Leading for Recovery – Port si astazi amprenta educatiei de acasa
Andrei Sulyok este Country Manager Lindab Romania & Ungaria. Ne-am cunoscut la finalul anilor ’90 cand Lindab devenea unul din primii nostri clienti. Imi aduc aminte si acum acea intalnire: Andrei a fost pozitiv, deschis, dar simteam ca evalueaza in liniste detalii ale propunerilor mele de care eu nu imi dadeam seama, ceea ce ma intriga foarte mult. De-a lungul timpului Andrei a construit o echipa si o organizatie in jurul valorilor care il caracterizeaza. L-am invitat sa ne impartaseasca aici cateva din lucrurile care ii definesc filozofia de leadership.
Momentele de presiune si de cotitura prin care trecem ne definesc ca oameni si ca lideri – indiferent de rolul si de pozitia ierarhica intr-o organizatie. Ce eveniment critic si-a pus amprenta asupra valorilor tale si asupra filozofiei tale de leadership? Ce lectii au ramas in tine din acest eveniment si cum le folosesti in aceste vremuri ca sa iti sprijini colegii prin leadership-ul tau?
Nu-mi aduc aminte de un eveniment singular care sa-si fi pus amprenta asupra valorilor mele insa cu siguranta au fost intamplari si situatii din care am invatat si ulterior am pus in practica ceea ce am considerat ca este bun.
De exemplu atunci cand dau feedback negativ unui coleg, o fac intre patru ochi. Invatasem aceasta lectie, a fost insa nevoie de o situatie absolut stanjenitoare la care am asistat, nu doar la scena in sine, dar si la urmarile acestei intamplari de care-mi aduc aminte de fiecare data cand dau feedback negativ. Este o experienta din care am invatat chiar daca mie personal mi-a fost dat rar spre deloc sa am parte de un asemenea tratament.
Asistam de foarte multe ori la discordanta dintre ceea ce spunem si ceea ce facem uitand ca oamenii vor face ceea ce vad nu ceea ce aud astfel ca incerc sa fiu un model prin prisma faptelor si nu prin prisma vorbelor mele. Poate de aceea nu vorbesc prea mult in schimb sunt un bun ascultator.
Odata cu trecerea timpului si ca urmare a interactiunii cu oameni foarte diferiti, fara sa fiu lipsit de modestie, am ajuns sa fiu mai intelept si sa nu judec oamenii prin prisma convingerilor mele cat mai degraba sa-i accept asa cum sunt.
Oamenii care ne cresc si care ne sustin de-a lungul vietii – din copilarie si pana la varstele inaintate – ne marcheaza atat perspectivele asupra lumii, cat si felul in care ii conducem pe altii la randul nostru? Cine din jurul tau si-a pus puternic amprenta asupra ta? In ce fel crezi ca ti-a modelat felul in care conduci in perioada asta?
Bunicul meu din parte mamei a fost un model de cinste si corectitudine pentru mine. Cu toate ca ocupase o pozitie de conducere la “Centrala Minelor” din Baia Mare, cum i se spunea la acea vreme, cu masina Volga si sofer la dipozitie (mare lucru la acea vreme), a trait impreuna cu bunica mea chirias intr-un apartament de bloc cu doua camere la fel ca majoritatea romanilor pe vremea comunismului. Nu s-a folosit de pozitia si influenta pe care o avea la acea vreme pentru a-si construi casa sau pentru a beneficia de avantajele materiale mai putin cuvenite, dar pe care le putea obtine cu usurinta. A fost si a ramas pentru unii un fraier care nu s-a folosit de functia si privilegiile pe care le-a avut, dar pentru mine si nu numai a fost si a ramas un om de cuvant, cinstit si respectat. Nu este asadar o intamplare ca educatia pe care am primit-o de la mama a fost pe aceleasi tipare care si-au pus amprenta asupra mea.
Vremurile dificile cer rezilienta, determinare si colaborare autentica. Cum iti reincadrezi, cum pui tu lumina pe experientele dificile astfel incat sa te recuperezi cat mai repede, sa te reincarci cu energie, sa te uiti cu optimism la viitor si sa mergi inainte? Ce te ajuta pe tine sa inaintezi in ciuda adversitatilor prezente in aceste zile?
Cred ca unul dintre lucrurile importante care ma ajuta enorm sa trec peste momentele dificile este sa dau uitarii aspectele negative si sa pastrez ceea ce este frumos si bun in viata mea. Astfel subconstientul ma ajuta sa fiu si sa raman increzator, pozitiv in gandire, intentii si fapte.