#HI20 | Monica Nicolescu: “Dupa 20 de ani, provocarea e sa ramanem deschisi, curiosi, sa avem gandire critica si mintea limpede”
La 20 de ani de la infiintarea Human Invest, ne intoarcem cu gandul la inceputuri si la oamenii alaturi de care am construit temelia unei comunitati care, in 2019, este mai vie ca niciodata. Vrem sa aflam provocarile si ambitiile care i-au condus in acesti ani si, totodata, sa conturam impreuna definitii pentru ceea ce va inseamna leadership-ul in viitor.
Monica este o adevarata reprezentanta a noii generatii de facilitatori si coach-i Human Invest si face parte din echipa noastra de peste 5 ani. Onesta, voluntara si inteligenta, ne creste mereu ambitiile si este dintre cei mai solicitati colegi in proiectele clientilor cu care lucram.
Ce faceai in urma cu 20 de ani? Iti aduci aminte care era cea mai mare provocare a ta atunci?
Acum 20 de ani intram in clasa a XII a la Colegiul National “I. L. Caragiale” din Bucuresti, sectia mate-fizica, intensiv engleza. Cred ca preocuparea mea atunci era sa vad cat de mult pot sa ii provoc pe profesori! Aveam un spirit rebel si mereu imi gaseam o tema de dezbatere cu un profesor sau adult. Simteam din toate partile mesajul ca trebuie sa ma apuc serios de pregatirea pentru facultate si daca voi continua cu atitudinea mea nu voi reusi sa ajung departe. Invatam doar la materiile care imi placeau sau unde apreciam profesorul. Deci provocarea mea era sa imi gasesc motivatia de a invata intr-un sistem pe care il contestam si provocam constant.
Unde te vedeai, cand te gandeai la viitor? Ce sperai sa faci peste 20 de ani?
La acel moment ma gandeam sa dau la Academia de Teatru si Film, vroiam sa fac Regie de film. Eram foarte atrasa de filozofie, psihologie, arta cinematografica si poezie. Probabil colegii mei de clasa isi aduc aminte cum scriam in pauze si in timpul orelor eseuri si poezii. Imi placea sa inteleg “constructia umana”, sa scriu despre oameni si sa citesc despre personaje marcante din istorie. Cu siguranta ma vedeam luand un Oscar pentru scenariu si regie:). Mama in schimb a reusit sa ma convinga ca nu e o industrie dezvoltata la noi si voi muri de foame. Prin urmare, m-am gandit apoi sa dau la Psihologie. Din nou alesesem o meserie “nepotrivita”, pe atunci lumea inca nu facea distinctia intre psiholog si psihiatru. Si iar as fi murit de foame…
Intr-un final am dat la ASE la Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, specializandu-ma in Informatica Economica. Si astfel rationalul in sfarsit a invins:)! Dupa 4 ani si jumatate de facultate cat se faceau atunci si inca 8 in industria IT am simtit oportunitatea si deschiderea pe care mi-a oferit-o profesia de coach si am avut curajul sa schimb complet cariera.
Care sunt cele mai memorabile momente alaturi de Human Invest?
Ce am apreciat de la inceput in aceasta comunitate sunt oamenii si conversatiile captivante atunci cand ne intalnim. Simt mereu ca am cate ceva de invatat si in plus ne si distram impreuna. Sunt memorabile asadar conversatiile aparute la un pahar de vin la o terasa in Bucuresti sau in aeroport in Timisoara unde avionul nostru avea intarziere cateva ore, dar intarzierea era prea mica pentru cate aveam noi de discutat! Acum ca stau si ma gandesc, cred ca fiecare deplasare la un client in afara Bucurestiului, unde am plecat intr-o echipa, a ajuns sa fie un moment memorabil.
Care e cel mai frumos lucru la rolul pe care il ai acum?
In rolul de coach as zice sa observ dezvoltarea si rezultatele pe care clientii le obtin in urma procesului, ma bucur si eu odata cu ei. Ca team coach, sunt mereu impresionata de resursele nelimitate ale unei echipe atunci cand exista incredere si coeziune. Ca trainer, as spune bucuria de a antrena competente relevante pentru participanti, prin care isi imbunatatesc stilul de leadership si au impact in business.
Ce sfat ti-ai da tie, celei de acum 20 de ani? Dar tie, cea de peste 20 de ani?
Acum 20 de ani mi-as fi zis sa cred mai mult in mine si sa constientizez ca noi suntem singurii care ne punem bariere in viata. Iar peste 20 de ani imi doresc sa ma bucur in continuare de viata la maxim, sa ofer recunostinta celor apropiati si sa fiu mereu activa.
Ce provocari de leadership erau acum 20 de ani? Ce provocari de leadership vezi acum?
Mi-e greu sa fac o analiza pertinenta a provocarilor de leadership de acum 20 de ani. Poate doar sa fac observatia ca nu aveam niciun model de leadership in scoala sau in spatiul public. Am avut la un moment dat in liceu o vizita a unui profesor de la Oxford, imi aduc aminte ca eram absorbita de prezenta lui. Era un barbat mediu de inaltime, cu barba alba si cu ochelari. A facut o ora deschisa cu noi despre teatru si punerea in scena a unei piese si tin minte ca mi s-a parut ca e “cel mai tare” profesor, pentru ca ne vorbea de la egal la egal, ne punea intrebari si ne impartasea povesti reale. Nu stiu ce provocari avea profesorul respectiv, cred ca ar fi fost o intrebare buna de adresat.
Daca m-as uita la provocarile actuale de leadership, cred ca vin din zona de a ne adapta continuu la schimbarile aduse de generatiile mai tinere, de tehnologie, de accentul din ce in ce mai mare pe motivatia oamenilor si impactul organizatiilor dincolo de planul economic. Provocarea e sa ramanem deschisi, curiosi, sa avem gandire critica si mintea limpede.
La 20 de ani de Human Invest, discutam despre viitor la o conferinta-eveniment alaturi de lideri vizionari din companii de top din România, keynote speakeri de la partenerii nostri internationali si consultanti locali din echipa noastra. Impreuna vom explora idei indraznete si perspective inovatoare cu privire la moduri de a conduce mai bine si de a conduce diferit oamenii intr-o organizatie. Detalii si inscrieri pe https://humaninvest.ro/next.