#HI20 | Bogdan Pode: “Douazeci de ani mai tarziu, ramane constanta nevoia de a lucra continuu cu tine insuti inainte de a cere din relatiile cu ceilalti”

La 20 de ani de la infiintarea Human Invest, ne intoarcem cu gandul la inceputuri si la oamenii alaturi de care am construit temelia unei comunitati care, in 2019, este mai vie ca niciodata. Vrem sa aflam provocarile si ambitiile care i-au condus in acesti ani si, totodata, sa conturam impreuna definitii pentru ceea ce va inseamna leadership-ul in viitor.

Parte din echipa de Client Service a Human Invest intre 2005 – 2012, Bogdan Pode a fost in acelasi timp unul din cei mai activi facilitatori din acei ani. Si-a lasat amprenta puternic in viata echipei noastre: a atras atat oameni buni in echipa, cat si clienti cu care inca lucram si a dezvoltat programe care inca fac parte din serviciile pe care le oferim.

Ce faceai in urma cu 20 de ani? Unde te vedeai, cand te gandeai la viitor? 

Acum 20 ani visam cu ochii larg deschisi ca, atunci cand cresc mare, voi deveni un trainer care – chiar daca ras pe cap, cu pierce in spranceana si cu tatuaj – voi fi dorit de catre clientii mei. Ca voi avea o masina cu multi cai si o super femeie langa mine. Plecam atunci de la a fi doar ras pe cap. Atributele insa au progresat in timp pana le-am atins pe toate. Si mult mai mult. Multumesc Human Invest ca mi-a indeplinit acest vis 10 ani mai tarziu!

La 19 ani, cea mai mare provocare a mea era cum sa fac bani repede si cum sa reusesc sa-i cheltui si mai repede. Eram student, descoperisem bucuria voluntariatului in liceu si mai apoi in AIESEC ca student, ma indragostisem de a face training pentru satisfactia imediata pe care mi-o ofereau participantii in sala de curs. Imi construiam fara sa stiu atunci identitatea, incepeam sa descopar lucrurile care ma energizeaza si imi construiam un anturaj care sa confirme cine eram in devenire. Dolce far niente, la vida loca, adolescenta inca timpurie.

Ce a insemnat pentru tine relatia ta cu Human Invest?

Flirtul meu cu Human Invest a inceput in 2003. Timizi amandoi la inceput, relatia a avansat de la beri pe holurile unor conferinte studentesti AIESEC impreuna cu Oani si Rares, la one-night stand-uri si escapade de weekend cu Human Invest in proiecte de teambuilding cu clienti corporate. In timp relatia a inceput sa se maturizeze, am inceput sa ne vedem din ce in ce mai des, pana la punctul in care am decis sa ne mutam impreuna. Si uite asa, incepand cu 2005, m-am alaturat unei echipe Human Invest tinere din toate punctele de vedere, entuziasta, plina de viata, lipsita de inhibitiile si tabieturile care vin impreuna cu maturizarea, dar indeajuns de clara cu ce cauta sa primeasca si ce e dispusa sa ofere. Si a oferit din plin!

Human Invest a fost spatiul meu de maturizare atat ca om, cat si ca profesionist. A fost un privilegiu sa fiu invitat in sanul colectivului de atunci: Oani, Magda, Alexandra, Viorel, Richard, Rares pentru inceput. E un privilegiu ca la 25 ani sa ti se ofere incredere nemasurata ca poti deveni ceva ce inca nici macar nu stii ca poti sa fi. Cu o stima de sine de nedaramat dupa aproape 5 ani de training in organizatii voluntare si confirmari peste confirmari, in prima saptamana mi s-a spus: “Pentru noi, ca trainer, esti zero. Te-am luat pentru valorile pe care le exprimi, nu pentru competentele tale din voluntariat. Incepem de aici.”.

Care e cel mai frumos lucru la rolul pe care il ai acum?

Astazi, 14 ani mai tarziu, ma gasiti in Suedia, alaturi de femeia la care visam cu ochii larg deschisi acum 20 ani si un baiat care ne imbogateste viata. Am un tatuaj, sunt ras pe cap, am renuntat in timp la pierce si la masina sport. Conduc un proiect global pe practici responsabile de compensare, menit sa gaseasca solutii pentru a oferi oamenilor un nivel de trai demn si decent in toate organizatiile IKEA si firmele partenere ei.

E un proiect de transformare puternic aliniat cu valorile mele personale, care ma atrage prin complexitatea lui, care provoaca modelul de business al organizatiei, care invita la schimb de mentalitati si care cere solutii sustenabile pentru impactul asteptat in timp. Exact ceea ce am invatat sa valorizez constant in munca mea alaturi de Human Invest si ceea ce stiu cu siguranta ca a ramas in continuare in ADN-ul lor.

Ce provocari de leadership vezi in prezent?

Una dintre cele mai mari probleme pe care le intalnesc acum este nivelul foarte ridicat de ocupare al fiecaruia dintre noi. Nu doar incarcarea excesiva, dar si diversitatea de opinii si subiecte cu care operam, volumul de oameni, stimuli si informatii la care suntem expusi si care ne cer constant atentie acasa si la birou. Putine dintre ele ne incarca cu energie, multe ne-o rapesc. Cred ca provocarea de leadership intr-o lume din ce in ce mai complexa este de a-ti “tine Nordul” constant si de a invata sa navighezi sistemic in subiecte care pana nu demult cereau doar o gandire liniara.

Ce ramane insa constanta, 20 ani mai tarziu, e nevoia de a lucra continuu cu tine insuti inainte de a cere mai mult si mai bine din relatiile cu ceilalti. Vad asta necesara le fel de mult in evolutia mea ca profesionist, precum in angajamentele personale. Colectivul din Human Invest a fost pentru mine o scoala de reflectie personala, spatiul in care am descoperit valoarea conversatiilor autentice, a criticilor constructive si a ascultatului activ. Sunt poate printre cele mai pretioase competente pe care le am si acum cu mine, caut activ ocazii de e le dezvolta in oamenii in jurul meu si fac din ele practica constanta in fiecare zi.

Pe provocarea de mai sus dar si pe altele, mi-ar placea sa gasesc in cat mai multi dintre voi parteneri interesati de a dezbate la aniversarea Human Invest. Putem sa facem asta in pauzele de cafea sau la cocktail-ul de inchidere, eu va astept acolo pe 29 mai!


La 20 de ani de Human Invest, discutam despre viitor la o conferinta-eveniment alaturi de lideri vizionari din companii de top din România, keynote speakeri de la partenerii nostri internationali si consultanti locali din echipa noastra. Impreuna vom explora idei indraznete si perspective inovatoare cu privire la moduri de a conduce mai bine si de a conduce diferit oamenii intr-o organizatie. Detalii si inscrieri pe https://humaninvest.ro/next.