Ce poti face cand te simti pus la zid chiar de oamenii din echipa pe care o conduci

Articol semnat de Viorel Panaite pentru Revista Cariere

In conversatiile pe care le am cu managerii-seniori din organizatii cu ocazia diverselor proiecte ale firmei, aud tot mai des din partea lor afirmatii, precum: „e o perioada in care ma simt pus cu spatele la zid” sau „am ajuns intr-o situatie in care ma simt santajat” sau „mi-e teama sa nu ajung santajabil”. Te simti „pus la zid” chiar de oamenii din echipa pe care o conduci? Iata ce poti face:  

Cand auzim vorbindu-se de o luare de ostatici sau de o situatie de santaj ne gandim automat la un act de terorism sau la o actiune de tip mafiot, nu? Oameni cu cagule care ameninta agresiv. Existenta unor mesaje care transmit victimei santajului ca cineva doreste o suma de bani pentru a nu trece la o actiune ce ar afecta grav reputatia sau cariera celui santajat. DEX-ul defineste santajul in aceeasi linie: „Santaj = infractiune care consta in fapta de a constrange o persoana, prin violenta sau prin amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca ori sa sufere ceva, cu scopul de a dobandi un folos pentru sine ori pentru altul”.

In luna august am purtat doua conversatii in jurul acestui subiect, si va redau aici una dintre ele: „Sunt directorul national de vanzari, dar ma simt santajat de propria mea forta de vanzari! Cum am ajuns in aceasta situatie?! Cum de nu am actionat cand problema era mult mai mica?! Ce sa fac si cum sa ies de aici? Sunt obosit si ma simt ca intr-o mlastina: cu cat ma zbat mai mult, cu atat mai mult ma afund!” sunt cuvintele exacte cu care imi vorbea unul din interlocutori, profesionist cunoscut, om care lucreaza de o viata in vanzarile din FMCG, cu o varsta cu putin peste 45 de ani, prins acum la mijloc intre mai multe provocari, profesionale si personale.

Aproape intreaga sa echipa de manageri zonali de vanzari, foarte bine platita, nu-si mai facea treaba, unii dintre ei fiind si favoritii actionarului principal, prezent in viata de zi cu zi a firmei. Cand oamenii pe care te bazezi se intorc subtil impotriva ta, printr-o rezistenta pasiva sau printr-un joc de putere in care pare ca tu ai toata miza si ei niciuna, nu e o situatie din care sa iesi foarte simplu. Directorul nostru avea mana libera „sa faca curatenie”, dar nu mai avea incredere ca va putea gasi repede, in plin sezon, oameni noi care sa produca rezultatele dorite de actionar. in contextul personal si profesional in care era, nu mai avea curajul sa riste, nu mai avea autoritatea cu care se obisnuise atatia ani, nu mai avea charisma care il caracteriza.

Discutia cu el mi-a adus imediat aminte de momentele in care eu insumi am fost in situatii parca fara nicio cale de scapare. Profit de spatiul acestei publicatii sa-i ii sugerez lucruri pe care nu le-am discutat cand ne-am intalnit, pentru ca nu era inca momentul potrivit: timp de o ora mi-a povestit cu sufletul la gura situatia in care se afla. Din proprie experienta, iata deci cateva lucruri care au functionat in cazul meu (sigur‒ nu vor functiona in acelasi fel in cazul lui, dar i-ar putea fi o sursa de inspiratie) si care m-au ajutat sa-mi gasesc o pozitie cu mai multe optiuni cand m-am simtit „pus cu spatele la zid” in propria companie.

1. Tine-ti aproape in calitate de sfatuitori doar colegii care au demonstrat in timp ca iti apara spatele

Apar multi oportunisti si profitori in echipa, fara miza, care pare ca „au la ei cele mai bune” strategii si sfaturi, dar care au o loialitate indoielnica si te lasa repede descoperit cand vor fi afectati negativ sau cand nu-si ating interesele. Oamenii de incredere sunt cei care au fost langa tine si la bine si la greu: ei iti vor da speranta ca vor veni si zile mai bune. Alege-ti un cerc mic de astfel de sfatuitori.

2. Accepta ca vei avea costurile tale

Ca sa nu te mai simți pus cu spatele la zid, te va costa: dar o suma de bani e poate cel mai mic cost pe care l-ai putea avea intr-o astfel de situatie. Fii pregatit sa renunti la un bonus de succes (desi in final poate nu va fi nevoie), fii pregatit sa imparti castigul tau cu cei care ti-au fost loiali, fii pregatit sa pierzi un pariu financiar facut cu actionarii etc. Cand iti accepti posibilele pierderi, incepi sa gandesti mai limpede si faci pasi mari catre preluarea controlului asupra situatiei. in plus, devii mai putin santajabil.

3. Reconstruieste-ti aliantele strategice

Sunt aliantele care iti pazesc spatele si iti pot oferi cat mai repede un spatiu vital de manevra si respiro. Construieste-ti un caz, astfel incat sa-i convingi pe oamenii loiali din echipa pe care o conduci si pe superiorii tai sa-ti devina parteneri si nu judecatori atunci cand iti vei asuma riscurile si cand schimbarile pe care vrei sa le faci nu vor merge precum te asteptai. E pasul prin care poti sa derapezi controlat, fara pagube majore, care iti da timp sa te reorganizezi, sa „te aduni”, sa ai oamenii potriviti la locul lor, cand vei prelua initiativa. Unii numesc asta conspiratie, iar conspiratia se face cu rabdare. si poate chiar si e o conspiratie: indreptata catre cei care te tin in sah si sunt frana pentru intreaga organizatie, fiind interesati doar de confortul lor personal si de jocurile de putere.

4. Atrage-ti de partea ta oamenii-cheie operationali, din locurile-cheie operationale: castiga-le increderea si loialitatea

Cand vei prelua initiativa, ai nevoie de multa disciplina si viteza in executie, iar „oamenii tai” trebuie sa execute impecabil misiunile, sarcinile si activitatile necesare: rapoarte rapide si precise, munca intensa peste program, inventare, victorii comerciale mici, dar in multe locuri si asa mai departe. Toti oamenii pe care te bazezi trebuie sa-ti sustina fiecare miscare: la facturare, in depozite, clientii-cheie, furnizorii, cei din financiar si marketing. Acei oameni din forta de vanzare care sunt de partea ta vor trebui sa preia pentru o perioada teritorii si misiuni suplimentare, sa munceasca mai mult: asigura-te ca te poti baza pe ei.

5. Cand te simti pregatit, preia initiativa

Stabileste cateva intalniri unu-la-unu cu „baronii” care te tineau in sah, intreaba-i daca mai doresc sa continuie pe rolul pe care il au in prezent si arata-le posibilitatea unui post lateral intr-un proiect nou, intr-o divizie noua. E alegerea lor. Fii sigur ca ati clarificat explicit consecintele fiecarei optiuni si ca vor trebui sa aiba o atitutidine pozitiva daca vor sa mai fie in echipa, oricare ar fi decizia lor. Unii vor alege noile proiecte, altii nu. E pariul tau si oportunitatea de a intoarce situatia in favoarea ta – nu iti garanteaza nimeni ca va fi o reusita. Fii pregatit pentru efort prelungit pentru munca ta si pentru sustinerea celorlalti. Fii ferm, imediat cand apare iarasi opozitia din trecut si spune-le ca lucrurile nu mai pot continua la fel, ca ati avut deja recent o discutie legata de consecinte, fii pregatit sa va despartiti.

Va fi o perioada de suprasolicitare, dar si una eliberatoare in care vei vedea progrese, daca ai de partea ta oamenii care te sprijina, dar si pe superiorii tai. Nu vor merge lucrurile ca pe roate, dar iti vei recastiga controlul si autoritatea. Victoriile pe care le vei avea iti vor intari increderea ca vei lua decizii bune pentru a-ti reface echipa.