Interviu cu Gijsbert Huijink, co-fondatorul primei cooperative de energie regenerabila din Romania: “Ma motiveaza bucuria de a lucra impreuna cu alti oameni pentru un scop pozitiv”

Un interviu realizat de Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest

L-am cunoscut pe Gijsbert Huijink la finalul anilor ’90 cand Human Invest era in etapa de start-up si ofeream programe de training pentru compania sa din Romania, Quadra. M-au inspirat si captivat determinarea, spiritul antreprenorial si pragmatismul pe care le-am vazut la Gijsbert pe masura ce isi dezvolta firma in acei ani. Aceleasi lucruri le vad si acum la el, in cadrul unui proiect cel putin la fel de ambitios: construirea primei cooperative din Romania in domeniul energiei verzi, regenerabile: Cooperativa de energie. Am vrut sa aflu mai multe despre aceast proiect in care este membru fondator si mentor, in interviul urmator.

Esti fondatorul unei companii in domeniul energiei verzi, regenerabile, in Spania, pe care ai ales sa o dezvolti dupa modelul de guvernanta si organizare de tip cooperativa. Acum, esti mentorul unei initiative similare in Romania. De ce ai ales in Spania modelul cooperativei?

Am ales intentionat un model de organizare de tip cooperativa. Pe langa ceea ce vrem sa facem in domeniul energiei regenerabile, vrem sa cream o forta sociala non-politica in favoarea energiei regenerabile si un sistem economic care sa lucreze intr-o masura mai mare decat pana acum pentru beneficiari, cu un impact maxim.

Initiativa trebuie vazuta in contextul momentului in care am inceput-o, in 2010, in mijlocul crizei economice din Spania, cand rata somajului depasea 20%, iar cea in randul tinerilor era aproape dubla. Ne devenise atunci clar tuturor ca tara si economia ei erau conduse de o “elita” relativ restransa si ca cetateanul de rand era bun doar pentru a fi stors de bani si sa se lase usor manipulat. Toate acestea, combinate cu o puternica traditie a cooperativelor in Catalunya, au facut atractiv pentru multi oameni acest model non-profit, dedicat 100% energiei regenerabile. Si nu doar in Catalunya, ci si in restul Spaniei.

Som Energia are acum 60.000 de membri, doua treimi locuiesc in Catalunya, iar restul peste tot in Spania. Acesti membri sunt atat participanti activi in schimbarile din domeniul energiei, cat si investitori – deoarece capacitatile de productie pentru energia solara, hidro si biogas care sunt in proprietatea cooperativei au fost finantate de catre ei insisi.

De ce acest model de organizare tip cooperativa ar putea fi eficient si pentru Romania?

Nu as folosi termenul eficient. Societatea romaneasca are multe diferente clare fata de cea spaniola. Scopul nostru este sa construim o comunitate. Cand te uiti la problema globala a schimbarilor climatice ea este atat de vasta incat deseori nu stii de unde sa incepi sa faci ceva. Aceasta cooperativa ar putea fi unul din mijloacele prin care poti utiliza energie regenerabila, prin care sa primesti sfaturile si ajutorul de care ai nevoie ca sa poti instala panouri solare pe casa, prin care poti investi impreuna cu altii in unitati de productie, e un loc de sprijin reciproc pentru a reduce consumul de energie. Toate acestea in contextul unei organizatii care exista pentru a sustine si a facilita aceste lucruri, nu pentru a face profit. In ultimii ani am vorbit frecvent cu Victor Iancu sa punem pe picioare in Romania ceva similar cu ceea ce am construit in Spania si el este cel care coordoneaza acum aceasta initiativa.

Cunosti bine Romania inca din anii ’90: care sunt caracteristicile pozitive pe care le vezi la romani?

Asa este, am locuit in Romania in perioada 1993 – 2005 si am apreciat mereu deschiderea si prietenia cu care am fost primit ca imigrant strain. Am vazut mereu la romani ambitie de a invata, ca sunt dispusi sa munceasca din greu si ca sunt foarte intreprinzatori.

Ce calitati am putea sa ne punem si mai bine in valoare ca popor?

Multi dintre noi suntem constienti ca felul in care a fost condusa tara in ultimii 30 de ani este unul dezamagitor si foarte slab. Inca de cand am venit in Romania asta a fost una din cele mai mari frustari ale mele si ma intrebam: “Cum este oare posibil ca romanii sa accepte asa de usor sa fie furati si storsi de catre propria lor adiministratie, de catre propriul lor guvern?”

Pentru mine este un semn foarte pozitiv sa vad ca multi romani arata acum ca nu mai accepta stilul asta de conducere, iesind in strazi si demonstrand impotriva coruptiei. Sunt convins ca unii dintre ei vor avea roluri active in politica, si facand asta, vor oferi noi alternative la urna de vot. Va incepe astfel o munca reala de curatire care va transforma efectiv felul in care erau facute pana acum lucrurile in Romania.

Dupa trei decenii de capitalism salbatic, cred ca Romania este pregatita sa exploreze un nou tip de initiativa in domeniul energiei.

Dupa ce principii de leadership va propuneti sa va ghidati in cadrul cooperativei?

Imi doresc mult ca acest proiect sa functioneze si sa-l vad pornind la drum. Dupa trei decenii de capitalism salbatic, cred ca Romania este pregatita sa exploreze un nou tip de initiativa in domeniul energiei, domeniu care este dominat acum de mari oligopoluri (companii foste ale statului). Eu ma voi implica in acest proiect atat timp cat simt ca pot avea o contributie pozitiva.

Cum va fi condusa cooperativa?

Cooperativa de Energie din Romania a luat fiinta prin implicarea a 15 fondatori. Dintre ei am ales un board de 5 persoane care vor asigura managementul operational zilnic al cooperativei. Cu totii ne implicam voluntar. Impreuna pregatim lansarea cooperativei pentru octombrie 2019. Proiectul va fi operational in prima parte a anului viitor. Oricine poate deveni membru cu un vot in adunarea generala care are loc o data pe an. Vom înființa astfel prima cooperativă din domeniul energetic, vom fi primii care vom oferi energie 100% regenerabilă și, probabil cel mai important lucru, Cooperativa de Energie va fi instrumentul pentru descentralizare și pentru implicarea cetățenilor în vânzarea și producția de energie regenerabilă.

Ce lectii ai din experienta lansarii si conducerii cooperativei in Spania? Dar din alte tari?

Am invatat ca este important sa ne concentram doar pe cateva obiective clare, realiste si practice, sa ne asiguram ca le atingem, astfel incat primii membrii, cei mai entuziasti dintre sustinatori, sa fie mandri si sa aiba incredere in proiectul lor. Odata ce facem bine primii pasi, membrii se vor simti mai atasati de proiect si il vor promova la cei apropiati, catre rudele si prietenii lor. In Spania, acest lucru ne-a asigurat o crestere continua fara a investi in publicitatea traditionala: avem 100 – 300 de noi membri in fiecare saptamana.

Am mai invatat ca a conduce o mica cooperativa cu cateva mii de membrii este foarte diferit fata de conduce una mare, precum Som Energia, cu o cifra de afaceri prognozata pentru 2019 de 65 milioane Eur, 80 angajati, un board de 9 persoane si 50 de grupuri locale active in intreaga Spanie. Imi place foarte mult etapa de “start-up”, dar trebuie sa recunosc ca nu am rabdarea necesara de a conduce o organizatie atat de mare. Este motivul pentru care am renuntat la rolul meu anul trecut.

Energia solara sau cea eoliana este deja mai ieftina decat cea din combustibili fosili si cea nucleara. Depinde de noi sa folosim aceste tehnologii, astfel incat tehnologiile din generatiile viitoare vor fi chiar mai bune si mai ieftine.

Care e motivatia ta pentru acest proiect?

Este aceeasi pentru care m-a facut sa investesc in proiecte solare in Cambodia, Tanzania, Kenia si in multe alte tari. Este de stiut ca avem acum la dispozitie tehnologiile necesare pentru a folosi energie din surse alternative, aceste tehnologii exista. Deja, energia solara si cea eoliana este mai ieftina decat cea din combustibili fosili si cea nucleara. Este la alegerea noastra si depinde de noi sa folosim aceste tehnologii, sa sustinem si sa le promovam, sa facem astfel incat sa fie adoptate de societate. Astfel, tehnologiile din generatiile viitoare vor fi chiar mai bune si mai ieftine.

Mergand impreuna si cu altii in directia asta in cadrul unei cooperative ai pur si simplu o satisfactie mai mare. Bucuria de a lucra impreuna pentru un scop pozitiv, celebrarea impreuna a reusitelor de-a lungul drumului, simtindu-te parte a unei comunitati de oameni care gandesc ca tine – toate acestea sunt un bonus in plus!