoare. Principalii vizati erau antreprenorii care aveau de negociat contracte importante fie cu furnizori sau clienti cruciali pentru businessul lor, fie voiau sa intre intr-un proces de M&A sau aliante. Aveau nevoie de cineva care sa vina cu experienta practica dincolo de teorie, sa se fi lovit de multe ori in piata de situatii neasteptate si care sa poata privi lucrurile din diverse perspective, cu un ochi experimentat si detasat emotional.

Ulterior ne-am dat seama ca zona de pregatire este importanta pentru ca zona de consultanta merge mai usor si este mai eficienta daca vorbim aceeasi limba cu clientii nostri. E mai usor sa ii treci initial printr-o serie de experiente pentru a intelege de ce si cum sa negocieze, iar apoi sa mergem cu zona de consiliere in negociere pe situatiile lor specifice. Plecand de aici, am dezvoltat o serie de programe si experiente de negociere complexe, culminand cu GetLeverage in Negotiation si Negotiation Bootcamp, care ofera o perspectiva completa si complexa asupra negocierii, aplicabile nu doar antreprenorilor, dar si echipelor de achizitori sau vanzatori din multinationale.

Viziunea pe care o urmarim si care s-a cristalizat intre timp este de a crea armonie si prosperitate.

Dintre serviciile voastre, care este genul de asistenta sau de program pe care tu il vezi extrem de relevant si l-ai vedea potrivit pentru inca si mai multi si mai diversi beneficiari decat in prezent?

Depinde. Noi credem ca negocierea este o abilitate relevanta in viata de zi cu zi, nu doar in business sau la piata. Fie ca ne dam seama sau nu, negociem la fel cum respiram, de fiecare data cand interactionam cu altcineva. Poate nu ne targuim de fiecare data, dar cu siguranta vrem sa influentam sau sa nu ne lasam manipulati de ceilalti. Vorbim deci de abilitati relevante pentru fiecare dintre noi in cotidian.

Daca ne referim la training, cu siguranta GetLeverage in Negotiation pentru ca ofera o perspectiva completa asupra negocierii atat a ceea ce trebuie sa faci inainte de a intra intr-o negociere, cat si de cum sa il muti pe celalalt mai aproape de ceea ce iti doresti tu, prin miscari creative de pozitie care sa genereze un rezultat perceput de toate partile implicate ca win-win.

Daca ne referim la zona consiliere, probabil ca Negotiation Bootcamp este relevant pentru ca oamenii vin cu propriile situatii de negociere, iar rezultatele sunt foarte palpabile – vorbim de bani ramasi in buzunar, bani care platesc de fapt cursul sau orele de consiliere in negociere.

Cum te-au crescut pe tine anii de cand lucrezi cu aceasta tema? Ce ti-au adus ca individ? Ce ti-au adus ca lider? In ce fel modul in care iti ajuti clientii ti-a adus si tie o viata mai buna?

M-a ajutat sa fiu mai pragmatic si mai tolerant.

Pe de o parte m-a ajutat sa fiu mai pragmatic, sa gandesc pe termen lung: sa definesc ce-mi doresc sa se intample dupa ce bat palma – ceea ce numim noi urmarirea interesului, nu a unei pozitii in negociere. Cred ca asta se reflecta si in modul in care abordez viata in general.

Pe de alta parte m-a ajutat sa fiu mai tolerant; sa nu judec oamenii cu care interactionez. Sa le accept mai usor punctele de vedere, pentru ca vin din niste experiente anterioare prin care ei au trecut, iar eu nu. Nu degeaba se spune ca inainte de a judeca pe cineva, ar trebui sa faci 1000 de pasi in papucii lui.

Intelegand aceste puncte de vedere si nejudecandu-le poti de fapt construi o punte intre doua situatii divergente. Cred ca cele doua lucruri: claritatea si empatia/toleranta sunt abilitati importante pe care orice lider ar trebui sa si le educe in permanenta.

In ce fel mi-a adus mie o viata mai buna? Pe mine ma motiveaza rezultatele. Ma motiveaza sa generez valoare pentru clientii mei si din fericire in negociere valoarea asta este palpabila, iar clientii mei vad ca implicarea mea in proces le aduce banii din care pot sa ma plateasca. Dincolo de bani, care nu vin din buzunarul clientului, pentru mine viata mai buna vine si din satisfactia data de incheierea acordurilor, de rezolvarea creativa a unor divergente si situatii tensionate, care par initial fara rezolvare!

 

OPEN SESSION – EXECUTIVE LEADERSHIP PROGRAM

 

Ionela Moldovan

Training and Development Manager (2011 - prezent) / Orange Romania

"Orange Romania colaboreaza cu Human Invest din anul 2008 in vederea dezvoltarii de competente manageriale si de leadership. lnterventiile de invatare au avut un succes dovedit, acesta din urma nefiind bazat exclusiv pe reactia initiala participantilor, ci si pe impactul in performanta organizatiei, respectiv masura in care cunostintele devin competente care sustin obiective de business. Pentru Orange Romania, Human Invest este mai mult decat un furnizor de training, este un partener dispus sa contribuie cu valoare adaugata inainte, in timpul si dupa interventia de invatare.”

Violeta Cartis

Training Manager / Celestica Romania

“In parteneriat cu Human Invest, Celestica Romania inceput in 2010 un program de dezvoltare a competentelor manageriale adresat managerilor, team leaderilor si specialistilor cu potential de dezvoltare. Recomandam compania Human Invest, deoarece ne este si in prezent un partener de incredere pentru construirea si dezvoltarea de programe de formare profesionala si organizationala."

Radu Perianu

Comercial Director / Synevo Romania & SEE

“Relatia de parteneriat cu Human Invest este construita in timp si am apreciat tot timpul calitatea programelor oferite, cat si abordarea profesionista din timpul sesiunilor. Consideram ca SLII este un program de baza, practic si util in procesele manageriale unu-la-unu.”

Corina Petcu

HR Business Partner / NN

„Apreciem la Human Invest calitatea metodologiei propuse, intelegerea si adaptarea la contextul si nevoile colegilor din program, flexibilitatea, orientarea catre gasirea celor mai bune solutii.”

Viorica Pacurar

Director National de Vanzari / NN

„Pe tot parcursul initiativelor desfasurate impreuna, am apreciat foarte mult relatia de parteneriat si implicarea Human Invest pentru a intelege cat mai bine contextul in care ne gasim noi ca echipa, inainte de fiecare interactiune, asa incat sa plieze programul pe specificul si nevoile noastre.”

Georgiana Dragnea

Human Resources Specialist / WIRTEK

„Leadership Academy a reprezentat o ocazie buna pentru ca multi dintre colegii nostri sa aiba acces la informatii interesante, pe de o parte, iar pe de alta, sa isi consolideze comportamente sau sa isi traseze noi directii in stilul de leadership. Suportul echipei Human Invest, disponibilitatea lor si deschiderea de a adapta cursul pe nevoile noastre au fost foarte importante in aceasta calatorie de invatare.”

Alina Cimpean

Training Manager / Plexus Services Romania

„Human Invest a implementat aceste programe de leadership cu un nivel inalt de profesionalism, fiind mereu orientati catre calitate si impact in procesul de invatare. Cursurile au fost percepute ca fiind foarte utile si practice, participantii apreciind continutul si structura informatiilor. In cadrul acestui parteneriat noi am apreciat experienta trainerilor, calitatea programelor folosite, flexibilitatea si capacitatea de a raspunde nevoilor noastre, cat si buna organizare a sesiunilor.”