Viorel Panaite: Societatea ii creeaza pe liderii pe care si-i doreste la conducere. Altfel spus, asa cum ni-i crestem si ii sustinem, asa ii avem

Opinie publicata initial in Revista Cariere.

Smerenia in invatare pare o asociere fericita si fireasca, oricine ar fi construit-o! Asa cum vad eu lucrurile, invatarea autentica se face doar prin smerenie in fata celui care te invata, in fata celor care au experimentat si descoperit inaintea ta, in fata chiar a oportunitatii de invatare care ti se arata – si asta e valabil in orice domeniu!

Unul dintre principalele lucruri care face pe oricine sa aiba succes in medii volatile este felul in care isi construieste increderea in fata celor care il sustin si felul in care invata de la ei. Liderul-erou evolueaza si el in vremurile noastre si reuseste sa influenteze si sa conduca doar cand se vede parte din intreg, nu mai presus de acesta.

Cand liderii simt ca sunt parte a intregului, intampina schimbarile disruptive cu curiozitate, cu optimism si cu speranta, iar atunci cand se asaza cu vanitate mai presus de intreg, simt teama si frica.

Atata timp cat isi construiesc cu constanta increderea fata de oamenii pe care ii conduc si atata vreme cat cauta momente sa invete cu smerenie de la ei, liderii au o sansa in fata schimbarilor disruptive, ii ajuta sa ramana umanisti si relevanti, inovatori si vizionari. Acesti lideri sunt oameni si smeriti si curajosi in acelasi timp. Pe de alta parte, liderii unei societati sunt si produsul acelor societati. Astfel, ei „contin” in mare masura ingredientele societatii care le-a dat mandatul sa o conduca, dar si ingrediente in opozitie (smerit – curajos), complementare, care sa sustina evolutia societatii. Romania are o cultura care incurajeaza si accepta ierarhii si diferente mari de rang si statut, e o societate colectivista (cu o predispozitie mare spre conventionalism si conformism), in care marea majoritate a oamenilor evita incertitudinile si situatiile impredictibile pe cat de mult se poate (lucru care este o frana pentru inovatie si antreprenoriat), o tara in care competitia pentru cine are dreptate si pentru accentuarea punctelor slabe ale celor din jur sunt sporturi nationale practicate minut-de-minut, potrivit acestui studiu Hofstede.

Spuneti voi cum am putea crea contextul potrivit care sa formeze lideri pe cat de curajosi si smeriti ne trebuie? Societatea ii creeaza pe liderii pe care si-i doreste la conducere. Altfel spus, asa cum ni-i crestem si ii sustinem, asa ii avem. E posibil sa ma insel, dar in ciuda faptului ca multi ar putea interpreta ca fiind foarte dificila formarea liderilor de care avem nevoie, conectarea la ritmul global, evolutia noilor generatii, slefuirea si castigarea in intelepciune a celor aflati azi in pozitii de conducere care au avut momente de cotitura in viata, ma fac sa ma uit cu optimism si cu incredere la ce putem oferi societatii noastre”.

Citeste tot articolul in Revista Cariere.