Poveste de succes Autodesk: Abordarea situationala SLII si Self Leadership
Cum putem dubla eficienta unui program de training folosind abordarea situationala prin programele complementare SLII si Self Leadership? Ca in orice relatie, exista doua elemente in dinamica manager-angajat. De cele mai multe ori asteptarile sunt diferite. Ambele parti trebuie insa sa lucreze impreuna pentru a crea un parteneriat bazat pe incredere si productiv. In cele mai multe organizatii, accentul initiativelor de training se pune doar pe dezvoltarea competentelor de leadership ale managerilor. Multi cred ca este suficient pentru ca managerii sa motiveze, sa dezvolte si sa imbunatateasca performanta oamenilor din echipele lor. Dar ce se intampla cu subordonatii directi?
Studiile noastre arata ca cel mai important ingredient pentru succesul unei organizatii este comportamentul proactiv al contribuitorilor individuali. Daca subordonatii directi ai unui manager sunt cu angajament scazut, nemotivati fac minimul necesar putine lucruri minunate se intampla! Ce-ar fi daca oamenii “s-ar intalni la jumatate”? Adica daca atat managerul, cat si subordonatul deprind un limbaj comun de lucru prin care sa colaboreze mai bine? Investitia intr-un program de training este mult mai mare decat ne asteptam! Iar aici intra in scena Self Leadership. Este programul complementar al foarte-cunoscutului SLII. Self Leadership sustine cealalta parte a parteneriatului de leadership: membrul echipei, profesionistul fara rol managerial.
Susan Fowler, co-autorul programului Self Leadership, despre impactul acestuia in organizatii:
Abordarea situationala SLII + Self Leadership = Limbajul comun de leadership al organizatiei
Plecand de la aceasta filozofie, decidentii Autodesk impreuna cu colegii nostri din US de la Ken Blanchard Companies au intarit infrastructura si capabilitatile de leadership ale Autodesk printr-un program global de dezvoltare in care au folosit ambele programe complementare: SLII si Self Leadership.
Echipa globala de Learning & Organizational Development condusa de Heather Cowan cauta la momentul respectiv un furnizor de servicii de training care sa poata sa ofere un continut de cea mai inalta calitate la nivel global. In plus, sa poata sa ofere un mod pragmatic si eficient de lucru pe care liderii din intreaga lume, de la toate nivelele, din diverse culturi, sa-l adopte.
Heather era deja familiarizata cu programul de leadership SLII de la Ken Blanchard si a vazut cat de bine functiona pentru managerii de la Autodesk. Ea cauta in plus un program “companion” care putea fi oferit si celorlalti angajati fara rol managerial pentru a se asigura ca toata lumea foloseste acelasi limbaj comun de leadership.
In primul rand, programul SLII ii invata pe manageri cum sa conduca conversatii prin care sa stabileasca obiective motivante. II mai invata cum sa faca o diagnoza a nivelului de dezvoltare a angajatului pe fiecare sarcina. Apoi le arata managerilor cum sa ofere stilul de leadership potrivit pentru a-i pe subordonati sa progreseze pentru a se bucura de reusite. In paralel, Self Leadership ii invata pe profesionistii fara rol managerial cum sa clarifice, sa negocieze sau sa reformuleze obiectivele primite. Ii mai invata cum sa-si inteleaga nevoile de sprijin si cum sa obtina directionarea sau incurajarea de care au nevoie de la liderii lor. La cei ii ajuta deprinderea acestei mentalitati si a acestui set de abilitati specifice? Vor obtine un sentiment mai puternic de autonomie, devin mai proactivi, mai creativi si mai responsabili.
De ce sa folosesti impreuna SLII si Self Leadership?
Cand aceste doua programe sunt folosite impreuna, managerii si subordonatii directi sunt capabili sa foloseasca un limbaj comun pentru a-si imbunatati calitatea conversatiilor lor si a colaborarii dintre ei. Heather mentioneaza ca “prin inzestrarea angajatilor de la toate nivelurile, din toata lumea, cu acelasi set de abilitati, construim constant increderea si imbunatatim performanta tuturor angajatilor.”
Abordarea situationala prin programele SLII si Self Leadership este acum in Autodesk, parte a unui curriculum amplu. Acesta este oferit in timpul primului an ca angajat (Self Leadership) si in primul an intr-un rol managerial in companie (SLII). Programul este oferit angajatilor din intreaga lume.
Heather Cowan, Head of Learning & Organizational Development
“Unul din lucrurile frumoase atunci cand lucrezi intr-o companie care valorizeaza invatarea este ca oamenii sunt cu adevarat preocupati de deprinderea abilitatilor de care au nevoie ca sa reuseasca” a explicat Heather. ”O cultura puternica de invatare inseamna si ca trebuie sa ne asiguram ca programul de training sustine strategia organizatiei noastre. Acesta trebuie sa contina instrumente credibile, eficiente si dovedite. Iar SLII impreuna cu Self Leadership indeplinesc aceste cerinte”, a mai completat Heather.
SLII si Self Leadership in Romania
Prin abordarea situationala reusim sa amplificam investitia si impactul unui program de training, obtinand progrese cautate de toate organizatiile. Revenind la piata locala unde lucram cu aceste programe complementare pentru diverse organizatii, ni se confirma constant ca atunci cand folosim SLII la nivelul liderilor si Self Leadership la nivelul angajatilor fara rol managerial, adresam exact aceste doua elemente ale dinamicii mentionate la inceput (relatia manager-angajat).
- Incurajarea unui limbaj comun necesar conversatiilor 1:1 despre dezvoltare si performanta
- Cresterea calitatii si frecventei conversatiilor despre performanta
- Construirea unor relatii mai deschise si bazate pe incredere intre manager si angajat
- Dezvoltarea de lideri autonomi si increzatori
- Cresterea vitezei catre “D4” (competenta inalta si angajament inalt).
- Dezvoltarea creativitatii si a disponibiltatii pentru initiativa.
Descarca povestea de succes Autodesk, aici. Contactati-ne pentru a ne consulta si a afla mai multe despre cum ati putea creste impactul si investitia programelor de training prin integrarea complementara a SLII si Self Leadership in programele de dezvoltare pe care le desfasurati.
Trenduri in Leadership 2022: Invitatie Webinar, 17 Noiembrie
Leading for Recovery – Self Leadership-ul fiecaruia este acum esential!
Self Leadership: Cum sa muncesti cu sens, sa te simti autonom si sa evoluezi
Poveste de succes Hella Romania: Academie Interna de Leadership
De ce iti recomandam sa citesti “The Leadership Challenge 2017” – Book Summary