Alin Abalasei, Sameday: Promovam o cultura a invatarii din greseli, nu cautam vinovati

L-am cunoscut pe Alin Abalasei la preluarea mandatului sau actual de Country Manager Sameday Romania. Am pregatit impreuna un workshop pentru echipa locala de management pentru a o sprijini sa se alinieze cat mai bine si cat mai repede in ambitii si asteptari reciproce. Mi-au placut curajul, calmul si transparenta prin care Alin a conturat in workshop felul in care vrea sa conduca echipa. A povestit echipei cum vrea sa construiasca o cultura bazata pe valori solide si a invatarii din greseli, plecand de la valorile, experientele si lectiile care ii definesc leadership-ul personal. Dupa 9 luni, l-am invitat sa ne impartaseasca aici din progresele pe care le-a realizat in rolul lui.

Sunteti o companie ambitioasa, va uitati mereu la viitor si cum puteti face mai bine lucrurile astfel incat sa fiti atractivi atat pentru oamenii buni pe care ii doriti, cat si pentru clientii vostri. Pe mandatul tau de Country Manager, care este amprenta de leadership pe care o construiesti in organizatie? Care sunt valorile pe care asezi consolidarea si expansiunea operatiunilor din Romania si prin ce tip de actiuni de leadership faci asta?

In calitate de Country Manager, viziunea mea de leadership se concentreaza pe construirea unei culturi organizationale bazate pe valori solide si pe a asigura un mediu propice dezvoltarii individuale si colective. Sunt convins ca pentru a avea succes pe termen lung, intr-un mediu dinamic precum industria noastra, este esential sa ne concentram asupra consolidarii si extinderii operatiunilor noastre in Romania, asigurandu-ne ca oferim valoare atat pentru talentele pe care ne dorim sa le atragem, cat si pentru clientii nostri.

In efortul de a conduce echipa catre obiective ambitioase, am pus bazele unui cadru de lucru care incurajeaza inovatia, colaborarea si dezvoltarea personala. Incurajez colegii sa-si puna in valoare punctele forte si sa-si dezvolte abilitatile, oferindu-le in acelasi timp suportul necesar pentru a depasi provocarile.

Valorile care ma ghideaza

Valorile pe care le-am consolidat si pe care le promovez in cadrul organizatiei sunt corectitudinea, care sta la baza relatiilor noastre cu toti stakeholderii: clienti, parteneri, angajati si comunitate in general. Transparenta si asumarea responsabilitatii sunt alte doua principii fundamentale care ghideaza actiunile noastre. Acestea se reflecta in modul in care comunicam, luam decizii si gestionam situatiile dificile. Oferirea accesului la informatiile necesare este o componenta cheie a abordarii mele de leadership. Cred cu tarie ca o echipa bine informata este mai pregatita sa ia decizii mai bune si sa contribuie la obiectivele noastre comune. Prin facilitarea comunicarii transparente si accesul facil la informatii, cream un mediu in care fiecare coleg are posibilitatea de a aduce valoare si a se implica in dezvoltarea organizatiei.

Amprenta mea de leadership se contureaza prin cultivarea unui mediu care promoveaza cresterea si dezvoltarea, incurajand valorile fundamentale ale corectitudinii, transparentei si accesului la informatii.

Prin aceste actiuni, imi propun sa contribui la consolidarea si expansiunea operatiunilor noastre in Romania si sa construiesc o echipa puternica, motivata si capabila sa faca fata cu succes provocarilor viitoare.

Servant Leadership Essentials™

Care sunt punctele forte ale echipei de leadership pe care o conduci? Cum le pui in valoare pentru a progresa catre ceea ce urmariti? Ce progrese crezi ca ati facut ca echipa de leadership, in felul in care lucrati impreuna, de la inceputul mandatului tau?

Curajul si determinarea sunt doua trasaturi care ne definesc si ne unesc. Ne asumam riscuri calculate pentru a explora oportunitati noi si ne straduim sa depasim limitele conventionale pentru a ne atinge obiectivele. Incurajez echipa sa isi asume riscuri masurate, sa impartateasca idei si sa abordeze provocarile cu o atitudine constructiva. Apreciez eforturile de a incerca lucruri noi, deoarece in fiecare incercare avem oportunitatea de a invata si explora o cale noua, poate mai buna, mai inovatoare.

In plus, promovam o cultura a invatarii din greseli. Nu cautam niciodata vinovati, ne concentram asupra intelegerii proceselor care au condus la erori si situatii in care nu ne dorim sa fim. Incurajam fiecare membru al echipei sa contribuie cu lectiile invatate din astfel de situatii, astfel incat sa imbunatatim constant modul in care facem lucrurile in Sameday!

De la inceputul mandatului meu, am observat progrese semnificative in felul in care lucram impreuna in echipa de leadership. Increderea dintre noi s-a consolidat pe masura ce am demonstrat ca suntem dispusi sa ne sustinem reciproc in luarea deciziilor dificile. Comunicarea deschisa si transparenta au devenit o norma, iar acest lucru a facilitat armonizarea eforturilor noastre si a sporit eficienta colaborarii.

Pe scurt, in Sameday echipa de leadership se bazeaza pe curajul si determinarea de a explora teritorii necunoscute, pe dorinta de a invata si de a ne dezvolta din fiecare experienta si pe angajamentul de a construi o cultura a invatarii. Aceste puncte forte ne-au adus progrese in cadrul echipei de leadership, iar directia noastra este clara: sa continuam sa ne dezvoltam, sa inspiram si sa ducem organizatia catre noi culmi de succes.

Self Leadership

Daca ar fi sa predai un curs pe tema leadership plecand de la experientele tale, care ar fi 2 – 3 lectii esentiale pe care le-ai pune in programul cursului tau?

Cred cu tarie ca un leader trebuie sa transmita calm, incredere si disciplina pentru a-si conduce echipa spre succes. Aceste trasaturi sunt rezultatul lectiilor dobandite in cadrul experientelor mele din teatrele de operatiuni militare din Irak si Kosovo, avand un background in domeniul militar.

Calmul in fata provocarilor

In fiecare situatie, un lider trebuie sa ofere un exemplu de stabilitate. Calmul sau in fata situatiilor tensionate influenteaza modul in care echipa reactioneaza. In teatrele de operatiuni militare, am invatat ca mentinerea unui mediu linistit si rational in mijlocul haosului, poate facilita luarea deciziilor corecte si coordonarea eficienta a echipelor in momente critice.

Increderea in sine si in echipa

Un lider inspira incredere prin actiunile sale si prin felul in care ii sprijina pe cei din jurul sau. A construi increderea in propria ta capacitate si in potentialul echipei tale este esential. In experienta mea, am observat ca o incredere solida in sine si in membrii echipei incurajeaza asumarea riscurilor calculate, stimuleaza creativitatea si duce la atingerea obiectivelor.

Disciplina si consecventa

Disciplina este fundamentul pentru a mentine coerenta si directia in cadrul oricarei organizatii. In mediul militar, am invatat ca respectarea regulilor si a procedurilor ajuta la crearea unei structuri solide care faciliteaza colaborarea. Un lider disciplinat serveste drept model pentru echipa, iar aceasta abordare consecventa contribuie la stabilitatea ti succesul pe termen lung!