Ceea ce te motiveaza te face mai puternic sau mai slab?
Constructiv – o filozofie deschisa si bogata de viata cultivata constient de cei care aleg sa se auto-regleze imbratisand valori si motivatii constructive, sustinand un scop mai mare decat ei insisi. Defensiv – o filozofie limitativa de viata pe care o descoperi dupa ce recunosti fata de tine insuti ca ai obosit prea mult sa traiesti intr-un spirit de supravietuire. Motivatia Optima – o perspectiva prin care ne uitam la ceea ce facem prin prisma valorilor noastre constructive si a unui scop nobil.
Iuliana Stan, Managing Partner Human Synergistics Romania, a facut iarasi o treaba extraordinara oferind cititorilor posibilitatea sa vada inca si mai departe de continuturile unor carti foarte valoroase si de mare succes international. Culegerea de articole pe care a publicat-o in cartea “Constructiv” e de fapt o cheie prin care sa vedem si sa interpretam mai clar lumea care ne inconjoara. Cartea “Constructiv” ne pune astfel la dispozitie printr-o modalitate creativa si familiara limbajul Circumplexului. Circumplexul este instrumentul care ne ajuta sa masuram calitatea convingerilor, calitatea modului nostru de gandire si a tiparelor noastre, ne arata in ce directie ne indreptam si cat de pozitiv este impactul pe care il avem in jur.
In recenzia la “Antifragile” a lui Nassim Nicholas Taleb, Adrian Stanciu ne arata ca sistemele naturale se intaresc pentru ca permit existenta si manifestarea proceselor constructive.
Mihai Moraru, in recenzia facuta cartii “Crucial Conversations” scrise de Kerry Patterson descopera ca structura unei conversatii, asa cum o propun de autorii, are un impact pozitiv datorita dimensiunii ei puternic constructive.
Ileana Amaximoaie, recenzand “Holacracy” a lui Brian Robertson, gaseste ca la baza propunerii autorului privind organizatiile viitorului stau structurile constructive, iar Dan Bruma, recenzand “Peak” a lui Anders Ericsson, sintetizeaza demonstratiile autorului care arata ca doar metodele constructive de exersare aduc si performanta.
Iuliana Stan ne arata in recenzia ei cum cartea “Mindset” a lui Carol Dweck este un adevarat manifest pentru o lume constructiva. “Constructiv” a adunat peste 30 de astfel de articole.
Articolul meu este o recenzie a cartii “Noua Stiinta a Motivarii” a colegei noastre Susan Fowler, Senior Consulting Partner la Ken Blanchard Companies US. Aparuta in Romania la editura Publica, lucrarea popularizeaza simplu si practic cea mai moderna paradigma despre motivatie numita “Self-Determination Theory” ai carei autori sunt Edward Deci si Richard Ryan. In acest articol va invit sa descoperiti cum ne motiveaza felurile diferite de a privi ceea ce facem. In plus, gasiti prezentarea pe scurt a procesului prin care puteti sa schimbati aceste perspective atunci cand considerati necesar – asa cum schimbam si vitezele atunci cand conducem o masina, cand simtim ca o alta viteza ar fi mai adecvata si s-ar potrivi mai bine conditiilor de trafic.
“Motivatiile pe care le avem difera intre ele prin calitatea lor. Unele lucruri care ii misca pe oameni cresc calitatea vietii, aduc mai multa creativitate, prospetime, vitalitate – altele, dimpotriva, erodeaza aceste lucruri. Motivatia care isi are sursa in valori constructive si intr-un scop nobil este diferita de cea care isi are radacinile in ego, putere, imagine de superioritate, statut, privilegii, recompense materiale. Motivatia de a concura pentru progresul personal (unde scorul serveste ca feedback pentru felul in care crestem, in care invatam si actionam) este diferita de motivatia de a concura pentru a impresiona, pentru a castiga o imagine mai buna sau pentru recompensele promise”, ne spune colega noastra si autoarea cartii. Perspectivele sub-optime ne fac sa traim defensiv, intr-un sentiment de supravietuire, gandirea constructiva ne activeaza Motivatia Optima, ne aduce satisfactii reale si mature.
Prin recenzia mea am vrut sa sustin misiunea cartii “Constructiv” ingrijite de Iuliana: de a promova sanatatea si bunul simt in comunitatile si organizatiile in care traim. Pentru asta, trebuie mai intai sa stim ca valorile constructive determina motivatii de calitate superioara si comportamente care ne sustin evolutia, iar valorile defensive determina motivatii de calitate inferioara si comportamente care ne limiteaza evolutia. Circumplexul ne ajuta sa masuram cat de constructivi suntem prin felul in care gandim si ne comportam. Programul Motivatia Optima ii ajuta pe oameni sa invete sa fie mai constructivi si in gandire si in comportament daca isi doresc acest lucru.
“Multi manageri sunt deconectati de emotiile si sentimentele pe care ei le traiesc la locul de munca, le ignora pana cand ajung sa nu le mai simta. Asta nu inseamna ca ele inceteaza sa mai existe si, paradoxal, cu cat le ignoram mai mult, cu atat mai mult vor ajunge sa ne limiteze doar la tiparele disfunctionale de comportament. Daca vrei sa stapanesti propriul proces de auto-reglare – si sa-i ajuti si pe altii sa-l stapaneasca pe al lor – trebuie sa deprinzi reflectia: sa recunosti, sa simti emotiile si sentimentele, sa-ti identifici si sa-ti accepti propriile emotii”, ne recomanda Susan Fowler.
Cartea “Constructiv” este o colectie de recenzii a unor carti in care autorii recenziilor ne ajuta sa citim cartile diferit, prin limbajul Circumplexului. Iuliana Stan are meritul ca a venit cu ideea acestei colectii si a depus un efort imens de coordonare prin care ne-a sustinut si ne-a indrumat pe cei care am raspuns invitatiei ei de a contribui. Cei care au contribuit au meritul de a fi facut un efort in a traduce intr-o alta limba, limba Circumplexului, carti foarte apreciate. Primul tiraj din “Constructiv” s-a terminat si autoarea are deja pregatit un stoc nou: ce alta satisfactie mai buna am putea avea cu totii!
Cartea “Constructiv” costa 30 RON si va invitam sa o comandati la Human Synergistics Romania, la adresa de email info@humansynergistics.ro.