#HI20 | Rares Manolescu: “Misiunea mea este sa ajut oamenii care vor sa isi gaseasca echilibrul si motivatia optima in ceea ce fac”

La 20 de ani de la infiintarea Human Invest, ne intoarcem cu gandul la inceputuri si la oamenii alaturi de care am construit temelia unei comunitati care, in 2019, este mai vie ca niciodata. Vrem sa aflam provocarile si ambitiile care i-au condus in acesti ani si, totodata, sa conturam impreuna definitii pentru ceea ce va inseamna leadership-ul in viitor.

Rares este de peste 15 ani un reprezentant de marca al echipei noastre. Adevarat ambasador al brandului Human Invest, este printre cei care contribuie major la buna reputatia de care ne bucuram azi. Rares este mereu in prima linie a proiectelor locale speciale, a proiectelor internationale si ne reprezinta in echipa globala de Master Trainers a partenerilor nostri Ken Blanchard Companies (KBC) – parteneriat pe care l-a pus pe picioare in 2004 si l-a condus timp de 10 ani.

Ce faceai in urma cu 20 de ani? Iti aduci aminte care era cea mai mare provocare a ta atunci?
1999 a fost pentru mine unul dintre anii de cotitura. A fost un an in care am trecut de la extaz la agonie (in ordinea asta). Eram pe atunci trainer national si aveam in responsabilitate sa tin cursuri pentru peste 700 de agenti de vanzari si merchandiseri. Eram pe val, calatoream in tara si practic a fost perioada in care am cunoscut Romania reala la pas. Tineam cursuri si faceam vizite de piata in Transilvania, Moldova si Banat si asta a fost pentru mine o fereastra care m-a ajutat sa ies din bula idealismului si sa vad cum arata realitatea.

Apoi a urmat finalul de an si moartea subita a tatalui meu, moment care mi-a intors pe dos lumea in care traiam. M-am maturizat accelerat fara sa vreau si am preluat rolul de “cap de familie”, cu focusul sa am grija de mama si de fratele meu. Am decis sa plec la Bucuresti, sa imi gasesc o continuare a profesiei acolo, in Capitala, cu sperante si cu incapatanare.

In 2000 am ajuns sa ma intalnesc cu Viorel si ulterior cu Richard, cei doi fondatori ai Human Invest, sa vorbim despre o posibila colaborare. Richard mi-a spus atunci ca Human Invest e abia la inceput, ca sunt doar el cu Viorel si sa ne reauzim peste… cativa ani. Trei ani mai tarziu am reluat legatura.

Unde te vedeai, cand te gandeai la viitor? Ce sperai sa faci peste 20 de ani?
La momentul acela imi redefineam viitorul. Totul se prabusise ca proiect personal si profesional in acel final de an 1999 si am luat-o de la capat. Singurul lucru care ma tinea in priza era dorinta mea de a practica meseria de trainer si de a face bani pentru a-mi sustine familia.

Singurul meu focus era sa nu ma las, sa nu cedez durerii. Am ales sa traiesc cu durerea pierderii tatalui meu si cu ambitia de a nu renunta si de a-i fi exemplu fratelui meu si de a fi sprijin psihic pentru mama. Cred ca aceea a fost perioada cand unul dintre principiile mele de viata (sa nu renunti niciodata) mi s-a cristalizat puternic.

Nu aveam un viitor clar definit despre ce voiam sa fac in 20 de ani, asa cum scrie frumos in carti ca trebuie sa faci. Imi era clar ca vreau sa reusesc, sa ajung un nume in domeniul trainingului si sa fiu apreciat si recompensat pentru asta.

Care sunt cele mai memorabile momente alaturi de Human Invest? 
Pentru mine, primul moment memorabil este aducerea licentei Blanchard in Romania si munca de lansare a acestui business. Tin minte si acum momentul in care am spus “Eu vreau” la intrebarea lui Richard: “Cine vrea sa coordoneze business line-ul Blanchard?”. Toti anii de invatare, de greseli, de experimente, de succese au fost extraordinari. Am invatat foarte mult.

Al doilea moment a fost de fapt o perioada in care am construit echipa, anii 2005-2008. Mi se pare ca a fost una dintre cele mai frumoase si recompensante perioade, unde spiritul Human Invest a inceput sa se cristalizeze. A fost o perioada efervescenta, de construit, de experimentat, de frustrari si de satisfactii. Atunci ne-am marit echipa, am redesenat procesele, am adus licente noi, am invatat cum sa facem lucrurile altfel (sa facem saltul de la artizanat la mini-fabrica).

Criza din 2009 a fost un al treilea moment memorabil pentru ca mi-a adus primele fire de par alb, de la stresul perioadei respective. A fost un moment in care am reinvatat cum e sa te aduni si sa intri in modul de supravietuire. A insemnat pentru mine si momentul greu de a-i anunta pe colegii mei traineri ca nu ii vom mai plati cu salariu, ci ii facem colaboratori. Business-ul cadea in jurul nostru, unii dintre noi am muncit fara a fi platiti o perioada, insa cel mai greu mi-a fost sa dau vestea echipei.

Ultimul moment memorabil pentru mine a fost predarea managementului business-ului Blanchard si renuntarea la orice rol managerial in Human Invest. Simteam cumva ca predau un copil pe care l-am crescut in primii ani si ca il incredintez pentru etapa urmatoare, ca si cum ar fi mers la “gradinita”. Iar acum e pe maini bune sa mearga la “scoala”.

Care e cel mai frumos lucru la rolul pe care il ai acum?
Flexibilitatea de a crea, de a ma “misca” in business-ul in care sunt si de a-mi indeplini misiunea profesionala: sa ajut oamenii care vor sa isi gaseasca echilibrul si motivatia optima in ceea ce fac. Prin fiecare curs tinut, cu fiecare client sau echipa de coaching cu care lucrez sau prin fiecare proiect desenat cu clientii, mai pun cate o caramida la ce fac in Romania. Acelasi lucru e valabil si cu proiectele internationale din reteaua Blanchard: construiesc in fiecare zi.

Ce sfat ti-ai da tie, celui de acum 20 de ani? Dar tie, cel de peste 20 de ani? 
Celui de acum 20 de ani, primul sfat pe care mi l-as da e sa nu ingrop durerea in mine atat de mult. Sa vorbesc despre asta, sa o recunosc si sa o aduc in conversatie cu persoanele importante. Sa zambesc fricii si temerilor pentru ca nu trebuie sa trag tare ca sa fiu omul perfect. Sunt perfect in imperfectiunea mea si nu trebuie sa bifez nimic si pentru nimeni. Sa fiu bland cu mine. Celui de peste 20 de ani i-as da urmatoarele intrebari la care sa mediteze: ai reusit in 20 de ani sa te tii de misiunea ta? Ai reusit sa fii tu insuti un model si exemplu al lucrurilor pe care le impartasesti altora? Ai reusit sa contribui la dezvoltarea omenirii cu ceva? Ai reusit sa ai o viata aliniata cu valorile tale? Atat. Restul sunt amanunte…

Ce provocari de leadership erau acum 20 de ani? Ce provocari de leadership vezi acum?
Dau filmul inapoi si imi aduc aminte ca acum 20 de ani era un fel de “haiducie”. Anul de gratie 1999, trecusera 10 ani de la asa-zisa revolutie si lumea in jurul meu era pusa pe construit, pe demonstrat, pe ambitii (uneori infantile), pe acumulat.
Leadershipul era inca la un nivel primitiv, de tip semi-feudal, in care unii manageri nu isi respectau angajatii si presiunea era pe rezultate. Sa muncesti mult, sa muncesti in weekend, sa nu ai viata personala parea normal.

20 de ani mai tarziu, provocarile sunt altele. Acum RE-construim. Acum suntem in pragul unei incetiniri economice (sau crize) si vad cum liderii din jurul meu cauta sa se adapteze. Unii cu disperare, altii relaxati (pentru ca s-au antrenat, s-au educat). Criza fortei de munca e evidenta si asta pune presiune, oamenii nu mai accepta orice si oricum la locul de munca.

Presiunea financiara isi spune cuvantul si nevoia acum e de eficienta, de optimizare iar asta vine la pachet cu presiune pe a fi la nivel personal eficient. Si cred ca acum una dintre provocari e productivitatea personala a liderilor. Cat de optim isi folosesc resursele astfel incat sa fie valorosi si utili pentru echipele lor?

Alta presiune mare e viteza de reactie. Ultimii 20 de ani au crescut viteza unor procese de lucru si standardul clientilor si acum se vede nevoia de a creste viteza de reactie fara a genera costuri suplimentare si demotivare si de a livra ce astepta clientii. Si aici apare de fapt nevoia de a lucra eficient in echipa, nu mai merge cu individualisme romanesti de genul “lasa ca stau pana la 2 dimineata si termin proiectul”. Liderii de azi nu mai au suficienta energie sa duca totul in spate si au nevoie pe bune sa inceapa sa construiasca spiritul de echipa romanesc (acela care proverbial nu exista la romani). Si cred ca suntem in acest punct de cativa ani.


La 20 de ani de Human Invest, te invitam la o conferinta-eveniment alaturi de lideri vizionari din companii de top din România, keynote speakeri de la partenerii nostri internationali si consultanti locali din echipa noastra. Impreuna vom explora idei indraznete si perspective inovatoare cu privire la moduri de a conduce mai bine si de a conduce diferit oamenii intr-o organizatie. Inscrie-te acum pe https://humaninvest.ro/next.