Team-charter-ul este fundatia oricarei echipe, asa cum Constitutia este cel mai important act al unei natiuni

Managementul echipei ca intreg solicita actiuni si conversatii diferite decat managementul oamenilor prin interactiuni “unu-la-unu”. Managerii care isi conduc bine oamenii pot esua cu usurinta in managementul echipei daca nu stiu sa faca bine ce au de facut ca echipa sa evolueze. Contractul echipei (team-charter) este unul din cele mai importante componente ale vietii echipei cu care managerii trebuie sa invete sa lucreze pentru a castiga sustinerea si implicarea echipei lor.

Leadership-ul echipei este responsabilitatea fiecarui membru, nu doar a managerului ei. La fel este si in relatiile “unu-la-unu”, cele mai productive parteneriate manager-subordonat sunt acelea in care fiecare partener isi face bine partea lui de leadership in acest proces. Pentru ca echipa sa functioneze bine, sa livreze si sa fie o sursa de satisfactie, pentru a fi un bun “team-player” un membru trebuie sa se implice constructiv in sustinerea proceselor echipei, nu doar sa-si execute sarcinile individuale care ii revin. Fie ca vorbim de procese si activitati care structureaza munca echipei, de stapanirea conversatiilor care ajuta echipa cand apar momente dificile si tensiuni, de modalitati de intarire a increderii reciproce si a coeziunii sau de initiativa colectiva pentru o noua ambitie – fiecare membru al echipei are responsabilitatile sale.

Team Charter-ul structureaza si canalizeaza energia echipei

Team-charter-ul este fundatia oricarei echipe. Asa cum Constitutia este cel mai important act al unei natiuni, asa cum “Actul Constitutiv” este cel mai important act al unei societati comerciale – team-charter-ul este documentul care structureaza si reglementeaza cele mai importante aspecte ale vietii echipei. El este un document care se reviziteaza si se revizuieste la frecventa decisa de managerul echipei: trimestrial, semestrial sau anual, iar procesul de revizitare si revizuire este in sine un proces cheie de team-leadership.

Sectiunile si rubricile din acest document ar fi bine sa fie intre 5 si max 10, dar nu exista un numar fix. Acest document ar putea contine: punctele forte si provocarile fiecarui membru al echipei, valorile comune ale echipei, normele de comportament (comportamentele desirabile si indesirabile), scopul comun, obiectivele echipei si impactul urmarit, protocoalele de luare a deciziei in echipa, initiativele si proiectele echipei, rutinele si evenimentele echipei, temele prioritare ale echipei, roluri si responsabilitati, “key stakeholders”, KPI echipei ca intreg, etc. Team-charter-ul este poate cel mai important component din infrastructura echipei. Fara el echipa isi risipeste din energie si se auto-regleaza cu mai mult efort. Fara el oamenii au dificultati in a da sens muncii, sa-si gaseasca satisfactie ca si grup, sa aiba claritate privind modul de lucru.

Team-charter-ul contribuie esential la angajamentul, moralul si prodictivitatea unei echipe. Niciodata nu esta prea tarziu pentru a dezvolta un team-charter pentru echipa din care faceti parte sau pe care o conduceti. Un program de team-coaching se desfasoara cu dificultate daca echipa nu are deja un team-charter si de aceea ar putea fi unul din primii pasi din program.

Team Charter-ul trebuie sa se regaseasca in orice program de dezvoltare a echipei

Noul nostru program Team Leadership lansat in Romania in aprilie 2021 contine activitati prin care echipa incepe sa-si construiasca propriul Team Charter si poate fi utilizat in 3 modalitati. In format de training managerii participanti isi clarifica ce actiuni si conversatii de leadership sunt potrivite pentru fiecare etapa in care se afla echipele pe care le conduc. In format de group-coaching managerii participanti se sprijina reciproc “peer-to-peer” pentru a gasi impreuna solutii la teme si provocari comune de team-leadership. Prin team-coaching managerul lucreaza in workshop impreuna cu echipa pe care o conduce pentru a face progrese pe temele relevante ale echipei. Pentru mai multe detalii despre program descarcati prezentarea PPT de la evenimentul de lansare aici

Contactati-ne pentru a ne consulta care din formatele de mai sus ale programului este cel mai potrivit pentru a sustine evolutia echipei din care faceti parte sau pe care o conduceti!