Leading for Recovery – De la incertitudine la claritate
Nevoia de claritate este mai mare ca oricand in perioada prin care trecem, cand incepem sa ne adaptam la o viata fara certitudini. Cum am putea construi mai multa claritate pentru noi insine pentru a simti ca ne putem baza pe ceva?
Pe 18 mai, Monica Nicolescu va fi unul dintre facilitatorii sesiunii „Cum obtinem claritate in perioadele incerte”, in cadrul unui nou eveniment Virtual Leadership Dialogues. Pentru informatii suplimentare si inscriere in eveniment, accesati ACEST LINK.
Monica Nicolescu s-a alaturat Human Invest in 2013. Ne-am cunoscut la o intalnire a comunitatii ICF (International Coach Federation) si am simtit de atunci ca ne va intari echipa prin atitudinea ei increzatoare si prin apetitul ei pentru a experimenta lucruri noi. Ne ofera in acest interviu cateva perspective care ne pot ajuta sa trecem de la un sentiment de incertitudine, la unul de claritate.
Intr-adevar, incertitudinea produce frica, ingrijorare, indoieli, dar mai stim si ca ea ne permite sa experimentam sentimente, ganduri si credinte noi, ne expune necunoscutului. Certitudinea in schimb este o nevoie fundamentala, care impinge capacitatea noastra de realiza ceva si este o resursa interioara la care putem apela inclusiv in vremuri incerte. Cu cat iti poti defini mai bine munca, programul, viziunea cu atat vei avea sentimentul de simplitate si implicit de claritate. Deci as spune ca un cuvant cheie care aduce claritate este: “Definitie” – defineste-ti pasi mici, pe termen scurt!
Cred ca putem construi claritate daca plecam de la intrebari aparent simple: ce stiu despre mine? Care e structura in care functionez cel mai bine? Care sunt relatiile care imi dau energie? Pe ce si pe cine ma pot baza acum? Avem nevoie de structura, de simplitate, sa invatam sa ne cunoastem mai bine si sa ne facem un plan in pasi mici, pe termen scurt.
Ce recomandari ai avea pentru cei care au avut parte pana acum doar de un mediu stabil, predictibil si cu certitudini? Cum sa-si ajusteze mindset-ul pentru a depasi mai usor aceste vremuri tulburi? Ce ar putea face managerii pentru a crea mai multa claritate pentru echipele lor?
In primul rand le-as spune ca nu mediul e cel stabil si predictil, ci felul in care se uitau ei la acel mediu. Mediul e mereu in miscare, se transforma constant, noi trebuie sa avem ochi, prezenta sa vedem. E ca atunci cand mergi spre birou zi de zi pe acelasi drum si nu mai observi ca intre timp o cladire s-a renovat, ca a disparut o zona verde si asa mai departe. Apoi cand apare brusc un bloc inalt te intrebi cand a mai rasarit si acesta?
Deci le-as recomanda sa isi verifice si sa isi constientizeze convingerile, si apoi sa le evalueze daca servesc scopului dorit. Mi se pare un exercitiu de “igienizare personala” fundamental. Daca de exemplu crezi ca toata viata ai facut acelasi lucru (din punct de vedere profesional, de exemplu) si nu vei putea schimba rolul niciodata, e important sa constientizezi daca aceasta credinta te ajuta sau nu. Cand o credinta este provocata te ajuta sa treci de la indoiala la claritate. M-as intreba ce stiu sa fac bine in acest rol? Daca imi evaluez munca si actiunile ce valori si puncte forte reies? Pe exemplu dat anterior inseamna sa schimbi de la “nu imi voi putea schimba rolul niciodata” in “rolul in care sunt potrivit este cel in care …” si completezi cu valorile si punctele tale forte, adica ce stii despre tine, ce te defineste, ce observi la tine.
Managerii ar putea sa construiasca claritate prin intarirea increderii reciproce: atunci cand stii ca ai un sistem de spriijin te poti uita cu mai mult curaj spre viitor. Sa isi sprijine echipele aducandu-le aminte viziunea si misiunea comune: ce ii tine impreuna?
Ar putea ca impreuna cu echipa sa faca un “dans” continuu intre exterior si interior. Cand se uita catre interior, managerii pot gasi impreuna cu echipa raspunsuri la urmatoarele patru intrebari pentru a construi incredere: Care sunt competentele noastre? Care sunt lucrurile in care credem impreuna? Cum putem creste comunicarea si conectarea intre noi, dar si cu partenerii nostri? Pentru ce suntem responsabili? Cand se uita la exterior: ce vor clientii nostri acum, dar in urmatoarele 3 luni? Ce vor furnizorii nostri acum, dar in urmatoarele 3 luni? Ce vrea echipa de bord de la noi acum, dar in viitor? Ce avem noi ca echipa acum ce poate servi cat mai bine acestor nevoi?
Tu cum faci ca viitorul sa fie mai clar pentru tine? Ce faci pentru rolul tau profesional? Ce faci in familie?
Sunt curioasa si caut mereu informatii noi in jurul meu pe care le folosesc pentru a imi antrena gandirea critica. Ma intreb “De ce ma preocupa cu adevarat?”, “Ce am nevoie pentru a elimina indoiala?”. Ma gandesc la finalul zilei la actiunile pe care le-am facut si conversatiile pe care le-am avut in ziua respectiva. Reflectez in fiecare seara la ele, caci ele exprima certitudinea pentru mine, ele sunt amprenta pe care am lasat-o. Daca imi place acea amprenta o celebrez, daca nu imi place, a doua zi am venit cu plan prin care ma asigur ca o voi schimba.
Eu cred ca avem nevoie de incertitudine pentru a deveni mai buni in ceea ce facem si mai buni ca oameni. Si cand sunt foarte sigura pe ceva las un pic loc de indoiala, nu pentru ca nu cred – ci pentru ca totul e relativ, incert si in schimbare!