#HI20 | Ioana Marinescu: “Totul in jurul meu (si implicit in mine) este in schimbare, iar acest lucru ma ajuta sa ma dezvolt impreuna cu clientii mei”

La 20 de ani de la infiintarea Human Invest, ne intoarcem cu gandul la inceputuri si la oamenii alaturi de care am construit temelia unei comunitati care, in 2019, este mai vie ca niciodata. Vrem sa aflam provocarile si ambitiile care i-au condus in acesti ani si, totodata, sa conturam impreuna definitii pentru ceea ce va inseamna leadership-ul in viitor.

Pe Ioana o caracterizeaza ambitia de a reusi sa realizeze ceea ce isi propune. Intrezareste posibilitati noi acolo unde altii vad capat de drum, este curajoasa in a provoca limitele cunoscute si indrazneata in a lua initiativa pentru a face ca lucrurile sa se intample. Venirea ei in echipa noastra in urma cu 4 ani de zile a crescut energia pentru rezultatele pe care le urmarim si ne-a facut mai constienti ca impactul pozitiv este un lucru care trebuie sa defineasca tot ceea ce facem.

Ce faceai in urma cu 20 de ani? Ce sperai sa faci peste 20 de ani?
Acum 20 de ani eram inca la liceu si incepeam sa imi pun intrebari despre ce voi face in viitorul mai mult sau mai putin apropiat. Imi amintesc ca pe acea vreme cautam claritatea, imi doream “ sa stiu cu exactitate” ce decizii sa iau… Ironic sau nu, 20 de ani mai tarziu, acum, am doar cativa ani de cand inteleg si accept ca nu exista decizie sau drum perfect, exista totusi cea mai potrivita decizie pe care o pot lua in acel moment. Si cred ca asta este o lectie de leadership pe care avem cu totii nevoia sa o invatam si experimentam.

Imi place sa imi amintesc ca in acea perioada incepeam sa imi definesc valorile personale, incepeam sa imi caut misinea mea in viata si descopeream dialogul ca forma de organizare, de co-creeare si co-management al unui grup informal ierarhizat; nu doar de comunicare. Petreceam ore intregi cu prietenii mei discutand despre pasiuni, visuri, despre scop in viata si identitate, dar si despre planuri comune ale micii noastre comunitati de liceeni. Ce speram sa fac peste 20 de ani? Sa ajung sa am un impact pozitiv in jurul meu, fara a fi definit exact pe atunci ce inseamna acest lucru. Aceasi valoare si misiune o port cu mine si astazi, cu ceva mai multe mijoace la indemana si experienta in spate si cu la fel de mult entuziasm!

Care sunt cele mai memorabile momente alaturi de Human Invest? Ce inseamna pentru tine relatia ta cu Human Invest?
Am multe amintiri frumoase legate de comunitatea Human Invest, precum si de proiectele sub umbrela Human Invest. Pentru mine raman memorabile plecarile catre clienti la rasarit de soare (si acea adrenalina specifica diminetilor foarte matinale), proiectele unde am simtit si observat transformarile organizationale si contributia noastra la acestea, precum si intalnirile la un pahar de vin (sau mai multe) cu colegii din comunitate, schimburile de experienta intre noi, pregatirea unor proiecte sau interventii. Relatia cu Human Invest inseamna pentru mine ocazia perfecta de a fi impreuna cu oameni profesionisti, integri, de la care am ce invata si alaturi de care ma simt bine, iar in acelasi timp de a putea lucra si independent, punandu-mi amprenta personala si fiind in acord cu cine sunt si cu modul in care vreau sa lucrez.

Care e cel mai frumos lucru la rolul pe care il ai acum?
Mi-ar fi dificil sa aleg un singur lucru “cel mai frumos”…. Imi plac mult diversitatea si dinamismul din rolul meu de coach sau facilitator, imi place faptul ca totul in jurul meu (si implicit in mine) este in schimbare, in transformare, iar acest lucru ma ajuta sa ma dezvolt impreuna cu clientii mei. Este fantastic faptul ca pot sa contribui la obiectivele clientilor mei, sa ii asist in atingerea lor si de fiecare data imi dau seama ca a fost o oportunitate si pentru mine si obiectivele mele. Mi se pare grozav ca prin ceea ce fac acum, acompaniez oamenii sa isi creasca performanta si in acelasi timp si starea de bine. Nicio saptamana nu seamana cu alta, nicio zi cu cea dinainte, niciun client cu altul, iar paradoxal, descopar de fiecare data cate lucru avem in comun, cat de similari suntem in unicitatea noastra.

Lista ar putea continua: am sansa sa cunosc o multime de oameni, sa lucrez cu diferite echipe, sa ajut aduc liderii sa implementeze transformare si performanta in “viata organizationala”, sa vad cum oamenii isi folosesc abilitatile cat mai aproape de potentialul lor maxim, sa invat impreuna cu clientii mei… sunt foarte multe lucruri de mentionat.

Ce sfat ti-ai da tie, celei de acum 20 de ani? Dar tie, cea de peste 20 de ani? :)
Mie de acum 20 de ani mi-as spune: Bucura-te de fiecare esec si succes in aceasi masura, amandoua sunt oportunitati de transformare si invatare; fii prezenta in viata ta in fiecare zi, asa cum ii doresti sa fii; nu accepta limitarile altora in visele tale. Mi-ar placea sa fi invatat din timp sa risc, sa accept posibilitatea unor greseli din partea mea si a celor din jurul meu. Ce mi-as spune mie, cea de peste 20 de ani: Fii prezenta in viata ta in fiecare zi, asa cum iti doresti! (imi este foarte bun sfatul acesta si astazi).

Ce provocari de leadership erau acum 20 de ani? Ce provocari de leadership vezi acum?
Cred ca in Romania, acum 20 de ani era o perioada mai degraba de “haiducie” decat de provocari ale leadershipului. Cred ca de la criza economica din 2008-2009 au aparut primele provocari de leadership la noi. Imi amintesc trecerea de la mentalitatea de manager, organizator si coordinator, catre una de lider, transformare atat de necesara in acea perioada de criza, in care oamenii au nevoie de un lider care sa inspire incredere, energie si care sa faciliteze gasirea de solutii si strategii.

Acum vad tot mai multi lideri procupati de dezvoltarea si cresterea talentelor, echipelor si organizatiilor, de cresterea performantei, pastrand in acelasi timp un nivel optim de energie si motivatie. In ultima vreme, in contextul schimbarilor si incertitudinii din piata, intalnesc tot mai multi lideri preocupati sa cultive un scop comun in cadrul organizatiilor lor, sa se adapteze la conditiile unor generatii noi de agajati, unei ere noi – digitalizare, automatizare; sa implementeze moduri de lucru mai flexible, mai agile.

Cred ca, pentru a sintetiza provocarea leaderilor de astazi din Romania – cea mai mare provocare ar fi sa priveasca echipa si organizatia ca un sistem, sistem ce poate creste si ce se poate dezvolta organic, sistem cu valorile si misiunea sa si sa alinieze misiunea sistemului (aici includ si cea legata de performanta, rezultate financiare, pe langa scopul initial) cu cea a oamenilor care fac parte din sistem si cu cea a celorlate sisteme din mediul apropiat. De asemenea, vad o provocare in a simplifica modul de lucru, comunicarea, ierarhia si chiar modul de gandire in organizatii, astfel incat performanta si agilitatea sa fie posibile pentru toti angajatii.


La 20 de ani de Human Invest, discutam despre viitor la o conferinta-eveniment alaturi de lideri vizionari din companii de top din România, keynote speakeri de la partenerii nostri internationali si consultanti locali din echipa noastra. Impreuna vom explora idei indraznete si perspective inovatoare cu privire la moduri de a conduce mai bine si de a conduce diferit oamenii intr-o organizatie. Detalii si inscrieri pe https://humaninvest.ro/next.