Lideri in transformare: de ce Executive Leadership Program este esential in 2023

Mulți lideri își petrec o bună parte din zile în meeting-uri cu alți oameni – și totuși, ei se pot simți, uneori, izolați. Însă Executive Leadership Program, creat de profesioniștii de la Human Invest, oferă o oportunitate de conectare, de învățare și de dezvoltare alături de alte persoane aflate în poziții cheie în companiile lor. 

*Articol publicat pe wearehr.ro.

Amplul program care vine cu o perspectivă proaspătă, la zi, asupra leadership-ului va începe în septembrie 2023. Mai multe despre Open Session, dar și despre Executive Leadership Program, am aflat dintr-o discuție cu Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest.

1. Pe 28 februarie, ați avut primul Open Session pentru Executive Leadership Program, iar pe 6 aprilie va urma un altul. Care au fost 3 dintre cele mai frecvente curiozități ale primilor participanți și cum le-ați răspuns acestora?

Evenimentul din 28 februarie a fost, într-adevăr, unul foarte reușit! Seria de evenimente Open Session are rolul de a construi încă de acum comunitatea programului. De această dată, gazde au fost, alături de mine, alți doi colegi de program: Adela Iepure, Senior Consulting Associate Human Invest, și Marian (Mike) Popa, Managing Partner, Transformative Coaching. I-am invitat mai întâi pe participanți să aibă conversații între ei, să-și reamintească și să împărtășească programele relevante de leadership development prin care trecuseră până în acel moment, iar apoi să ne spună de ce ar dori să participe la programul nostru sau de ce l-ar recomanda altor colegi din organizație. Răspunsurile au fost din cele mai variate. Dacă ar fi să mă gândesc la cele mai frecvente auzite, acestea se referă la deschiderea orizonturilor personale și la maturizare, la schimbul de experiență cu viitori colegi de program, la suportul pe care ar dori să-l primească de la alți lideri din program pentru a conduce mai bine inițiativele și proiectele strategice de care sunt responsabili în organizațiile lor.

                                                                   

2. Ați sesizat anumite similarități între participanții primului Open Session? Fac parte mai mulți din același domeniu sau au funcții similare? Există oare domenii în care liderii au nevoie suplimentară de dezvoltare și de a rămâne la curent cu tendințele?

Au participat lideri din multe domenii: sănătate și pharma, logistică, transporturi și distribuție, IT & Technology, FMCG, construcții, producție. Participanții aveau rolul de directori sau făceau parte din departamentele de HR și se interesau despre program pentru colegii lor, directorii din organizație.

                                                                   

3. Cum se diferențiază Executive Leadership Program de un program clasic de MBA? Ce beneficii suplimentare aduce?

Executive Leadership Program este, așa cum îi spune și numele, un program de leadership development, nu un MBA. Toate modulele programului dezvoltă competențele de leadership ale participanților, pentru a conduce mai bine în roluri strategice. Am ales o astfel de structură pentru că liderii-cheie ai organizațiilor sunt dintre cei care resimt cel mai mult presiunea vremurilor pe care le trăim. Ei sunt cei care au o nevoie reală de susținere în rolurile de conducere pe care le au, astfel încât să reușească să mențină angajamentul, loialitatea, moralul și productivitatea celor din echipă.

Programul îi va ajuta să se încarce cu energie proaspătă și inspirație, îi va ajuta să se bucure mai mult de reușitele lor ca lideri și să obțină o susținere mai mare pentru temele și proiectele strategice de care sunt responsabili. Noi credem că atunci când oamenii învață să conducă în baza valorilor și a scopului, devin mai curajoși și mai îndrăzneți, mai încrezători în sine, mai pregătiți să facă față situațiilor dificile cu care se confruntă, mai pregătiți în a-și susține echipele.

Ne-am propus ca programul să readucă managerilor bucuria de a conduce și de a avea rezultate încă și mai bune prin autenticitate, prin semnificație, încurajându-i să urmărească impactul pozitiv pe care l-ar putea avea în jurul lor – iar acest mod de lucru consolidează eficacitatea organizației lor.

Când liderii-cheie ai unei organizații și succesorii celor din top management învață să îmbogățească proiectele pe care le conduc astfel încât să-i pregătească pe membri să devină lideri adevărați la rândul lor înseamnă că își realizează cu adevărat misiunea principală. În plus, ei devin astfel adevărați ambasadori credibili ai unei culturi organizaționale constructive, atractive, în care oamenii simt că pot crește, se pot dezvolta și își pot pune în valoare calitățile, talentele, și își pot urmări interesele.

                                                                     

4. Ce tipologii de manageri vizează acest program? Există anumite categorii care ar putea beneficia în mod special de pe urma să?

Programul este dedicat liderilor-cheie și celor care sunt în planurile de succesiune pentru persoanele din top managementul organizațiilor. Unii dintre aceștia sunt la vârsta de aproximativ 40 de ani și sunt într-un plan de succesiune pentru un rol superior de leadership în organizație,  după o perioadă mai lungă petrecută într-un rol de director departamental sau regional. Ei caută surse de inspirație și vitalitate pentru a 2-a etapă din viața lor și a leadership-ului lor. Alții, mai tineri, au avut un parcurs accelerat și s-au regăsit destul de repede într-un rol superior de conducere în care trebuie să învețe rapid să armonizeze interese multiple și structuri diverse care se află mereu în mișcare, să învețe să definească temele centrale ale unei organizații, să construiască un scop comun și să crească, la rândul lor, alți lideri.