Leading for Recovery – Strategia noastra este sa ne punem in valoare punctele forte cat mai bine

Pe Lucia Costea, Co-Fondator si Managing Director Secom, am cunoscut-o personal cu cativa ani in urma cand am inceput sa lucram cu organizatia pe care a construit-o impreuna cu Andrei Costea. Optimista, informala si mereu in actiune, Lucia vede mereu in jur oportunitati de crestere si noi posibilitati. Asa cum Secom a trecut peste criza financiara din 2009, se bazeaza pe echipa ei sa treaca si peste cea aparuta in acest an. Ne-a impartasit aici cateva cuvinte despre cum fac deja acest lucru. 

In criza din 2009 erai in plina constructie antreprenoriala cu compania voastra, Secom. Ce lectii de leadership ai invatat atunci, in plina criza? Ce lectii de leadership de atunci pui acum in practica? Ce noi lectii de leadership inveti acum?

Orice criza vine cu impredictibilitate si de aici deriva o multime de provocari, iar modul in care le faci fata tine mult de capacitatea de adaptabilitate la noul context. In astfel de situatii rezista nu business-urile puternice, ci cele care stiu sa se adapteze. Din fericire, noi am facut parte din a doua categorie.

2008 ne-a surprins intr-un moment de dezvoltare accelerata, jucam intr-o piata subdezvoltata, iar conceptele propuse de Secom (de fitoterapie stiintifica si medicina integrativa) erau cu totul noi. In aceasta etapa, am facut eforturi sustinute de informare a mediului profesional si a consumatorului, astfel incat sa ii convingem de eficacitatea produselor fitoterapeutice Secom si sa cream imaginea corecta si reala pe care fitoterapia o are: aceea de a fi integrata in medicina conventionala, alopata. Fiind destul de tineri si la inceput de drum in business la momentul respectiv si avand o miza mica (aveam o cifra de afaceri de aprox 1.5 mil euro), ne-am lasat ghidati mai degraba de instinct, de viziunea noastra si mai putin de date de piata sau aspecte care ne-ar fi putut limita gandirea si sansele de dezvoltare. Astfel, am continuat cu determinare si energie planurile stabilite: dezvoltarea echipei si a distributiei produselor in farmacii, la nivel national, dar si initiativele de informare si educare.

Pandemia de COVID-19 a venit in schimb intr-un moment de consolidare a business-ului Secom, dar si a pietei de suplimente alimentare. Consumatorul de astazi este mult mai informat si mai preocupat de o viata sanatoasa si intelege rolul suplimentelor alimentare in sustinerea organismului. In ciuda contextului favorabil, evolutia pandemiei a adus multa impredictibilitate si in industria noastra, iar atuurile Secom in perioada aceasta au fost capacitatea de adaptare, flexibilitatea si agilitatea cu care am reactionat la conditiile in continua schimbare, preocuparea de a monitoriza rezultatele pe termen scurt si capacitatea de a lua decizii rapide.

Referitor la lectiile invatate in aceasta perioada, as puncta 3 esentiale: managementul oamenilor prin consolidarea abilitatilor care tin de dezvoltarea, motivarea si fidelizarea acestora, comunicarea interna deschisa care aduce claritate si incredere oamenilor si care ajuta mult la gestionarea eficienta a emotiilor, majoritatea negative, cu care ne confruntam. De asemenea, este esential managementul prioritatilor, sa ramanem concentrati pe punctele forte si sa descoperim noi oportunitati de imbunatatire a acestora.

Care sunt locurile unde ai vazut ca e evoluat echipa de management a firmei, in plin mediu advers provocat de pandemie? Ce alte teme privind felul in care lucrati ca echipa manageriala va propuneti sa imbunatatiti in viitor, astfel incat sa depasiti si mai bine aceasta perioada?

In aceasta perioada, am constientizat mai mult ca oricand cat de importanta este cultura organizationala si o echipa de top management puternica, sudata, cu oameni care impartasesc valori comune, care comunica deschis si au incredere unii in ceilalati. Toata aceasta “investitie” facuta bine, la momentul potrivit ne-a asigurat confortul de a avea o echipa responsabila, cu o capacitate de adaptare exceptionala.

In viitor ne propunem sa consolidam si sa dezvoltam echipa de top management si cu alti lideri autentici, empatici, capabili sa construiasca incredere reciproca si colaborare reala in echipele pe care le conduc. Credem ca o astfel de echipa de top management ne va ajuta sa cream un mediu de lucru constructiv in Secom, care incurajeaza comunicarea si colaborarea, sustinand totodata autonomia fiecarui membru al echipei. Avem convingerea ca o astfel de abordare, bazata pe parteneriat, pe incredere si pe implicarea oamenilor va creste nivelul de angajament al echipei si impreuna vom reusi sa ducem Secom intr-o noua etapa de dezvoltare.

Care sunt cateva din punctele tari ale organizatiei si pe care va bazati sa iesiti cu bine “din furtuna”?

Atuurile care ne-au ajutat sa ne adaptam in aceasta perioada si pe care ne bazam in continuare sunt: digitalizarea, structura si procesele clare de lucru, comunicarea constanta si transparenta, echipa noastra de incredere, dar si modelul sustenabil de business. De asemenea, un atu important a fost si este portofoliul vast de produse, care ne permite sa raspundem prompt la nevoia crescuta a consumatorilor nostri de produse naturale de calitate, eficiente, capabile sa le sustina organismul intr-o perioada atat de provocatoare pentru sanatate.


VIRTUAL BRIEFING | Team coaching: un instrument eficient pentru echipe si organizatii

Anul 2020 reprezinta o provocare pentru toate companiile: munca remote si atentia la sanatatea angajatilor, comunicarea intre echipe, mentinerea productivitatii si evitarea actiunilor inutile, pierderile sau criza financiara. Toate acestea genereaza stare de incertitudine, instabilitatea emotionala, stres. Leaderii au provocari cu managementul activitatilor de business si cu transformarea lor, fac parte din multiple echipe, trebuie sa faca mai mult cu mai putine resurse, intr-un moment in care lumea devine mai complexa si mai interconectata.

  • Cum poate sprijini team-coaching-ul dezvoltarea unei echipe?
  • Ce teme de dezvoltare au acum echipele din organizatiile voastre?
  • Care sunt 3 teme prioritare ale unei echipe din organizatie, teme care ar putea fi adresate prin coaching de echipa?

Va invitam la un workshop in care sa descoperiti de ce team-coaching-ul este mai important acum mai mult decat oricand. Vom impartasi studii de caz recente despre cum am implementat procese de team-coaching, vom explora impreuna nevoile echipelor din organizatii si de ce team-coaching-ul este o solutie cu un bun impact.

INSCRIE-TE AICI PENTRU ACEST EVENIMENT