Viorel Panaite, despre criza varstei mijlocii: Intru in antreprenoriat, schimb jobul, compania sau raman unde sunt?

 

Tema crizei varstei mijlocii este prea putin dezbatuta public la noi in tara, desi este una foarte bogata, plina de efervescenta.

Articol aparut in BusinessMagazin.ro

Desi in spatiul public se vorbeste prea putin, aud in jurul meu, in conversatii private, cu prieteni din aceeasi generatie cu mine (fac parte din generatia 45 plus, Generatia X) foarte multe povesti prin care noi trecem acum: unii renunta brusc, din propria initiativa, la un job de CEO pentru a intra in antreprenoriat, gandind „acum sau niciodata”, altii primesc o notificare neasteptata ca nu li se mai prelungeste contractul de executiv sau sunt prea scumpi pentru rolul pe care il au si trebuie sa preia responsabilitati suplimentare pentru a-si putea pastra rolul. Aud cum unii care sunt antreprenori se despart de asociatii lor pentru a o lua pe cai separate, cum unii se intorc acasa din roluri de expatriati pentru a trai mai aproape de parinti şi de restul familiei din tara”.

Plecarea intr-o tara straina devine nenegociabila daca vrei sa continui in acea organizatie, la fel si invitatia de a deveni partener intr-o firma mare de consultanta, cu tot efortul suplimentar pe care il cere aceasta invitatie.

De la caz la caz, cred ca asteptarile si nivelul de energie difera in functie de planurile pe care ti le faci pentru «a doua parte». Cei care nu iau in considerare sau nu stiu ca acesta este un moment cu mult potential devin blazati, cinici si cauta sa se agate cu orice pret de statutul si statu-quo-ul in care au investit atat de multi ani. Asteptarile acestora sunt mai degraba de tipul: vreau mai mult confort si mai multi bani pentru loialitatea pe care am aratat-o. Cei care simt si recunosc ca sunt in plina criza a varstei mijlocii invata sa se adune, invata sa se mobilizeze si invata cum sa-si construiasca a doua parte a vietii profesionale. Asteptarile lor sunt de tipul: simt ca am un potential mai mare decat credeam, intrevad noi orizonturi, uite cum as vrea sa contribui.

Unora le este greu sa conduca tineri, altora le este greu sa se lase condusi de tineri, unora le este greu sa-si gaseasca proiecte sau joburi similare cu ceea ce erau obisnuiti sa faca, altora le este greu sa lucreze in proiecte intra sau antreprenoriale. (…) Cred ca principala dificultate pe care o intampina cei care se afla la criza varstei mijlocii este renuntarea la asteptarile pe care si le-au construit de-a lungul timpului pentru a face loc unor ambitii diferite si unui mod diferit de a munci si trai.

Unii simt, intuiesc, dar nu fac nimic, nu au curaj sa faca ceva diferit. Altii nici nu simt, nici nu intuiesc ca e timpul sa faca ceva diferit si raman blocati in indecizie mult timp, momentul de criza trece si foarte greu vor mai regasi o ocazie atat de bogata in emotii care sa le aducă si creativitatea necesara construirii «celei de-a doua curbe», asa cum o numeste filosoful si autorul multor carti de leadership si dezvoltare organizationala Charles Handy.

Citeste tot materialul in Business Magazin