O lectie despre vulnerabilitate si curaj in business de la Brene Brown
Primul speaker din cadrul conferintei Blanchard Summit 2017, la care am participat toamna trecuta, a fost Brene Brown, cu o prezentare de impact despre vulnerabilitate si curaj. Reiau aici cateva din ideile prezentate de Brene si adaug cateva intrebari la care putem cu totii sa reflectam.
De ce vulnerabilitatea sau curajul sunt importante? Pentru ca nu poate exista curaj fara vulnerabilitate, rezolvare de probleme fara greseli, luare de decizii etice fara incertitudine, creativitate fara o oarecare anxietate, incluziune si empatie fara transparenta. Daca rezolvarea de probleme, procesul decizional, creativitatea si inovatia, responsabilitatea si cooperarea, oferirea de feedback ori gestionarea conflictului sunt teme relevante pentru organizatia ta, atunci vulnerabilitatea si curajul ar putea fi o tema de interes pentru tine.
Care este legatura dintre vulnerabilitate si leadership? In primul rand este important ca un lider sa fie un model pentru oamenii din jur, pentru cei pe care ii conduce, pentru cultura organizationala pe care o doreste in companie. Este important ca un lider sa fie prezent, vulnerabil si curajos. Curajul este contagios si acest lucru poate duce la o schimbare abia atunci cand se creaza o masa critica in acel sistem (vezi procesul Tipping Point).
Cei patru piloni ai curajului
Sa fii vulnerabil nu inseamna sa fii slab. Dimpotriva, vulnerabilitatea vine “la pachet” cu curajul si este o componenta esentiala a acestuia. Brene a prezentat cei patru piloni ai curajului din perspectiva ei: vulnerabilitatea, claritatea valorilor, increderea si orientarea spre crestea competentei. Voi insista in cele de mai jos mai ales pe prima componenta, vulnerabilitatea.
Atunci cand un lider este curajos si vulnerabil, el se afla intr-o “arena”. El se afla in arena atunci cand isi urmeaza viziunea si valorile personale, cand isi sustine o idee chiar si cand aceasta pare a fi impotriva curentului sau pare nerealista, cand are puterea de a confrunta anumite situatii sau comportamente nepotrivite. Pe tine cine te ajuta sa iti identifici “arena”? Care este mentorul care te ajuta sa fii mai autentic?
Un lider continua batalia indiferent de ce spun ceilalti care nu sunt “in arena”, care sunt in locurile “caldute” (“in the cheap seats”). Ce conteaza insa este ca tu, in calitate de lider, sa ii asculti pe acei oameni a caror opinie conteaza cu adevarat pentru tine si care te iubesc si atunci cand te arati vulnerabil. Cine sunt acei oameni care conteaza pentru tine? Intreaba-te ce poti face sa dezvolti o relatie si mai puternica cu acestia? Restul nu ar trebui sa te intereseze pentru ca iti afecteaza capacitatea de a fi curajos; cei care critica cu usurinta initiativele altora isi oglindesc de fapt in sine anumite esecuri sau incapacitatea de a-si asuma propria “batalie”.
Continuand metafora eroului in arena, Brene ne-a vorbit despre necesitatea de a fi constient de “armura” individuala. Doar asa putem deveni cu adevarat un lider transformational. Ca sa iti identifici armura gandeste-te la acele lucruri pe care le faci atunci cand esti intr-o situatie de disconfort? Poate dorinta de control, de perfectionism, de micromanagement, esti mereu ocupat, cauti sa ii faci pe ceilalti multumiti, te retragi emotional etc? Care din acestea sunt valabile in cazul tau? Cunoaste-te mai bine pentru a putea deveni un lider autentic.
Pentru ca atunci cand esti “in arena” iti lasi “armura” la intrare. Sa fii vulnerabil si sa recunosti ca nu ai toate raspunsurile, ca ai gresit, ca nu stii unde vor ajunge anumite discutii, sa ceri ajutorul – aceste comportamente vor creste increderea, al doilea pilon al curajului. Vulnerabilitate nu inseamna slabiciune si nici expunere in exces a unor informatii personale, ci presupune autenticitate si onestitate.
Un rol esential al unui lider este sa ii invete si pe ceilalti cum sa fie curajosi si autentici. Aceste comportamente pot fi observate, cultivate si masurate. Un lider vede potentialul din oamenii din jur, inclusiv cu privire la aceste aspecte.
In inchieiere, te invit sa reflectezi: pentru oamenii din echipa ta care din cei patru sunt piloni ai curajului necesita atentie din partea ta? Ce ai putea face concret sa cultivi aceste dimensiuni ale curajului si ale autenticitatii in cadrul echipei tale? Las mai jos si un Ted Talk in care Brene vorbeste despre puterea vulnerabilitatii: