Sondaj Self Leadership: Jumătate din angajați au foarte rar sau aproape niciodată întâlniri directe cu managerii lor pentru a-și discuta progresul profesional
Aproape 50% din angajații români au rar, foarte rar sau aproape niciodată întâlniri unu la unu frecvente cu managerul lor pentru a discuta progresul pe obiectivele lor, potrivit sondajului “Percepțiile despre self-leadership ale angajaților români” realizat de Human Invest și Hipo.ro cu scopul de a oferi perspective actualizate asupra relației manager – subordonat în companiile din România.
Conform sondajului, 40,72% dintre angajații chestionati au declarat că inițiază rar, foarte rar sau aproape niciodată conversații Unu-la-Unu cu managerul lor pentru a-și comunica nevoile sau pentru a-si împărtăși reușitele. Acest comportament se vede mai mult in cazul specialiștilor (50,29%) decat în cel al managerilor (27,80%). Când vine vorba de negocierea obiectivelor, 1 din 4 angajați români negociază rar, foarte rar sau aproape niciodată cu managerul atunci când obiectivul nu pare abordabil sau potrivit. Totuși, persoanele aflate în poziții manageriale tind să își negocieze obiectivele într-o măsură mai mare decât contribuitorii individuali (29% vs. 18%).
“Intâlnirea Unu-la-Unu este probabil procesul esențial de leadership al unui manager. Totuși, inițierea întâlnirilor Unu-la-Unu, pregătirea și conducerea lor sunt în responsabilitatea subordonatului, pentru că scopul lor este de a-i oferi managerului ocazia de a-și susține membrii echipei printr-un stil de leadership potrivit nevoilor acestora. Cred că unul din principalele motive pentru care mulți angajați – manageri sau nu – inițiază rar întâlnirile Unu-la-Unu este pentru că nu li se spune că asta este responsabilitatea lor. Managerii nu au timp, nu vor sau nu știu să le țină, subordonații le inițiază cu dificultate, astfel devin sporadice și puțin relevante în multe companii.”, spune Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest & Blanchard International România.
Totodată, un procent semnificativ de 40,56% dintre angajații intrebati îi spun managerului rar, foarte rar sau aproape niciodată de ce au nevoie pentru a-și reduce nivelul de frustrare. Când vine vorba de experiența și abilitățile necesare locului de muncă, angajații români au rețineri în a-și exprima nevoile. 1 din 4 angajați români recunoaște rar, foarte rar sau aproape niciodată când nu are competența necesară pentru a-și atinge obiectivele. Totodată, 23,81% dintre respondenți au declarat că recunosc rar, foarte rar sau aproape niciodată când nu au destulă experiență pentru a-și atinge obiectivul. Contribuitorii individuali recunosc într-o măsură mai mare acest lucru decât managerii (38,86% vs 22,39% dintre respondenți).
“În echipa Hipo.ro credem că schimbarea jobului nu este întotdeauna cea mai bună opțiune pentru a-ți dezvolta cariera. Uneori oportunitatea cea mai mare ți-o oferă jobul curent, iar puterea de a schimba ce nu îți place stă și la tine ca angajat. Din această perspectivă am găsit studiul despre Self Leadership inițiat de Human Invest ca fiind extrem de relevant și am hotărât să ne alăturăm acestui proiect. Relația cu managerul direct are un impact mare asupra satisfacției pe care ți-o oferă locul de muncă, iar ea poate fi influențată puternic de angajat, nu doar de manager. Comportamentele analizate de acest studiu funcționează ca o hartă pe care o putem folosi pentru a construi un ghid de relație matură cu managerul nostru.”, declară Dragoș Gheban, Managing Partner Catalyst.
Sondajul a fost efectuat în parteneriat cu Hipo.ro, în perioada septembrie-noiembrie 2017, pe un eșantion de 609 angajați, dintre care 72% lucrează în București și restul în provincie. 38% dintre respondenți au între 10 și 20 de ani de experiență pe piața muncii, iar 27% au o vechime de 5-10 ani.
Mai multe detalii găsești aici: Studiu: Self-leadership în România