Cum sa iasa statul din corzi

O postura defensiva a statului il impinge pe acesta in corzi. O postura defensiva a statului – asa cum ne-am obisnuit sa o vedem de multi ani la noi in tara – nu ajuta societatea, nu ajuta mediul economic, face si mai blamat aparatul administrativ. O postura defensiva a statului nu face decat sa intretina cercul vicios pe care l-a creat si pe care statul il intretine fara sa vrea. Cum sa iasa statul din corzi.

*articol semnat de Viorel Panaite pentru Profit.ro

Sunt putine tari in lume in care statul este vazut de marea majoritate a populatiei un adevarat partener pentru societate, mai ales in aceste vremuri. Tot mai multe dintre alegerile politice se decid la limita in tarile democratice. Astfel, procentul celor care sunt nemultumiti de rezultat si aleg sa fie in opozitie fata de stat este tot mai mare. Adminstratiile care castiga alegerile trebuie sa invete sa conduca mai mult prin strategii de aikido decat de box daca doresc sa sprijine si sa castige sustinerea mediului privat.

Cum sa iasa statul din corzi

Pentru a incerca sa iasa din corzile in care singur intra, statul are nevoie sa stie sa-si construiasca mai bine aliantele cu mediul privat. Are nevoie de parteneri relevanti din mediul privat care sa-l sustina explicit, public si frecvent, are nevoie de parteneri care sa-i aduca noi parteneri.

Sunt multe ocazii in care mediul privat este invitat la consultari de catre stat, prin reprezentantii sai. Cu toate astea, asa cum ma uit eu, statul nu stie sa profite foarte bine de aceste ocazii. Nu stie sa castige o sustinere mai puternica a celor cu care se consulta. Fara aceasta sustinere publica, oricat de bune ar fi initiativele specialistilor statului, mediul privat le va contesta. Le va intampina cu rezistenta si cu opozitie. Mediul privat va spune imediat ca au fost gandite prost.

Ca stat, as face o prioritate in a castiga sustinerea reala si publica a cat mai multor actori relevanti din mediul privat. Mi-as face un plan mai bun de a-i consulta si de a iesi impreuna, alaturi de ei, in public. In opinia si in filozofia mea, statul ar trebui sa-si ia de pe umeri presiunea ca trebuie sa fie factorul determinant pentru succesul mediului privat. Abia atunci cand va invata sa faca asta va fi un stat apreciat. Adica, atunci cand ideile, strategiile, marile proiecte si viziunea asupra dezvoltarii mediului privat vor fi cu adevarat construite si asumate public impreuna cu acesta.

CITESTE TOT ARTICOLUL PE PROFIT.RO