Alexandra Draghiciu, HR Manager Celestica Romania: Cultura organizationala este construita prin actiunile si comportamentele celor care participa activ la viata de zi cu zi din organizatie

Satisfactiile personale si profesionale pe care le avem tin foarte mult de felul in care ne uitam le ceea ce facem, iar felul in care ne uitam la ceea ce facem este dat de convingerile si valorile noastre. Am stat de vorba cu Alexandra Draghiciu, HR Manager Celestica Romania, despre self-leadership, motivatie si provocarile de zi cu zi din viata unui manager.

1. Multi angajati, indiferent de nivelul lor ierarhic, de functie si de rolul lor in organizatie, asteapta de la managerul lor sa le spuna ce au de facut. Din punctul tau de vedere si din experienta ta, ce ar avea de facut cei cu roluri de conducere pentru a creste proactivitatea, self-leadership-ul si atitudinea constructiva a celor pe care ii conduc?

Intotdeauna am considerat nepotrivit sa sugerez solutii sau sa emit pareri asupra unui comportament general valabil pentru o persoana aflata intr-un rol de conducere, care in ziua lui de munca se intalneste cu atat de multe personalitati si situatii la care e nevoie sa se adapteze cu un grad mare de atentie. Am gresit in trecut cand incercam sa imi incadrez in minte oamenii pe care ii aveam in jurul meu in diferite casute ca si personalitate sau dupa modul in care reactionau la un stimul extern sau la o persoana. Am invatat din greselile mele, a celor din jurul meu si cu timpul m-am educat sa imi calibrez atentia la nevoile de comunicare a celor din jurul meu.

Cei din functii de conducere au nevoie sa fie atenti, adaptabili la mediul din jur si detasati cand trec de la o situatie la alta. Cat despre mine, eu cred ca reusesc sa observ ce nevoi au oamenii din jurul meu fiind prezenta in discutiile cu ei, recunoscand ce tip de atentie au nevoie, relaxand atmosfera in goana dupa atingerea obiectivelor, o actiune atat de important de intreprins. Imi este dificil uneori sa tin balanta intre cat de relaxat poate sa fie mediul pe care il creez si in acelasi timp sa tin echipa concentrata pe rezultate si implicata proactiv in identificarea de solutii, dar consider ca fiind prezenta si atenta imi este mai usor sa intervin si sa sugerez prin comportamentul meu proactivitatea pe ca o astept. Cred ca cel mai usor mod de a obtine comportamentul pe care il dorim de la echipele noastre este prin adopta acel comportament noi insine.

2. Daca ar fi sa-ti faci un bilant propriu, care sunt beneficiile si care sunt costurile personale, ca manager, pe care tu simti ca le ai in demersul tau de a creste proactivitatea si initiativa echipei tale ca intreg si a oamenilor din echipa?

Cred ca cel mai bine ne simtim ca si echipa cand primim feedback indiferent de tip, apreciativ sau constructiv. Desigur, inveti in timp sa reactionezi la feedback, dar e important ca atunci cand il primim sa ne bucuram de comunicarea si prezenta oamenilor in evaluarea comportamentului nostru si a rezultatelor pe care acest comportament le formeaza. Din acest eveniment in sine beneficiul meu ca manager este cel mai mare, se intaresc comportamente proactive, se creste dorinta de mai bine si mai bun data viitoare si creste coeziunea echipei: am facut bine impreuna si am participat cu totii sau ne va iesi mai bine data viitoare, stim ce avem de facut diferit. Pe de alta parte, managerul si membrii echipei au nevoie sa isi aloce timp pentru a se pregati pentru ca feedbackul sa nu fie primit negativ si sa nu produca efecte inverse in comportamentul angajatilor. Putem creste proactivitatea si initiativa prin a hrani echipa cu feedback si actiuni la care sa lucram impreuna. Pentru mine, costul acestor actiuni este timpul pe care il petrecem, atat eu cat si membrii echipei, pentru feedback. Il consider insa mai mult ca o investitie in dezvoltare si o nevoie viitoare.

3. Convingerea traditionala este ca leadership-ul este doar responsabilitatea celor cu pozitii manageriale. Plecand de la filozofia ta de leadership, in ce fel pot lua initiativa cei care nu au pozitii manageriale astfel incat sa-si puna in valoare competentele de leadership?

Cred ca e mult spus ca as avea o filozofie, cred ca am mai mult niste elemente pe care le-am invatat si s-au potrivit cu ce am dobandit in educatia mea ca si individ, dar care sunt predispuse la o schimbare continua. Cel mai mare avantaj de care eu m-am bucurat in ultimii 10 ani il constituie suma oamenilor din jurul meu. Un rol important in comportamentul pe care il adopta persoanele care nu au pozitii manageriale il au elemente precum comportamentul managerului si organizatia prin cultura pe care o creeaza.

Cultura organizationala este construita, din punctul meu de vedere, prin actiunile, comportamentele, intelegerea celor care participa activ la viata de zi cu zi din organizatie. Incerc sa construiesc din activitati mici proiecte la care pe rand membrii echipei preiau leadershipul, iar eu sunt un membru cu sarcini de indeplinit sau chiar lipsesc, astfel le este mai usor sa transpuna si in activitatea curenta “initiativa”. La inceput, cand imi doream ca membrii echipei sa preia initiativa, imi era foarte teama sa risc, sa nu finalizam o cerinta sau un proiect, dar in timp am invatat cum sa creez protectii pentru mine si pentru cei aflati in perioade de invatare in experimentarea si explorarea leadership-ului. E mai greu pentru un manager sa cladeasca o echipa bazata pe angajati cu initiativa, dar e mai frumos rezultatul si satisfactia cand ei cresc si se dezvolta.

4. Care sunt 5 caracteristici pe care tu le intalnesti cel mai frecvent la angajatii care sunt proactivi, iau initiativa si au o calitate peste medie a self-leadership-ului lor? Ce satisfactii crezi ca au acesti angajati?

Top 5 caracteristici pe care eu le intalnesc la angajatii pe care eu ii consider ca au o calitate peste medie in general sunt: bunul simt, a fi mereu de ajutor celorlalti si nu sefului, incredere in propriile abilitati, dorinta de invatare continua si adaptabilitatea la mediul din jur. Cred ca implinirea resimtita la atingerea obiectivelor si libertatea sunt cele mai mari satisfactii, eu ma simt libera cand fac ceva cu placere, sunt de ajutor, am incredere ca pot sa realizez ceva pe cei din jur si pentru dezvoltarea mea.